Secara face parte din aceeasi categorie cu graul si orezul si este considerata o cereala extrem de nutritiva. De asemenea, se stie despre secara ca reprezinta hrana de baza pentru o buna parte din populatia globului. De-a lungul timpului s-a constatat ca la populatiile care consuma frecvent secara, afectiunile cardiovasculare si arterioscleroza sunt mult mai rare.
Pentru consum, secara este disponibila atat in forma sa naturala (cereala integrala), cat si sub forma de faina (contine mai multi nutrienti decat cea de grau) sau fulgi de secara.
Secara – Compozitie chimica si proprietati
Principalii constituenti cunoscuti sunt: hidrati de carbon, materii azotatei saruri minerale (fier, calciu). Totodata, secara mai contine si:
-cornul de secara, care se foloseste des in farmacii, contine: alcaloizi, amine (trimetilamina, acetilcolina, tiramina, histamina), aminoacizii (leucina, tirozina, histidina) si glucide (trehaloza, manita, manane, ulei gras, 35%, proteine, ergosterine, fungisterine).
-Semintele contin: vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E), aminoacizi (alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina), acizii grasi (acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolic, acid linolenic), carbohidrati (glucoza, fructoza, sucroza, amidon, celuloza, acid fitic), minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cupru, zinc, crom, fosfor, clor, fluor, iod, bor, seleniu, silicon).
Principalele proprietati ale secarei sunt: fluidifiant sanguin, antisclerotic, energetic, constructor.
Secara – Indicatii si actiune terapeutica
- Secara este un purificator al sangelui, pentru ca stimuleaza circulatia sangelui si previne rigiditatea arterelor.
- Vitaminizeaza si fortifica intreg organismul
- Previne scleroza, inclusiv cea cerebrala
- Diminueaza starile inflamatorii
- Usureaza defecatia, ajutand tranzitului intestinal
- Calmeaza starile de excitatie cerebrale
- Util femeilor cu bufeuri, pentru ca diminueaza senzatia de caldura
- Calmeaza colicile
Seacara este indicata in urmatoarele afectiuni: abces, adenita, afectiuni vasculare, afectiunile inimii, amigdalita, angina difterica, arsuri, ascaridoza, ateroscleroza (prevenire), bufeuri (de caldura), constipatie, contuzii, diabet, enterita, enurezis, epistaxis, excitatie cerebrala, hemoroizi, hepatita cronica, hernie, hipertensiune arteriala, hipervascozitate sangvina, infarct miocardic, inflamatii renale si gastro-intestinale, leucoree, menopauza, menstruatie dificila, negi, panaritiu, pneumonie, sedentarism, supuratii, tuberculoza ganglionara.
Afectiunile cardiovasculare si arterioscleroza
!!Arterioscleroza, maladiile cardiosculare sunt rare sau inexistente la populatiile care consuma cu regularitate paine de secara.
Timp de 20 de ani, s-au efectuat cercetari pe 21.000 de voluntari la Harvard privind efectele secariei asupra pacientilor cardiovasculari. Astfel, s-a observat ca pentru barbatii care au consumat zilnic cereale care contin boabe de secara pentru micul dejun, riscul de a dezvolta insuficienta cardiaca a scazut cu aproape 30%.
Digestia
Datorita continutului bogat in fibre, secara ajuta la eliminarea mai rapida a toxinelor, impingandu-le spre colon. Totodata, secara are rolul de a preveni aparitia cancerului de colon, protejand eficient celulele sanatoase.
Mai mult, intr-un studiu realizat pe 51 de adulti a aratat ca painea de secara este mai eficienta in tratarea constipatiei decat painea din grau sau laxativele.
Calculii biliari (pietre la fiere)
O masura buna de a preveni formarea calculilor biliari este aceea de a asigura organismului un aport zilnic de fibre, mai exact un consum optim de secara. De exemplu, s-a constatat ca cercetatorii care au studiat dieta a peste 69.000 de femei de-a lungul a 16 ani au ajuns la concluzia ca un consum regulat de fibre scade cu 13% riscul de aparitie al calculilor biliari comparativ cu o dieta saraca in astfel de nutrienti. Cercetatorii explica eficienta fibrelor in preventia calculilor biliari prin capacitatea acestora de a reduce secretia de acizi biliari, substante care, in cantitati excesive, pot avea astfel de consecinte.
Diabet
Fibrele din secara previn fluctuatia nesanatoasa a glicemiei din sangele diabeticilor, prevenind astfel hiperglicemia. Totodata, consumata des, painea din secara previne diabetul.
Secara – Mod de folosire:
- Paine de secara consumata zilnic la toate afectiunile interne, inclusiv pentru inima.
- Decoct cu 30 g de seminte la 1 litru de apa (racoritor, emolient, laxativ).
- 1 lingura de pulbere de seminte (faina) se pune cu 250 ml apa la temperatura camerei timp de 8 ore. Se strecoara si se pot consuma in cursul unei zile 3 astfel de cani in afectiunile descrise.
- Pentru constipatie, boli renale, inima, si toate afectiunile interne este cel mai eficient sa se puna la incoltit semintele. In momentul in care a dat 1 cm, de mladita verde, se taie, se spala si apoi se trec apoi prin masina de tocat pentru a se maruntii. Se vor pune apoi la rece. Se va lua cate 2-4 lingurite, de 3 ori pe zi. Se face preparatul doar pentru 3-4 zile. Este recomandat ca aceasta cura sa se faca cat mai mult timp.
- Se pun seminte de secara la incoltit si se lasa sa creasca pana la 10 cm dupa care se va tunde iarba. Se va trece prin storcatorul de fructe cu putina apa de 2 ori pentru a scoate tot ce contin. Se va pune apoi intr-o sticla la rece cu putin alcool alimentar la suprafata pentru a nu se altera. Se va lua din acest preparat cate 1 lingurita, de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale cu 15 minute. Se poate lua la toate afectiunile interne.
- Faina de secara se poate folosi la toate afectiunile externe facandu-se un aluat care se va aplica pe locul afectat (cataplasme).
- Tinctura – 200 ml suc obtinut din mladite tinere de secara se va pune cu 100 ml alcool alimentar de 70°. Se lasa la rece. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi.
Contraindicatii
Consumul de secara este contraindicat persoanelor cu boala celiaca, intoleranta la gluten, enteropatii.
Sursa: https://topremediinaturiste.ro/beneficiile-consumului-regulat-de-secara/
Vezi si: Beneficiile taratelor de grau pentru piele
Vezi si: Taratele de grau. Tot ce trebuie sa stii despre „cerealele minune”
Vezi si: Cure cu tarate de grau
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: