Aronia sau scorusul negru, cum mai este cunoscut la noi in tara, este un arbust care se incadreaza in categoria fructelor de padure, originar din America de Nord, iar numele ei englezesc este “chokeberry”, adica bobite inecacioase. Totusi, fructele acestui arbust s-au facut cunoscute datorita cantitatii extraordinare de nutrienti si vitamine.
Bobitele mici de aronia se aseamana ca aspect cu afinele, insa sunt mai inchise la culoare, mai tari, mai putin dulci, cu un gust acrisor, astringent si foarte putin amar. Totusi, chiar daca gustul lor nu este tocmai apreciat de toata lumea, trebuie sa stii ca acestea contin cele mai importante vitamine si minerale pentru corpul uman, in concentratii mari.
Scorusele contin pana la de 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele sau merisorul, avand cel mai ridicat nivel de proantocianine si antociani. Scorusele au in compozitia lor vitamina C, E, K, A, calciu, magneziu, zinc, potasiu, fier, mangan, folati, vitaminele Q (una dintre cele mai rare vitamine, cu rol in preventia si tratarea unor boli grave, precum Parkinson, cancer si astm) si vitamina P (cu rolul de a fixa vitamina C in organism). De asemenea, acestea au si un continut considerabil de fibre (16.9 g).
Ce beneficii au scorusele negre/aronia pentru sanatate:
Principalele aplicatii terapeutice ale acestor fructe sunt:
- hipertensiune arteriala
- arteroscleroza
- inflamatii
De asemenea, scorusele mai sunt folosite si in urmatoarele afectiuni: deficit imunitar, alergii, arteroscleroza, osteoartrita, cistita, inflamatie intestinala, diabet zaharat, fiere slabita, calculi biliari, dureri articulare, afectiuni ale tractului urinar, inflamatie a pielii, susceptibilitatea la infectii, cancer (adjuvant chimioterapia), ficat slabit, gastrita, reumatism, scarlatina, afectiuni ale tiroidei, tendinta de tromboza, indigestie.
Efecte terapeutice:
- de reglare a tensiunii
- imbunatateste circulatia
- anticonvulsivant
- antiinflamator
- de protectie a inimii
- imunostimulant
- regleaza glicemia si previn aparitia diabetului
- reduc riscul de aparitie a cancerului
- incetineste procesul de imbatranire
- sunt un bun tonic si ajuta la combaterea stresului si a oboselii
- sunt benefice pentru creier, prevenind pierderile de memorie
- ajuta organismul in caz de intoxicatii si il protejeaza de radiatii
- previn infectiile virale si bacteriene, in bolile contagioase la copii
- regenereaza masa musculara si osoasa
- curata colonul si combate constipatia si hemoroizii
Administrare si preparare:
Scorusul negru/Aronia poate fi consumat ca atare sau ca suc, gem si ceai. De asemenea, fructele de aronia sunt disponibile si sub forma de capsule.
- Ceaiul – se prepara din 1-2 lingurite fructe uscate la o ceasca de apa fiarta. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se bea incet, 1-3 cesti pe zi. Se recomanda o pauza dupa 6 saptamani de utilizare continua si se bea temporar un alt ceai cu efect similar, apoi se poate relua ceaiul Aronia timp de 6 saptamani.
- Suc – acesta are un gust acru, iar doza zilnica recomandata este de 50-100 ml, iar efectul apare dupa cel putin o saptamana. Atentie! sucul de aceste are un efect puternic de colorare, astfel limba si dintii pot fi de temporar colorati de suc. Pentru prevenirem, se poate bea sucul cu paiul. Acest suc este indicat pentru toate tipurile de boli cardiovasculare si tulburari circulatorii. Circulatia sanguina este imbunatatita, iar riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral este redus. In plus, ajuta impotriva efectelor neplacute ale chimioterapiei, sucul face ca chimioterapia sa fie mai bine toleranta.
Vezi si: Top 10 fructe de padure. Beneficii pentru organismul nostru
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Scorusul negru/Aronia, unul dintre cele mai sanatoase fructe de padure […]
[…] Vezi si: Scorusul negru/Aronia, unul dintre cele mai sanatoase fructe de padure […]