4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Retete cu castane. Delicii calde pe vreme rece

Mirosul de castane coapte este specific lunilor racoroase, care invaluie casa si te duce cu gandul la copilarie. Acestea sunt cunoscute de mii de ani, de pe vremea cand Hipocrate le recomanda pentru a trece mai usor peste perioada friguroasa. Castanele comestibile sunt extrem de gustoase, dar si sanatoase, fiind sunt de un real ajutor persoanelor ce sufera de astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor. De aceea, ne-am gandit sa va aratam si voua cele mai apreciate retete cu castane.

Exista diverse modalitati de a le consuma, dar cele mai cunoscute sunt castanele coapte. Iata cum se prepara acestea, dar si alte retete care merita incercate:

Retete cu castane

Castane coapte/prajite – Reteta

Pentru inceput, castanele trebuie spalate si lasate la inmuiat in apa calduta in jur de 20 de minute. Dupa ce s-au inmuiat, coaja lor trebuie neaparat crestata cu un cutit.

Pentru prepararea la cuptor: intr-o tava cu fundul gros se pun castanele cu putina apa si se introduc in cuptorul preincalzit la 200° C. Se lasa la cuptor in jur de jumatate de ora. Dupa 10 minute, apa se evapora asa ca la fiecare 5 minute trebuie sa se amestece in ele pentru a se praji pe toate partile.

In cazul in care vrei sa le prepari pe jar sau aragaz, procedura dureaza mult mai putin.

Astfel pregatite, castanele pot constitui o masa ideala. Castanele coapte au un gust delicat şi dulce, datorita continutului mare in carbohidrati si o consistenta cremoasa.

Castane fierte – Reteta

Se spala bine castanele. De asemenea, si la aceasta reteta castanele trebuie crestate sau, daca aveti rabdare, se pot decoji.

Acestea se fierb in baie de aburi pentru aproximativ 1 ora. Odata fierte, acestea se pot consuma simple sau servite ca aperitiv in diverse sosuri.

Piure de castane – Reteta

Castanele se fierb, ca si in reteta de mai sus, apoi se dau prin masina de tocat. Se amesteca bine pasta obtinuta pana se omogenizeaza, iar piureul obtinut poate fi servit in asociere cu biscuiti, cereale etc.

Piureul de castane este un bun energizant natural datorita continutului de fosfor, lipide, vitamina C, magneziu, zinc, potasiu si calciu. De asemenea, castanele ajuta si la tratarea starilor de anemie. 

Cum se pastreaza castanele mai mult timp

Pentru a le pastra mai mult timp, castanele trebuie sa fie tinute intr-un vas cu apa rece timp de 24 de ore, imediat dupa recoltare, dupa care se lasa sa se scurga si se asaza in cutii de lemn, in straturi acoperite de nisip uscat.

Unguent din castane – Remediul care reduce inflamatiile dureroase

Ghindele, medicamentele naturale ale toamnei

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole