6.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Scorusul de munte. 7 beneficii uimitoare ale fructelor rosii

Scorusul de munte (Sorbus aucuparia) este o specie de copac sau arbust de foioase din familia Rosaceae (familia trandafirilor). Planta se gaseste crescand in desisuri, pe marginea drumurilor, in paduri, locuri stancoase si maluri montane. Creste pe un sol moderat uscat pana la moderat umed, acid, sarac in nutrienti, nisipos si liber.  

In scop terapeutic, se foloseste intreg arbustul, inclusiv scoarta, frunzele si fructele (scorusele) care sunt mici si acide.

!!!Fructul, in functie de soi, poate fi toxic in unele cazuri, dar cea mai mare parte a acestei toxicitati dispare daca este incalzit sau inghetat pentru perioade lungi de timp. 

Scorusele au un continut bogat de vitamina C, acid sorbic (un compus organic natural utilizat pe post de conservant) si fibre alimentare, dar sunt laudate si pentru compozitia lor unica antioxidanta.

Vezi si: Scorusul negru/Aronia, unul dintre cele mai sanatoase fructe de padure

Ce beneficii au scorusele (fructele) pentru sanatate

1.Ajuta la stoparea cancerului

Dupa cum am spus si mai sus, fructele sunt bogate in antioxidanti, fiind o arma puternica impotriva diferitelor boli cronice, inclusiv cancerul. Asadar, conform unui studiu realizat de Anne T. Hukkanen, Satu S. Pölönen, (et al.) Institutul de Biotehnologie Aplicata, Universitatea din Kuopio, Finlanda, consumul fructelor iti poate creste semnificativ nivelul de antioxidanti, ceea ce inseamna prevenirea cresterilor canceroase, prevenirea imbatranirii premature, imbunatatirea sanatatii pielii, cresterea regenerarii celulare si a ratelor de vindecare si cresterea sanatatii ochilor.

2.Proprietati antibacteriene

Acidul sorbic din fructe ajuta la reducerea efectelor agentilor microbieni si bacterieni atat intern, cat si extern. De exemplu, in uz cosmetic, extractele de boabe de scoruse sunt folosite ocazional, dar ca sursa de hrana, pot functiona ca un booster antibacterian si antimicrobian.

3.Te apara de afectiunile respiratorii

Sucul preparat din fructele de scorus este un bun remediu pentru multe afectiuni respiratorii. De exemplu, de-a lungul timpului s-a dovedit ca acesta ajuta la calmarea durerilor de gat, reducerea inflamatiei tractului respirator, ameliorarea congestiei si a astmului. Efectele sale antiinflamatorii se datoreaza cu precadere nivelurilor ridicate de antioxidanti, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, precum si la calmarea simptomelor astmului.

4.Reduce riscurile de boli de inima

Rowan berry ofera un efect protector asupra sistemului cardiovascular prin scaderea colesterolului din fluxul sanguin si, de asemenea, prin scaderea tensiunii arteriale crescute. Cercetarile sugereaza ca acest fruct ajuta la scaderea considerabila a nivelului de colesterol din sange. Rowan berry consta din niveluri ridicate de potasiu care ajuta la prevenirea hipertensiunii prin neutralizarea efectelor sodiului in organism.

5.Imbunatateste sanatatea digestiva

Scorusele reprezinta o buna sursa de fibre solubile si insolubile si, dupa cum se stie, acestea sunt esentiale pentru o buna sanatate digestiva, prevenirea constipatiei, mentinerea nivelului normal de colesterol si pentru prevenirea multor boli. In plus, fructele contin anumiti compusi organici care sunt considerati a fi eficienti in ameliorarea simptomelor asociate cu problemele digestive, cum ar fi diareea.

6.Reduce imbatranirea prematura

Fructele scorusului de munte au un continut ridicat de vitamine si proprietati astringente, fiind benefice pentru sanatatea pielii. Acestea ofera un efect de regenerare si intinerire asupra celulelor pielii. De asemenea, ajuta la cresterea circulatiei sangelui si la stralucirea tenului.

Antioxidantii din fructe ajuta la mentinerea pielii tanara si frumoasa, prevenind deteriorarea celulelor pielii prin radicalii liberi. Un bun remediu anti-imbatranire este combinarea fructelor cu  miere si aplicata apoi pe piele.

 

7.Vindecarea ranilor

Datorita proprietatilor lor de sinteza albuminoide, scorusele faciliteaza grabirea inchiderii ranilor si astfel recuperarea pielii, servind la reducerea aspectului cicatricilor.

Vezi si: Ce rol au fitoncidele din plante. Ce arata experimentele facute in trecut

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole