0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Semintele de in. Proprietati si beneficii pentru sanatate

Semintele de in au fost apreciate pentru beneficiile lor inca de acum 4000 de ani, iar in prezent se afla pe lista de varf a semintelor bogate in acizi grasi Omega-3.

Proprietatile semintelor de in:

S-a demonstrat faptul ca semintele de in contin de doua ori mai multi acizi grasi esentiali Omega 3 decat pestele, sunt bogate in fibre, vitamine, minerale, fitoestrogeni. Totodata, uleiul de seminte de in contine acid linoleic si lignina, substante care ajuta la prevenirea cancerului de prostata, de colon si de san.

Beneficiile semintelor de in:

-Semintele de in lupta impotriva cancerului si inhiba incidenta tumorilor dar si dezvoltarea acestora. Desi nu exista inca suficiente dovezi in acest sens, se considera ca aceste seminte lupta impotriva cancerului, in special impotriva cancerului de colon si de san. Totul se datoreaza substantelor din compozitia sa care inhiba cresterea tumorilor.

-Semintele de in ajuta la digestie. Acestea ajuta la normalizarea tranzitul intestinal, confera senzatia de satietate si incetinesc procesul de asimilare a grasimilor. Se consuma seara, cate 2 lingurite de seminte de in, cu multa apa. Consumate regulat reprezinta un tratament bun de dezintoxicare pentru intreg organismul.

-Semintele de in sunt recomandate in constipatie. Conform specialistilor, cea mai buna metoda de utilizare a semintelor de in pentru tratamentul constipatiei consta in inmuiarea acestora pentru cateva ore. Doza pentru adulti este de 5 g seminte de in macinate si inmuiate in apa, consumate cu un pahar cu apa de 3 ori pe zi. Vezi si: Uleiul din seminte de susan pentru cancerul la san

-Semintele de in sunt indicate in dieta diabeticilor. Consumate zilnic, acestea reusesc sa echilibreze nivelul zaharului din sange.

-Uleiul de seminte de in previn aparitia osteoporozei. Studiile au demonstrat ca acest ulei mentine in stare buna oasele, prin cresterea nivelului unei proteine implicate in formarea sistemului osos.

-Un consum zilnic de seminte de in ajuta la calmarea bufeurile din menopauza.

Semintele de in sunt ideale in afectiunile inimii, colonului iritabil si in bronsita

-Semintele acestea te ajuta sa ai o inima sanatoasa. Atunci cand ai probleme cardiovasculare, semintele ajuta la scaderea tensiunii si la reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, consumul acestor seminte ajuta si la prevenirea formarii cheagurilor de sange, scazand riscul de infarct si de atac vascular cerebral.

-Semintele de in te ajuta in caz de colon iritabil. Se consuma cate 2-3 pahare de macerat la rece din seminte de in, pe stomacul gol, inainte de mese. Acest preparat are un excelent efect antiinflamator.

-Aceste seminte sunt ideala si in bronsita cronica. Un expectorant bun se obtine dintr-o jumatate de lingurita de seminte de in macinate, care se agita timp de 15 minute, intr-un pahar cu apa. La final se strecoara si se bea cate 2 linguri de 3-4 ori pe zi.

Contraindicatii:

Semintele de in pot incetini rata de absorbtie a medicamentelor orale sau a altor elemente nutritive, daca sunt luate in acelasi timp.

Femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul de seminte de in din cauza continutul de substante care actioneaza precum estrogenii.

Printre efectele secundare cele mai intalnite ale consumului de seminte de in, se numara: meteorismul intestinal (acumularea de gaze), flatulenta, dureri abdominale, greata, constipatie sau diaree, balonari. Este foarte important ca persoanele care aleg sa includa in dieta semintele de in sa se hidrateze corespunzator, fiindca fibrele alimentare pot da peste cap tranzitul intestinal, daca nu bem suficiente lichide.

Vezi si:

Semintele de canepa. Cele mai importante beneficii

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole