Rucola este o planta ierboasa, asemanatoare papadiei, iar gustul sau usor intepator si piperat face din ea un ingredient interesant de adaugat in diferite salate, dar si cu efecte benefice asupra sanatatii noastre.
In prezent, rucola este considerata cea mai sanatoasa salata verde datorita continutului bogat de vitamine si minerale. Totodata, aceasta este o planta imunostimulatoare care contine o multitudine de elemente nutritive, comparativ cu continutul ei sarac in calorii.
Iata mai jos ce proprietati are rucola:
Dupa cum spuneam si mai sus, aceasta planta este considerata a fi cea mai sanatoasa salata verde datorita continutului de nutrienti.
Planta contine 90 % apa si vitamine (A, C si K) necesare bunei functionarii a organismului, insa asigura si o cantitate mare de microelemente esentiale (contine de 8 ori mai mult calciu decat salata iceberg, fier, magneziu si potasiu).
In plus, planta reprezinta o sursa foarte buna de beta caroten care contribuie la sanatatea vederii, sub forma unor carotenoide numite luteina si zeaxantina.
Rucola mai contine si compusi chimici numiti izotiocianate, cunoscute pentru activitatea anti-carcinogenica, anti-inflamatorie si anti-proliferativa.
Jumatate de cana cu frunze de rucola contine 10 micrograme de vitamina K, iar consumand 3 cani pe zi iti poti asiguri 100% din necesarul zilnic al organismului de vitamina K.
Cum se gateste salata de rucola:
Salata de rucola se prepara dintr-o mana de frunze, patru rosii mici, ulei extravirgin de masline si putina zeama de lamaie stoarsa. Frunzele plantei nu se taie, ci se rup cu mana pentru ca altfel se ofilesc rapid si isi pierd gustul. Toate ingredientele se amesteca bine, iar deasupra se presara putina sare. Dupa preparare, se consuma in maximum 15 minute, altfel isi pierde toate proprietatile curative.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de rucola:
- Combate si previne aparitia cancerului. Aceasta are un continut bogat in fibre, antioxidanti si glucozinolati, care conform studiilor, reduc riscul aparitiei cancerului la plamani, prostata, san si pancreas. O cura cu aceasta salata furnizeaza niveluri ridicate de antioxidanti diferiti care accelereaza eliminarea toxinelor din corp.
- Protejeaza creierul. Aceasta este bogata in vitaminele din complexul B si folati care reduc riscul declinului cognitiv.
-
Consumul de rucola sporeste imunitatea organismului. Acestea apara organismul de infectii si ii sporeste capacitatea de aparare. Studiile arata ca cei ce consuma mai des rucola sunt predispusi mai putin la cistita sau colita.
- Te apara de infectiile renale si intestinale. Totul se datoreaza unui ulei volatil pe care aceste frunze il contin si care distruge eficient bacteriile ce produc aceste boli ori le inhiba dezvoltarea.
-
Reduce inflamatiile din organism. Aceasta contine indoli-3-carbinol si izotiocianate, substante despre care s-a dovedit ca suprima producerea inflamatiilor in organism.
-
Ajuta la detoxifierea organismului. Datorita continutului de fibre, rucola ajuta la curatarea colonului contribuind la imbunatatirea digestiei.
- Este indicata in curele de slabire. Datorita aportului mare de nutrienti si a numarului mic de calorii, rucola reprezinta alegerea perfecta pentru cei ce tin regim.
- Rucola este indicata in anemie. Frunzele sale sunt bogate in fier si, in plus, favorizeaza asimilarea acestui oligoelement extrem de important din alte alimente. Se face o cura cu salata de rucola timp de 1 de luna.
- Mentine sanatatea oaselor. Vitamina K este necesara pentru sanatatea oaselor. Un castron cu salata rucola 3 cani de rucola, consumate zilnic, vor furniza corpului 100 % din necesarul zilnic de vitamina K.
-
Are efect afrodisiac. Un studiu a descoperit ca extractul din frunze de rucola mareste nivelul testosteronului si activitatea spermatozoizilor. Micromineralele si antioxidantii din rucola blocheaza substantele contaminante din mediu considerate daunatoare libido-ului.
Prevenire si combate ateroscleroza si colesterolul
- Salata de rucola reprezinta un excelent medicament pentru vasele de sange. Aceasta regleaza nivelul colesterolului, previne sclerozarea peretilor coronarelor, mareste flexibilitatea si permeabilitatea vaselor de sange. Se tin cure de cateva saptamani, in care se consuma de 2 ori pe zi aceasta salata.
Vezi si
Cele mai importante beneficii ale radacinii de papadie
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Rucola. De ce este considerata cea mai sanatoasa salata verde […]
[…] Vezi si: Rucola. De ce este considerata cea mai sanatoasa salata verde […]
[…] Combinat cu suc de morcovi, proprietatile sucului de salata verde sunt intensificate prin aditia de vitamina A din sucul de morcovi si, de asemenea, de sodiul din acesta, care ajuta la mentinerea calciului din sucul de salata verde intr-o solutie cu concentratie constanta pana este utilizat in organism. Vezi si: Rucola. De ce este considerata cea mai sanatoasa salata verde […]