Avem pentru voi doua retete de muraturi asorate la borcan care va vor lasa gura apa doar citindu-le, asa ca puneti mana, cumparati ingredientele care oricum sunt foarte ieftine in aceasta perioada, si pregatiti cele mai gustoase bunatati din camara pentru la iarna.
In functie de zonele tarii, exista o multime de retete de muraturi asortate la borcan. Exista si o multime de combinatii de muraturi pe care le puteti incerca iar gustul difera, avand arome diferite in functie de legumele dar si fructele pe care le puneti la murat.
Va recomandam doua retete de muraturi asortate la borcan: una cu o multime de legume si fructe puse la murat, iar o alta doar cu legumele ‘clasice’ pe care le consuma orice roman pe post de muraturi.
Retete de muraturi asortate la borcan
Prima dintre retetele de muraturi asortate la borcan pe care v-o recomandam cuprinde o multime de ingrediente, care de care mai delicios. Aveti nevoie de castraveti, varza alba, ardei grasi, gogosari, ardei iuti, morcovi, gogonele, boabe de struguri, conopida, 2 catei de usturoi pentru fiecare borcan, cate 2 fasii de hrean pentru fiecare borcan si ramurele de marar uscat si de cimbru.
Pentru saramura aveti nevoie de 1 l de apa si 25 de grame de sare neiodata, dar si 2 linguri de otet alimentar 9% pentru fiecare borcan.
Toate legumele enumerate se pregatesc cu grija, se spala si se curata, castravetii raman cu coaja, conopida se desface in buchete mici, varza in felii mai groase, ardeii se pot injumatatii, iar gogonelele mici raman intregi, cele mai mari se injumatatesc.
Pe fundul unui borcan mare se pun 2-3 ramurele de marar uscat si cimbru uscat dar si o fasie de grean. Se umple borcanul cu cat mai multe legume bine indesate, printre ele se infig si boabele de strugure, cativa catei de usturoi, ardei iuti intregi si fasii subtiri de radacina de hrean.
Deasupra se pun crengutele de marar si cimbru uscate, astfel incat sa preseze in jos continutul.
Saramura se pregateste astfel: se pune apa cu sare la fiert, se lasa sa clocoteasca 2-3 minute. Saramura se lasa 10 minute la racorit si apoi se pune fierbinte in borcanele cu muraturi asortate. A doua zi se poate pune cate o lingura de otet in fiecare borcan de 2l si apoi se inchide capacul sau se pune celofan cu sfoara.
Retete clasica de muraturi asortate
Nu toata lumea pune struguri sau ardei iute printre muraturile asortate la borcan. Acestea pot da o aroma putin diferita fata de cea clasica. Asa ca va recomandam pentru cei mai pretentiosi si iubitori de gust clasic sa folositi doar varza rosie, hrean, morcovi, conopida, gogosari, telina tije si frunze. Pe langa legume mai aveti nevoie de apa, sare, boabe de piper, mustar, crengute de cimbru, catei de usturoi dar si o foaie mica de dafin.
In principiu, restul retetei e asemanatoare, se pregatesc legumele, se masoara apa de care avem nevoie, umpleti borcanele si apoi le varsati intr-un recipient incapator, sterilizati borcanele, fierbeti apa si adaugati la fiecare litru o lingurita de sare neiodata.
Dupa ce fierbe saramura o varsati peste legume in borcane si puneti capacele. Lasati asa cam o saptamana si abia apoi transferati borcanele in camara. In acest timp saramura se va tulbura, semn ca a inceput procesul de fermentatie, insa ar trebui sa se limpezeasca in 2-3 saptamani.
Conopida o sa capete o culoare usor rozalie de la varza rosie si va avea un aspect foarte placut. Despre gust nu mai vorbim, aveti grija sa puneti suficiente borcane sa va ajunga toata iarna.
Boabele de muștar alb. Ce beneficii au bobițele pe care le folosim de obicei la muraturi
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Retete de muraturi asortate la borcan – Umple-ti camara cu cele mai gustoase bunatati pentru la ia… […]