Sarea de bucatarie. Ce trebuie sa stii despre clorura de sodiu

sare de bucatarie

Sarea de bucatarie sau clorura de sodiu (NaCl) este o sare derivata dintr-un acid puternic (HCl) si o baza puternica (NaOH). Clorura de sodiu este un compus de care organismul nostru are nevoie pentru indeplinirea unor functii zilnice, la mentinerea starii de sanatate si protejarea inimii. Totusi, un consum prea mare de sare poate avea efecte negative.

Sarea de bucatarie, desi contribuie la cresterea presiunii osmotice intracelulare si presiunii sanguine, datorita ionilor de sodiu, constituie un conservant si condiment de baza in alimentatie, fiind folosita in industria conservelor, in industria chimica etc. Un substituent recomandat medical in anumite situatii este clorura de potasiu (KCl) care nu prezinta efectele secundare mentionate, dar nu prezinta acelasi gust, scrie wikipedia.org. Consumul zilnic de sare recomandat este de cca. 3-5 g (unii sustin ca ar fi si mai scazut!), dar cantitatea este frecvent, cu mult depasita (10-15 g / zi).

Vezi si: Sarea si echilibrul nutritional

Tipuri de sare:

  • Gema (forma de NaCl din zacamant)
  • De mare (amestec de saruri rezultate in urma evaporarii apei din apa de mare, cu predominanta neta a NaCl. Utilizati-o!)
  • Amara (sulfatul de magneziu – MgSO4)
  • Seignette (tartratul dublu de potasiu si sodiu)
  • De macris (combinatie de acid oxalic si oxalat acid de potasiu)
  • De lamaie (acidul citric – E 330)
  • Fara sodiu (amestec de KCl, MgCl2 si NH4Cl)
  • Potasica (ingrasamant agricol format din KCl si alte 2 componente: silvinit si kainit)
  • De baie (NaCl 96-99% + agent de spumare 1-4%)

Iata ce trebuie sa mai stii despre sarea de bucatarie:

  • Sarea de bucatarie formeaza cristale de culoare incolora, ce se amesteca in orice proportie cu apa, fiind din acest motiv si foarte higroscopica; se dizolva si-n unii solventi organici polari. Altfel spus, clorura de sodiu are rolul de a mentine echilibrul fluidelor. Osmoza reprezinta deplasarea apei prin membranele permeabile catre zonele cu concentratii mari de sare sau alte particule solubile. Sodiul si clorura din sange ajuta organismul sa nu piarda prea multa apa.
  • Are un gust sarat (de unde-si trage si numele), datorat in cea mai mare clorului.
  • Se extrage din mine, prin diverse metode („a saramurii”…), sau prin evaporarea apei de mare; rezulta si prin diverse reactii de laborator.
  • Corpul absoarbe Na+ la nivelul duodenului (cea mai mare parte) prin mecanism activ, printr-o „pompa de sodiu”, cu mare consum energetic, cale pe care se absoarbe si glucoza (la fiecare atom de Na, o molecula de glucoza), declara dr. Calin Marginean.
  • Organismul are capacitatea sa reabsoarba Na+ la nivelul rinichiului.
  • Eliminarea sa se face pe cale renala si prin transpiratie, sau scaun.
  • Are o capacitate deosebita de a retine apa in corp, iar in exces determina cresterea tensiunii arteriale sau/si edeme.
  • Este esential pentru buna functionare a sistemului nervos central si a inimii.
  • Asigura volumul si calitatea mediului intern. Un atom de Na+ este capabil sa retina 8-12 molecule de apa/
  • Mentine permeabilitatea normala a membranelor celulare.
  • Din NaCl, stomacul face acid clorhidric pentru a asigura pH-ul optim al digestiei.

Surse:

– (mg / 100 g produs): ciuperci (800), smochine (55), vinete (50), coacaze negre (15), alune, salata, mere, pere, grape-fruit, orez, piersici, struguri, caise. Alimentele de origine animala contin toate cantitati de Na+ superioare valorii de 100 mg%, dar mai ales lactatele! Asadar, excesul de sare (prin aport) poate genera multiple dereglari in organism.

Sarea de bucatarie – Efecte adverse in urma excesului:

  • Creste pofta de mancare, iar pana la exces ponderal/obezitate este doar un pas;
  • Creste volumul circulant, cu risc de edeme;
  • Duce la ateroscleroza si osteoporoza. Pentru a compensa pierderile de calciu pe cale urinara, provocate de catre consumul prea mare de sare, organismul va extrage calciu din oase, ducand la reducerea masiva a masei minerale osoase.
  • Are un risc major de hipertensiune arteriala: se ataseaza de peretele vascular, absoarbe apa si „umfla” vasele spre inauntru;
  • Duce la cresterea aciditatii gastrice cu risc ulcerogen;
  • Duce la suprasolicitarea functiei renale;
  • Scade durata medie de viata. Un studiu finlandez arata ca reducerea cu 1/3 a consumului de sare se asociaza cu cresterea duratei de viata cu 6-7 ani. Nu folositi preparatele care contin si E 621 (glutamat monosodic)!
  • Creste riscul de cancer, in special cel gastric

SFAT!

-Incercati sa evitati sarea iodata! Contine iodat de potasiu (KIO3), agent pro-oxidant periculos. Daca aveti deficit de iod, utilizati iodura si nu iodat de potasiu/sodiu!!!

-Doar in cazul in care sunteti hipotensiv(a) si daca aveti manifestari de intoleranta (cefalee, vertij, lesin…), doar atunci este recomandat sa cresteti usor consumul de sare, dublat de un consum de lichide.

Vezi si: Ce beneficii are sarea amara. Top 6 lucruri de stiut despre sarea Epsom

Vezi si: Renunta la sarea iodata si consuma cu incredere sare roz de Himalaya. Iata de ce

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...