23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Top 10 fructe de padure. Beneficii pentru organismul nostru

Majoritatea fructelor sunt gustoase si sanatoase, insă cele din categoria fructelor de padure au proprietati terapeutice uimitoare. Acestea reprezinta o sursa inepuizabila de energie furnizata organismului nostru sub forma de vitamine, minerale si diversi compusi organici.

Pe vremuri, Herodot, considerat parintele medicinei, a studiat foarte mult importanta fructelor de padure in tratarea anumitor afectiuni. De exemplu, fitochimicalele, cele care dau fructelor culoarea lor intensa, ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, precum si la prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Totodata, fructele de padure ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor, dar beneficiile nu se opresc aici.

Studiile stiintifice continua si astazi sa dezvaluie efectele lor impresionante asupra intregului organism uman, datorate indeosebi nivelurilor mari de polifenoli. Va prezentam, in cele ce urmeaza, lista fructelor de padure cu cele mai multe proprietati benefice sanatatii noastre.

1.Afine

In ultima perioada, afinele sunt cele mai cautate fructe de padure la nivel mondial, detronand zmeura.

Fructele afinilor negri au un continut mare de antioxidanti si de aceea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra. Foarte bogate in fibre, in vitamine (B1,P,C) si in minerale, precum fosforul, calciul, magneziul, potasiul, afinele contribuie la detoxifierea totala a organismului.

Cercetatorii au demonstrat ca afinele te pot ajuta sa scapi de grasimea din jurul taliei si ca ofera protectie pentru inima in cazul persoanelor care sufera de sindrom metabolic (o asociere de probleme: grasimea abdominala, hipertensiunea, hiperglicemia, trigliceridele marite care cresc riscul de atac de inima si de diabet).

De exemplu, frunzele si fructele de afin au in compozitia lor cea mai mare capacitate antioxidanta astringenta dintre toate fructele (antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier), ajutand la prevenirea aparitiei infectiilor si ajuta in caz de raceli si gripe, neutralizeaza radicalii liberi care pot dezvolta boala si imbatranirea in organism, mentine sanatatea tractului urinar, sanatatea creierului, scad riscul dezvoltarii bolilor de inima , ajuta in ameliorarea constipatiei si a digestiei, lupta impotriva cancerului (deoarece contin anumiti compusi, cum ar fi pterostilbene si acid aleagic, care in combinatie cu antocianina si alti antioxidanti, precum vitamina C si cupru, pot duce la prevenirea cancerului), amelioreaza simptomele diabetului), ajuta la ameliorarea gutei; sunt foarte eficiente in bolile de reumatism si in afectiunile dermatologice.

2.Agrise

Agrisele sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai puternice fructe din lume deoarece sunt pline de pline de antioxidanti si au un continut foarte mare de vitamina C.

Specialistii in domeniu le considera „fructele frumusetii”, avand efecte stimulatoare asupra intregului organism.
Aceste fructe de padure nu contin doar vitamina C, ci si flavonoide, tanin si minerale. Agrisa ajuta in caz de tuse, dureri de gat si alte probleme respiratorii, inclusiv astm si bronsita.

3.Coacaze

Coacazele sunt apreciate datorita continutului lor foarte bogat in vitamina C (de 5 ori mai mult decat lamaile), provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P, vitamina PP, antocianine, tanini, saruri minerale, zaharuri si multa apa.

Coacazele au rolul de a imbunatati nivelurile de glucoza din sange si insulina, sunt extrem de revitalizante si eficiente in cazul obosealii cronice si a suprasolicitarii intelectuala, scad sensibilitatea la infectiile respiratorii (bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara), te scapa de durerea din gat, tuse, raguseala si amigdalita, combat anemia, sunt excelente asupra circulatiei periferice, favorizeaza digestia gastrica, sunt utile in diaree si in dizenterii, in guta, boli reumatismale, cardiace si renale.   

4.Mure

Mici, negre si acrisoare, murele ascund in bobitele lor numeroase beneficii pentru sanatate. Acestea contin calciu, potasiu, magneziu, mangan, fosfor, vitamina C si A, flavonoide, tanin si acizi organici. Acestea au multiple efecte benefice asupra sanatatii organismului, care merg de la intarzierea imbatranirii pana la prevenirea aparitiei cancerului. Sunt extrem de bogate in antioxidanti si contin acid elagic, agent anticancer. Sunt bune si in prevenirea stresului oxidativ generat de radicalii liberi, responsabil pentru producerea bolilor cronice.

Continutul ridicat de taninuri al murelor intareste tesuturile, ajuta la tratarea inflamatiilor intestinale. Reprezinta, de asemenea, o sursa naturala de acid salicilic, substanţa activa pe care o gasim in aspirina.

Murele sunt indicate in tratarea anemiei, te scapa de febra, sunt indicate in tratamentul tusei, sunt indicate in afectiunile gastrice, reprezinta un bun adjuvant in perioada menstruatiei, te scapa de constipatia cronica si de colita de putrefactie si mai sunt indicate si in tratamentru artritei sau osteoartritei.

5.Macese

Macesele sunt cu siguranta cele mai eficiente calmante ale omului. Ele contin de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele si reprezinta o reala protectie in fata microbilor si a virusilor.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii Universitatii din Copenhaga, pudra de macese este de trei ori mai eficienta decat paracetamolul in reducerea durerii cauzate de osteoartrita si nu produce niciunul din efectele secundare neplacute, asociate cu analgezicele obisnuite. De asemenea, macesele au efect revigorant, iar substantele antiinflamatoare si antioxidantii continuti de macese joaca un rol protector pentru inima si pentru aparatul cardiovascular, dar si in problemele legate de stomac (spasme, iritatii, diaree, constipatie si in diferite boli intestinale).

6.Catina

Conform cercetarilor efectuate s-a dovedit faptul ca aceasta planta care creste in tara noastra ar avea cel mai bogat continut chimic din intreaga lume. Contine de peste 10 ori mai multa vitamina C decat citricele, ajutand la pastrarea aspectului neted si tanar al pielii. Uleiul din aceste fructe uimitoare are efect cicatrizante si de aceea este recomandat in tratarea bolilor digestive. Totodata, catina ajuta la intarirea sistemului imunitar, este indicata in ulcer gastric si duodenal, anemii, stres, alergii, diaree, hipertensiune arteriala, gingivite, depresii, boala Parkinson, tumori si chiar leucemie.

7.Fragi

Efectele terapeutice ale fragilor sunt cunoscute inca din Antichitate, cand erau recomandate de medicii romani ca reintineritoare si purificatoare. In prezent, specialistii recomanda aceste fructe in caz de diabet, astenie, reumatism, hipertensiune, ateroscleroza, anemie, afectiuni renale si circulatorii, febra, guta, dereglari menstruale, constipatie.  

8.Zmeura

Zmeurele sunt cu siguranta cele mai populare fructe de padure. In urma cercetarilor, nutritionistii din intreaga lume au confirmat beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de zmeura. Aceste fructe delicioase conţin un procent foarte mare de antioxidanti, de 50 de ori mai mult decat capsunile si de trei ori mai mult decat kiwi.

Zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator, in timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic si un reglator hormonal redutabil. Iata cateva indicatii terapeutice: arsuri gastrice, ulcer gastroduodenal, diabet, afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala, obezitate, cistita, pielonefrita, prostatita, boli cardiace, tulburari de tranzit intestinal, afectiuni oculare, astenie, boli de piele.

9.Merisoare

Merisorul reprezinta una dintre cele mai mari surse de fructe ce contin o multime de  antioxidanti. Antioxidantii puternici care lupta impotriva bolilor sunt responsabili cu beneficiile enorme pentru sanatate. Merisorul beneficiaza de capacitatea de a intari sistemul imunitar, de a reduce riscul bolilor de inima, de a imbunatati sanatatea digestiva, este un febrifug si vitaminizant.

 10.Porumbarul

Fructele acestui arbust contin zaharuri, acizi organici, saruri de calciu si magneziu, vitamina C. Se folosesc ca tonifiante ale stomacului (combate diareea, vindeca dispepsiile si reduc balonarea, mai ales la copii). In diferite boli de rinichi si vezica aduc ameliorare, datorita proprietatii lor diuretice si antiseptice. Se recomanda ca dezintoxicant in uremie, guta si artritism, hemoragii, dischinezie biliara, tulburari de crestere, convalescente postgripale, boli pulmonare, tuse convulsiva, debilitate fizica, anorexie, inapetenta, deficit imunitar.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Acestea sunt o sursa excelenta de flavonoide, vitamina C, proantocianidine, antocianine. Are intre 15 si 195 de acizi grasi, cum ar fi acidul alfa si gama linolenic, antocianidinele, acidul stearidonic si flavonoidele. Este folosit ca diaforetic, dieuretic si anti-piretic. Este utilizat pentru tratarea gripei si racelii. Frunzele sunt utile pentru tratamentul tusei spasmodice, diareei si durerilor de gat. Uleiul extras din semintele de coacaz negru poseda proprietati antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulante, cardioprotectoare si de protectie a pielii. Vezi si: Top 10 fructe de padure. Beneficii pentru organismul nostru […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole