Luna mai este perioada in care salcamul este in floare, iar apicultorii au mari emotii, deoarece florile frumos mirositoare dau una dintre cele mai bune tipuri de miere din tara noastra. De asemenea, putini oameni stiu ca floarea de salcam este un adevarat aliat al sanatatii noastre, avand puteri terapeutice nebanuite si poate trata si alina dureri din cele mai diverse si mai puternice.
De la salcam se folosesc florile care contin glicozide de natura flavonica (robinina, acaciina) si un ulei volatil. De sute de ani, oamenii au folosit salcamul (florile) in diverse afectiuni precum raceli, congestie, diaree, febra, afectiuni ale vezicii biliare, hemoroizi, variola si tuberculoza.
Salcamul – Sanatate cu flori de salcam
Sub forma de infuzie, florile de salcam se folosesc in hiperaciditate, gastrite, pirosis (arsuri la stomac). De asemenea, acestora li se atribuie si o actiune antispasmodica si colagoga.
Florile de salcam sunt indicate in caz de gastrita, ulcer gastric/duodenal
Acestea au efecte anti-acide si calmante gastrice, actionand si la nivelul sistemului nervos central, reducand raspunsul organismului la starile de stres psihic. Se recomanda pulberea de flori maruntite, de 4-6 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 1 luna, putandu-se relua ori de cate ori este nevoie. Pulberea se obtine prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica de cafea a florilor, iar depozitarea se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maxim 2 saptamani (deoarece substantele volatile se evapora rapid).
Florile de salcam sunt recomandate in regurgitatii acide
Datorita efectelor anti-acide si antispastice, acestea ajuta la controlul fenomenului regurgitarii. Se administreaza la 10-15 minute dupa fiecare masa cate o lingura de pulbere. Se recomanda combinarea, in proportii egale, a florilor si frunzelor de salcam cu frunze de zmeur.
Florile de salcam sunt eficiente in caz de migrene
Acestea au rolul de a reduce excitabilitatea nervoasa, fiind foarte utile in cefaleele si in starile de greata. Se administreaza infuzia combinata de flori de salcam si de tei, in proportii egale, cate 1 litru pe zi, indulcita cu miere, in cure de 1 luna.
Florile de salcam trateaza insomniile la copiii mici
Acestea au efecte somnifere, calmand nervozitatea, starile de neliniste. Se fac bai calde in care se adauga infuzie combinata concentrata (10 linguri la 1 litru) de flori de salcam.
Florile de salcam sunt recomandate in timpul acceselor de tuse cronica
De asemenea, acestea sunt un excelent adjuvant si in bronsita sau astm, avand proprietati emoliente, anti-iritative si expectorante. Se bea infuzie calda de flori de salcam indulcita cu miere. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de flori la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se filtreaza. Se bea ceaiul cat mai cald. Datorita efectului termic, este amplificata actiunea antispastica, bronhodilatatoare sau sudorifica.
Florile de salcam trateaza candidoza bucala si digestiva
Acestea au efecte antimicotice si ajuta in timp la reglarea aciditatii organismului. Se recomanda a se consuma pe timpul unei zile infuzia combinata obtinuta din 6 lingurite de flori si frunze de salcam. Infuzia combinata se prepara din 3-4 linguri de planta maruntita la macerat in 500 ml apa, timp de 8 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca 500 ml apa, timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.
Florile de salcam, un bun remediu in candidoza vaginala
Acestea reprezinta un tratament excelent datorita efectelor antimicotice puternice. Se face o infuzie combinata concentrata (3 linguri la o cana) de flori si frunze de salcam. Cu acest preparat se fac irigatii vaginale in fiecare dimineata, lichidul fiind tinut in vagin minimum 7 minute, inainte de a fi eliminat. Salcamul nu distruge flora normala, putand fi folosit zilnic, pe termen lung.
Florile de salcam sunt eficiente in caz de constipatie
Se administreaza zilnic, dimineata, 3 linguri de flori proaspete de salcam pisate si amestecate cu miere.
Florile de salcam trateaza arsurile usoare si medii
Acestea au efecte calmante rapide si favorizeaza o vindecare estetica. Se zdrobesc florile de salcam si se aplica direct pe locul afectat, timp de 2 ore, dupa care se lasa pielea la aer sa se zvante si, eventual, tratamentul se reia.
Sirop din flori de salcam. Beneficii si reteta
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: