9.9 C
București
miercuri, aprilie 2, 2025

Salata verde: 7 beneficii dovedite stiintific pentru sanatatea ta

Salata verde (Lactuca sativa) este un aliment de baza in dietele echilibrate, apreciat pentru continutul sau scazut de calorii si bogatia de nutrienti esentiali. Este usor de integrat in alimentatie si aduce numeroase beneficii pentru sanatate. In plus, exista tot mai multe dovezi care ne spun ca nutritia cu salata verde este destul de impresionanta datorita nivelului sau ridicat de antioxidanti si a altor vitamine si minerale esentiale.

Conform USDA, salata verde contine un continut ridicat de apa, precum si cantitati mici de energie, proteine, grasimi, carbohidrati , fibre alimentare si zaharuri. Mineralele si vitaminele gasite in ea sunt: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc, impreuna cu vitaminele B precum tiamina, riboflavina, niacina, acidul folic, vitamina B6 si vitaminele C, A, E si K.

O cana (aproximativ 50 de grame) de salata verde tocata contine aproximativ:

  • Calorii: 8
  • Carbohidrati totali: 1,6 g
    • Fibre: 1 g
    • Zahar: 0,6 g
  • Grasimi totale: 0,14 g
    • Grasimi saturate: 0,02 g
    • Grasimi polinesaturate: 0,08 g
    • Grasimi mononesaturate: 0,01 g
    • Grasimi trans: 0 g
  • Proteine: 0,6 g
  • Sodiu: 3,8 mg (0,2% *Doza Zilnica Recomandata)
  • Vitamina K: 47,9 mcg (40%)
  • Vitamina A: 205 mcg (23%)
  • Folat: 63,9 mcg (16%)
  • Mangan: 0,1 mg (4%)
  • Fier: 0,5 mg (3%)
  • Potasiu: 116 mg (2%)
  • Vitamina C: 1,9 mg (2%)

Salata verde – Beneficii pentru sanatate

1. Hidratarea organismului

Dupa cum spuneam si mai sus, salata verde are un continut ridicat de apa, aproximativ 95%, contribuind astfel la mentinerea hidratarii corespunzatoare a corpului. Aceasta ajuta la reglarea temperaturii corpului, transportul nutrientilor si detoxifierea organismului.

2. Ajuta la prevenirea pierderii osoase

Salata verde este o sursa excelenta de vitamine esentiale, precum vitamina A, vitamina C, vitamina K si acid folic. De asemenea, contine minerale importante precum calciul, magneziul si potasiul, care sprijina sanatatea oaselor si a sistemului nervos.

De fapt, studiile au aratat ca vitamina K2 poate ajuta la cresterea densitatii osoase si la prevenirea osteoporozei chiar mai bine decat poate calciul.

In plus, pe langa construirea si mentinerea unei structuri scheletice sanatoase, vitamina K joaca un rol vital in coagularea sangeluitratand vanataileajutand la calcificarea oaselor si prevenirea anumitor boli.

3. Sprijin pentru digestie

Fibrele din salata verde ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos, prevenind constipatia si sustinand sanatatea microbiomului intestinal. Consumul regulat de salata verde poate contribui la reducerea balonarii si la o digestie mai eficienta.

4. Scaderea riscului de boli cronice

Datorita continutului sau de antioxidanti, salata verde poate ajuta la reducerea inflamatiilor si la scaderea riscului de boli cronice, precum bolile cardiovasculare (oxidand colesterolul si mentinand arterele puternice) si diabetul de tip 2, potrivit studiilor. Vitamina C si beta-carotenul din salata au efecte protectoare asupra inimii.

5. Controlul greutatii corporale

Salata verde are un aport caloric foarte redus, fiind ideala pentru cei care doresc sa slabeasca sau sa-si mentina greutatea. Este satioasa datorita continutului de fibre, ajutand la reducerea senzatiei de foame.

6. Sanatatea pielii

Vitamina A si vitamina C din salata verde contribuie la regenerarea celulara si la mentinerea elasticitatii pielii. Consumul regulat poate ajuta la prevenirea ridurilor si la obtinerea unui ten luminos si hidratat. In plus, consumul regulat de salata poate ajuta la scaderea acneei, deoarece are un scor scazut la indicele glicemic – in timp ce o dietă plina cu alimente cu indice glicemic ridicat, inclusiv mult zahar, s-a dovedit a fi legata de aparitia acneei.

7. Intarirea sistemului imunitar

Datorita continutului sau de vitamine si antioxidanti, salata verde sprijina functionarea optima a sistemului imunitar. Vitamina C stimuleaza productia de celule albe, esentiale in lupta contra infectiilor.

Asadar, profita de proprietatile sale nutritive si bucura-te de un stil de viata sanatos si echilibrat!

Vezi si: Patrunjelul – Verdele vindecarii. 10 beneficii remarcabile pentru sanatate

Vezi si: Ceapa verde: 7 beneficii dovedite stiintific pentru sanatatea ta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole