20 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Sfaturi utile care te ajuta sa purifici aerul din locuinta ta

Chiar daca e greu de observat, aerul din casa ta devine tot mai imbacsit, mai ales daca tii toate geamurile inchise. Multa lume nu stie ca in locuintele lor exista particule poluante si alergeni de tot felul, care se acumuleaza lent si duc treptat la dezvoltarea astmului, a alergiilor si a altor boli.

Chiar daca ti se pare ca in casa ta este curatenie, acest lucru nu este suficient pentru a purifica aerul. Din pacate, multe suprafete retin un anumit nivel de substante poluante. 

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA), aerul din interiorul casei poate fi chiar mai poluat decat aerul din exterior. Si daca tu crezi ca pulverizarea unui odorizant parfumat va va curata aerul, trebuie sa te mai gandesti o data. Majoritatea odorizantelor elibereaza mai multe substante chimice potential daunatoare in casa ta.

Iata care sunt principalii poluanti dintr-o locuinta:

  • Mucegaiul. Mucegaiul apara acolo unde exista exces de umiditate. Mucegaiul negru poate fi toxic la contact. Sporii de mucegai sunt microscopici si vor zbura de obicei in aer. Daca sunt inhalati, sporii de mucegai pot provoca alergii si chiar astm.

  • Compusii organici volatili. Acestia se gasesc in mod obisnuit in detergentii de uz casnic, dezinfectanti si spray-uri cu aerosoli. Expunerea la acesti compusi poate provoca efecte pe termen scurt si pe termen lung, in functie de concentratie si durata expunerii (iritatia ochilor/a nasului/a gatului, oboseala, pierderea coordonarii, greata, ameteala si chiar cancer).

  • Monoxidul de carbon. Acesta este un gaz incolor si inodor rezultat din oxidarea incompleta a carbonului. Sobele cu gaz ventilate necorespunzator sau alte aparate cu gaz, cum ar fi incalzitoarele de apa, vor creste nivelul de monoxid de carbon (duce la greata, inconstienta si, in cele din urma, moarte).

  • Fumatul pasiv. Persoanele care sunt expuse la fumul altora vor avea adesea aceleasi efecte ca un fumator activ. Cele mai grave efecte secundare ale fumatului pasiv sunt cancerul pulmonar, bolile de inima si atacurile de cord, dar si tuse, cresterea flegmei, dificultati de respiratie.

  • Dioxidul de carbon. Acesta este un gaz inodor si incolor emis in principal de oameni. Este procesul nostru metabolic pe masura ce expiram. Nivelurile de dioxid de carbon sunt semnificativ mai mari in interior decat in ​​aer liber si pot cauza: ameteala, confuzie, dureri de cap.

  • Praf si acarieni. Praful este unul dintre cei mai des intalniti poluanti din interiorul unei case. Particulele de praf sunt mici si pot ramane in aer, ceea ce va face mai probabil sa-i inhalam. De asemenea, mai exista si acarienii ce se hranesc cu celulele moarte ale pielii umane. Acestia se gasesc in lenjerie de pat, covoare, tapiterii, perdele, saltele si in alte locuri din casa. Atunci cand sunt inhalate, praful si acarienii pot provoca reactii alergice si pot declansa astmul.

  • Azbestul. Acesta este un material de constructie folosit in case si structuri pana in 1975.  Azbestul este de obicei eficient atunci cand este nou, dar incepe sa se dezintegreze in timp, eliberandu-se fibre microscopice in aer. Acesta poate produce cancer pulmonar, astm, palpitatii, scaderea functiei pulmonare si probleme respiratorii crescute.

Cei mai vulnerabili la efectele negative ale aerului toxic sunt: copiii, varstnicii, gravidele, cei cu probleme cardiace si respiratorii, cei cu afectiuni ale sistemului imunitar si cei cu diabet. Prin urmare, purificarea aerului din locuinta contribuie la bunastarea tuturor membrilor familiei tale.  

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta  sa purifici aerul din locuinta si de a-ti imbunatati sanatatea respiratorie.

Sfaturi utile care te ajuta sa purifici aerul din locuinta ta

-Cumpara un purificator de aer

Purificatoarele de aer improspateaza constant aerul din casa. Aceste dispozitive au capacitatea de a elimina o multime poluanti prezenti in interiorul unei case. Totusi, nu uita ca si filtrele acestuia trebuie curatate sau schimbate o data la ceva timp.

Vezi si: Purifica aerul din locuinta cu ajutorul a sapte plante decorative

-Deschide ferestrele zilnic

Acest lucru este poate cel mai simplu si mai ieftin sfat pentru a imbunatati calitatea aerului din interior. Tot ce trebuie sa faci este sa deschizi ferestrele casei pentru a asigura ventilarea spatiului de locuit chiar si pentru 10 minute pe zi. In acest mod, vei atenua acumularea de poluanti atmosferici nocivi din interior. 

-Curata bine mucegaiul din zonele umede

In multe case exista zone cu niveluri ridicate de umiditate. Incaperile precum baile si bucatariile sunt adesea afectate de aparitia mucegaiului. Mucegaiul produce pete inchise la culoare si mirosuri intepatoare si iti afecteaza sanatatea respiratorie pe masura ce sporii acestuia calatoresc prin aer si ajung in plamani. Pentru a ucide sporii de mucegai, presara bicarbonat de sodiu direct pe pete si sterge-l bine cateva ore mai tarziu. Repeta procedeul la nevoie.  

Un alt sfat bne este achizitionarea unui dezumidificator. Aceste dispozitive vor elimina in mod eficient umiditatea din aer, eliminand poluantii precum acarienii si mucegaiul.

-Curata cu produse fara substante chimice toxice

Multe produse de curatare de uz casnic contin substante chimice toxice. Ca optiune mai ecologica, ia in considerare prepararea propriilor produse de curatare de uz casnic folosind ingrediente precum otet, bicarbonat de sodiu, suc de citrice sau uleiuri esentiale. 

-Curata filtrele aparatelor de aer conditionat si ale sistemelor de incalzire

Filtrele de aer conditionat si ale sistemelor de incalzire acumuleaza mult praf si particule poluante care pot fi daunatoare sanatatii respiratorii. Asadar, curata si inlocuieste filtrele in mod regulat (la fiecare 30 de zile sau 6 luni, in functie de dispozitivele electrocasnice folosite).

-Aspira regulat locuinta 

Aspirarea este cea mai eficienta metoda de a elimina particulele de praf. Un aspirator bun cu filtru HEPA poate ajuta la eliminarea prafului de pe podea si suprafete.

-Spala mai des asternuturile si jucariile de plus

Asternuturile, cat si jucariile de plus sunt gazde excelente pentru praful si acarienii care pot agrava afectiunile respiratorii si provoca probleme ale pielii. Pe langa spalarea regulata a acestora adauga din cand in cand si un detergent cu rol dezinfectant in cuva masinii de spalat.

Vezi si: Flori indicate pentru apartament. Vor schimba aerul din locuinta

-Opteaza pentru difuzoare de uleiuri esentiale

Unele uleiuri esentiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, au proprietati antibacteriene si pot fi adaugate la produsele de curatare de casa. Dar stiai ca aceste uleiuri pot reduce si bacteriile din aer? S-a dovedit ca uleiurile esentiale precum eucalipt, cuisoare si lavanda ajuta la reducerea numarului de acarieni din casa. 

-Monteaza o alarma de monoxid de carbon

Aparatele cu gaz, cum ar fi incalzitoarele de apa si sobele, trebuie sa fie instalate si ventilate corespunzator. Monoxidul de carbon este emis in mod obisnuit de aparatele cu gaz care nu sunt ventilate corespunzator. Prin urmare, este esential sa verificati aparatul in mod regulat pentru a va asigura ca nu exista scurgeri de monoxid de carbon.

Vezi si: Poluarea aerului provoaca 600.000 de decese in randul copiilor in fiecare an (OMS)

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole