Sfaturi utile pentru a scapa de gandacii de colorado

sfaturi-utile-pentru-a-scapa-de-gandacii-de-colorado

Gandacii de colorado apar in fiecare vara si ne invadeaza gradinile cu cartofi. Pentru a scapa de aceste daunatoare, noi va sarim in ajutor cu cateva sfaturi utile:

  • Intr-un borcan de 800 ml se culeg gandaci de colorado maturi pe care-i arunci intr-o galeata de 10 litri, plina pe 3/4 cu apa, pui un capac cu o greutate pe el, si lasi asa, pana cad la fundul vasului, asta insemnand cam dupa o saptamana. Se obtine o otrava foarte concentrata, asa ca, in momentul utilizarii va trebui diluata. Acum, proportia o veti hotara singuri in functie de soiul cartofilor, asa ca se va lua 1, 2 sau 3 pahare la litru de apa. Atentie, solutia arde planta, asa ca incearca pe o singura planta si apoi, dupa ce vezi efectul continua cu restul.
  • Seamana pe perimetrul lotului de cartofi mustar, sau tagetes (nu numai ca e frumos, dar va scapa si de nematozi), fasole, calendula, calomfir, sfecla sau usturoi.
  • Stropeste cu infuzie de ardei iute: 10-20 bucati ardei iuti se oparesc cu apa fiarta si se lasa la infuzat 12-24 ore. Apoi diluam cu apa, adaugam sapun (40gr la 10 litri) sau sapun lichid, asta ca sa adere mai bine de frunza.
  • Spray din 1 lingurita de Ferry pentru vase, la 1,5 l apa si stropeste plantele mai ales sub frunze (de jos in sus).
  • Foloseste cenusa, cat mai multa cenusa, ar fi bine chiar incepand din toamna-iarna, sa presari locul ales cu cat mai multa cenusa, nu numai ca este o hrana minunata pentru aproape orice planta, dar este si un fitosanitar redutabil.

 

Aceste sfaturi sunt date de catre un cititor fidel al site-ului sfatnaturist.ro.