Scortisoara de Ceylon este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, fiind originara din India, cultivat mai ales in Sri Lanka. Scortisoara este de fapt scoarta arborelui Cinnamomum zeylanicum verum, foarte aromatic, cu o inaltime de pana la 10 metri, cu trunchiul drept.
Scortisoara este comercializata sub forma de pudra, in bucati si sub forma de betisoare, bucatele sfarmate sau pudra, fiind folosita la aromatizarea mancarurilor, a anumitor bauturi, dar si ca uz medicinal.
Scortisoara de Ceylon – Uz medicinal
Principalii constituenti ai scortisoarei sunt amidonul, terpenele, oligomerii proantocianidolice si uleiul esential compus din derivati aromatici; ei actioneaza asupra functiei digestive, faciliteaza ingrasarea si ajuta la combaterea oboselii. Totodata, uleiul esential este suveran in tratarea afectiunilor urinare cronice.
O infuzie cu proprietati digestive se prepara amestecand 1-4 lingurite de pudra de scortisoara intr-o ceasca de apa clocotita. Doza maxima este de 3 cesti pe zi cu aceste ceai de scortisoara.
Scortisoara de Ceylon ajuta la stabilizarea zaharului in sange, fiind recomandata persoanelor cu diabet de tip 2. De asemenea, scortisoara de Ceylon are rolul de a reduce problemele de inima in cazul celor supraponderali, ajuta la scadere semnificativa a nivelului de colesterol LDL (cholesterol rau) si a trigliceridelor si la o crestere a colesterolului HDL (colesterolul bun), ajuta in tratatea indigestiei, vomei, durerilor de stomac, dar si la vindecarea ranilor, datorita proprietatilor coagulante.
Scortisoara de Ceylon are si proprietati antimicorbiene. In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca aceasta ate abilitatea de a ajuta la oprirea cresterii bacteriilor (fungi, inclusiv Candida). Proprietatile antimicrobiene ale acestui condiment sunt atat de eficiente, incat cercetarile din ultima perioada au demonstrat ca poate fi folosit ca o alternativa la conservantii alimentari traditionali.
Scortisoara de Ceylon – Precautii
Utilizarea ei nu este recomandata copiilor si necesita aviz medical la adultii hipertensivi. In doza mare, planta poate fi toxica pentru ficat.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Scortisoara de Ceylon – Condimentul sanatos din bucataria ta […]