Socul creste prin paduri, pe langa garduri si prin zavoaie. Infloreste in lunile mai-iunie. Din florile de soc se face o bautura extrem de racoritoare si sanatoasa, socata. Iata retete de socata ca pe vremea bunicii.
Florile de soc se recolteaza in momentul cand 75% din ele sunt inflorite, iar restul se afla sub forma de boboci. Florile culese la inflorirea completa se scutura usor. Recoltarea florilor de soc se face numai pe timp frumos, in zile cu soare si dupa ce roua s-a ridicat. Umezeala brumifica florile si le scade valoarea medicamentoasa.
Retete de socata ca pe vremea bunicii
Reteta de socata cu lamaie:
- 12-14 flori de soc mari, inflorite si parfumate;
- 1 kg de miere sau zahar brun;
- 10 litri de apa de izvor sau apa plata;
- 4 lamai;
- 10 boabe de orez pentru fermentatie.
Mod de preparare: Spalati bine borcanul si uscati-l. Puneti florile de soc in el, apoi turnati apa peste ele. Din lamaie se pune sucul, pulpa si bucati din coaja galbena. Evitati sa puneti partea alba, caci exista riscul sa iasa socata amara. Se acopera borcanul si se lasa o zi la odihnit.
A doua zi se toarna indulcitorul si boabele de orez, se amesteca bine, apoi se acopera iar si se lasa la soare. Se lasa 3-4 zile la fermentat, se amesteca in ea de 3-4 ori pe zi pentru a se vantura. Cand ajunge la culoarea galbuie si are un miros placut, socata se strecoara, se pune in sticle de sticla si se tin la frigider.
Reteta de socata cu lime:
- 10 flori potrivite de soc, scuturate si spalate;
- 5 litri de apa de izvor;
- 3 lamai mari;
- 300 de grame de zahar brun;
- 100 de ml de suc de lime.
Mod de preparare: Se pregatesc toate cele necesare. Aveti nevoi de un borcan de sticla mai mare de 5 litri, ca sa aveti loc de fermentare si vanturare. Spalati bine lamaile si taiati-le. Florile de soc se pregatesc si ele, taind tijele verzi si lasand doar floarea. Acest lucru face socata mult mai gustoasa.
Se amesteca inainte zaharul cu sucul de lime pana obitneti o pasta galbuie. Se dilueaza cu aproximativ un litru de apa, pentru ca zaharul sa se dizolve mai rapid. In borcanul curat se asaza frumos florile de soc, feliile de lamaie spalate si taiate frumos. Peste se toarna sucul preparat anterior. Se toarna restul de 4 litri, apoi se amesteca incet cu o lingura de lemn mare.
Punem borcanul intr-un loc (pervaz, balcon, terasa) insorit si lasam 2-3 zile sa fermenteze. Daca vremea nu este insorita, borcanul se tine la temperatura camerei, dar langa un geam. Borcanul se astupa cu o farfurioara, nu trebuie inchis ermetic.
Reteta de socata cu apa fiarta:
- 4-5 flori de soc mari, parfumate;
- 4 litri de apa
- borcan de 5-6 litri
- 1 kg zahar sau miere
- 30 de grame de sare de lamaie
Mod de preparare: Se pun apa, impreuna cu zaharul la fiert. Dupa ce se dizolva zaharul, se pune si sarea de lamaie, se mai lasa cateva clocote si se ia de pe foc. La final se pun in aceeasi oala florile de soc spalate si taiate. Se lasa la loc cald timp de 24 de ore. Se strecoara in sticle si se pastreaza la rece.
Reteta socata fara zahar:
- 2 cani de flori de soc fara tije
- 10 litri de apa
- 250 de grame de stafide brune
- 3 lamai mari
Mod de preparare: Stafidele brune se pun la blender impreuna cu putina apa, astfel se formeaza un suc foarte bun. In borcan se pun florile de soc, feliile de lamaie stoarse usor, sucul de stafide brune si apa. Se acopera cu o farfurie, se vantura de 2 ori pe zi. In maximum 4 zile socata este gata. Se lasa in loc cald.
Vezi si: Uleiul de soc cu efect de calmare a pielii si pentru refacerea tegumentelor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] este un arbust frecvent intalnit si iubit pentru florile sale din care se prepara minunata socata, insa trebuie sa stiti ca si fructele sale – destul de putin cunoscute – sunt un elixir de […]
Hello my loved one! I want to say that this article is awesome, nice written and come with approximately all vital infos. I’d like to peer more posts like this.