6.1 C
București
luni, februarie 19, 2024

Retete de post cu gutui – 4 feluri de mancare delicioare, care se prepara rapid si usor

Pentru cei care nu stiu ce mancare sa mai gateasca si care sa fie de post, va oferim 4 alternative de preparate care au gutuile in prim plan. Daca nu stiati, exista o multime de mancaruri pe baza de gutui care se pot prepara si toate sunt foarte satioase, gustoase si foarte sanatoase. Va recomandam si noi sa incercati cel putin urmatoarele 4 retete de post cu gutui.

Retete de post cu gutui – Mancare de gutui cu orez

In primul rand, pentru a prepara mancarea de gutui cu orez aveti de voie de o gutuie mare, 250g de orez, 2 linguri de zahar, 125ml ulei, sare, piper, scortisoara si patrunjel verde. Preparatul poate fi atat desert cat si fel principal.

Se va curata gutuia de coaja si de interior si se va taia in cuburi mari care se stropesc cu lamaie si se presara cu zahar si scortisoara. Dupa ce se amesteca bine si se calesc cuburile de gutuie in ulei incins, acestea incep sa se rumeneasca. Vezi si: Sucul de gutui, un adevarat panaceu pentru sanatate

Se adauga orezul si se amesteca timp de 1-2 minute. In timp ce fierbe apa se mai completeaza si se tine totul pe foc pana cand orezul e hidratat. Se potriveste gustul cu sare si piper, iar la final puteti adauga patrunjelul verde, tocat.

Pentru cei care nu doriti ca preparatul sa fie unul de post, puteti sa inlocuiti cu uleiul cu unt, iar in farfurie puteti adauga si un piept de pui bine rumenit.

Daca insa doriti sa il serviti ca desert, eliminati piperul din reteta de mai sus si adaugati miere sau zahar la final, iar gutuile se pot carameliza.

Retete de post cu gutui – Mancare de gutui

In continuare va prezentam una dintre mancarurile clasice de gutui, usor de facut. Gutuile se spala, se curata de coaja si se taie pe jumatate pentru a se scoate semintele. Ulterior, fiecare jumatate se taie in felii de grosimea degetului sau in cubulete.

In acest timp, separat, intr-un vas se pune zaharul umezit cu apa si se arde pana
se coloreaza in brun-auriu si se stinge cu apa calda. Se mai fierbe putin pana se obtine siropul.

Bucatile de gutui se pun intr-o cratita si se toarna peste ele uleiul, siropul si sarea iar apoi se lasa sa fiarba 15-20 de minute la foc mic. Atentie, continutul nu se amesteca ci doar se scutura cratita usor. La sfarsit puteti adauga putina scortisoara. Mancarea poate fi servita atat calda cat si rece.

Mancare dulce acrisoara de post – Reteta

O alta reteta la fel de simpla si eficienta este urmatoarea:

Aveti nevoie de 4 gutui, 3 linguri de ulei, 3 linguri de zahar, o lingura de faina si o jumatate de lingurita de sare.

Spalati bine gutuile de puf, le taiati feliute, coaja trebuie pastrata si ea. Puteti intr-o cratita mica putina apa in care adaugati 3 linguri de ulei si dati focul tare. Rumeniti putin gutuile insa aveti grija sa nu sece continutul din cratita.

Dupa ce a capatat o tenta aurie, in restul ramas in oala adaugati 2 linguri de zahar pentru a carameliza sosul. La acesta se adauga faina si sare dupa gust, dar si doua cesti de apa.

Amestecati bine, iar dupa ce s-a omogenizat sosul, adaugati si gutuile. Lasati totul sa fiarba aproximativ 15 minute, iar daca vreti sa obtineti si o crusta puteti sa le bagati putin la cuptor.

Retete de post cu gutui – Reteta speciala

O ultima reteta pe care v-o prezentam necesita urmatoarele ingrediente: 4 gutui, 550ml apa, 200g de zahar brun, 2-3 linguri de faina dar si ulei.

Modul de preparare e unul destul de simplu: dupa ce ai spalat gutuile, le scoti cotorul si le tai feliute sau cubulete. Gutuile se pun intr-o tigaie cu putin ulei si se prajesc pana capata o crusta aramie dupa care urmeaza pregatirea sosului.

Intr-un vas mic se pun faina si apa si se amesteca mereu pentru a evita cocoloasele. Zaharul se pune si el intr-o tigaie pe foc pana cand se topeste, iar in acest timp se amesteca. Peste zahar se toarna putina apa calda si se lasa compozitia pe foc.

Se adauga amestecul de faina la zaharul topit, iar compozitia rezultata trebuie sa
stea putin pe foc pentru ca sosul sa devina mai gros. Sosul se toarna peste gutui si se mai lasa pe foc 3 minute. Mancarea de gutui poate fi servita si impreuna cu waffe de post.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole