18.4 C
București
duminică, septembrie 8, 2024

Sfaturi utile pentru echilibrarea hormonilor in mod natural

Echilibrarea hormonilor este esentiala pentru mentinerea sanatatii generale si a starii de bine. Dezechilibrele hormonale pot provoca o serie de probleme de sanatate, inclusiv oboseala, stres, crestere in greutate si tulburari de somn. Din fericire, exista metode naturale care pot ajuta la reglarea hormonilor si la promovarea unei stari de sanatate optima.

Hormonii, precum estrogenul, testosteronul, adrenalina si insulina, sunt mesageri chimici esentiali pentru sanatatea noastra generala. Cu totii stim ca dezechilibrele hormonale pot fi problematice, asa ca este important sa stim si cum sa-i echilibram.

De regula, tratamentele conventionale pentru dezechilibre hormonale includ terapii de substitutie hormonala, pilule contraceptive, injectii cu insulina si medicamente pentru tiroida. Din pacate, acestea creeaza dependenta, mascheaza simptomele fara a rezolva problema si pot provoca reactii adverse grave (accident vascular cerebral, osteoporoza, anxietate, probleme de reproducere si cancer).

Iata cateva sfaturi utile pentru echilibrarea hormonilor in mod natural:

1. Schimba carbohidratii cu grasimi sanatoase

Dietele bogate in carbohidrati rafinati pot duce la fluctuatii ale nivelului de insulina, un hormon esential pentru metabolismul zaharului din sange. Inlocuirea carbohidratilor rafinati cu grasimi sanatoase poate ajuta la stabilizarea insulinei. Opteaza pentru alimente bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi avocado, nuci, seminte, ulei de masline si peste gras. Aceste alimente nu doar ca mentin insulina la un nivel stabil, dar ofera si nutrienti esentiali pentru sanatatea hormonala.

*Exista si un tip de grasime omega-6 pe care ar trebui sa il incluzi in dieta ta numit acid gamma-linoleic (GLA), care poate fi luat sub forma de supliment folosind ulei de luminita sau ulei de borage si se gaseste si in semintele de canepa. De asemenea, studiile arata ca suplimentarea cu GLA poate sustine niveluri sanatoase de progesteron.

2. Suplimenteaza-ti dieta

Anumite suplimente pot sprijini echilibrul hormonal:

  • Ulei de primula: Bogat in acizi grasi omega-6, acesta poate ajuta la reducerea simptomelor premenstruale si la imbunatatirea sanatatii pielii.
  • Vitamina D: Deficienta de vitamina D este comuna si poate afecta negativ sanatatea hormonala. Expunerea la soare si suplimentele de vitamina D pot ajuta la mentinerea unui nivel optim. Conform specialistilor din domeniul sanatatii, majoritatea oamenilor ar trebui să suplimenteze cu aproximativ 2.000–5.000 de unitati internationale zilnic de vitamina D3 daca locuiesc in zone intunecate, in timpul iernii si in zilele in care nu sunt la soare.
  • Probiotice: Acestea sustin sanatatea intestinala, care este strans legata de echilibrul hormonal.
  • Plante medicinale: Ashwagandha, ciupercile medicinale, rodiola si busuiocul sfant sunt cunoscute pentru proprietatile lor adaptogene, ajutand organismul sa gestioneze stresul si sa echilibreze hormonii.

3. Acorda atentie dezechilibrelor emotionale

Stresul cronic poate duce la un dezechilibru al cortizolului, hormonul stresului, afectand negativ si alti hormoni. Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia, yoga si respiratia profunda, pot ajuta la reducerea nivelului de stres si la mentinerea echilibrului hormonal.

4. Foloseste anumite uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale, cum ar fi cel de lavanda, fenicul, musetel, lemn de santal, cimbru si salvie, pot sprijini echilibrul hormonal. Acestea pot fi utilizate prin difuzare, aplicare topica sau adaugate in bai relaxante pentru a promova starea de bine si a reduce stresul.

*Pentru a calma crampele si durerea, amesteca cinci picaturi de ulei esential cu cinci picaturi de ulei de cocos si maseaza burta sau orice alta zona dureroasa (pe tample, spate, gat sau incheieturi). De asemenea, poti inspira uleiurile direct din sticla sau poti adauga cateva picaturi intr-o baie de apa calda.

Vezi si articolul: Uleiul de cimbru, remediul natural care ajuta la eliminarea infectiilor, la cresterea circulatiei si la echilibrarea hormonilor

5. Atentie la medicamente si contraceptive

Anumite medicamente si contraceptive hormonale pot perturba echilibrul hormonal natural. Discuta cu medicul tau despre alternativele naturale sau alte metode de contraceptie care ar putea avea un impact mai mic asupra hormonilor tai.

6. Dormi mai mult

Somnul de calitate este crucial pentru echilibrul hormonal. Lipsa somnului sau tulburarea ritmului circadian natural poate fi unul dintre cele mai rele obiceiuri care contribuie la un dezechilibru hormonal si asta deoarece hormonii nostri functioneaza conform unui program. De exemplu, cortizolul, principalul „hormon al stresului”, este reglat la miezul nopții. Prin urmare, oamenii care se culca tarziu nu au niciodata o pauza de la raspunsul lor simpatic de zbor/lupta la stres. Asadar, asigura-te ca dormi intre 7-9 ore pe noapte si creeaza un mediu propice pentru un somn odihnitor.

De asemenea, un raport publicat in Jurnalul Indian de Endocrinologie si Metabolism a afirmat ca „ stresul poate duce la modificari ale nivelului seric al multor hormoni, inclusiv glucocorticoizi, catecolamine, hormon de creștere si prolactina”.

Somnul ajuta la mentinerea echilibrului hormonilor de stres, generează energie si permite organismului sa se recupereze in mod corespunzator.

Vezi si: Tulburari Tiroidiene: Poate acupunctura sa ajute la echilibrarea nivelului hormonilor?

Vezi si: Busuiocul sfant (Tulsi) echilibrează hormonii de stres

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole