4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Remedii naturiste cu leustean. Leacul nestiut din gradina ta

Leusteanul este o planta erbacee, originar din Europa de Sud-Vest si foarte cunoscuta in bucataria romanilor. Studiile de specialitate realizate in ultimii ani au aratat ca leusteanul este mai degraba planta medicinala, decat un simplu zarzavat. De aceea, v-am pregatit in acest articol cateva remedii naturiste cu leustean.

Frunzele de leustean sunt bogate in fier, magneziu, sodiu, clor, zinc, in vitamina c, vitamina D, vitamine din complexul B, uleiuri volatile, antioxidanti, grasimi sanatoase, substante cu proprietati antibiotice, fibre si rasini. Toate principiile active continute de leustean au o buna actiune terapeutica asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, sistemului endocrin, dar si a sistemului imunitar.

In scop terapeutic, de la leustean se utilizeaza frunzele si tulpinile (recoltate in mai-iunie), semintele (in august-septembrie), dar si radacina (octombrie-noiembrie), toate aceste parti ale plantei putand fi folosite sub diverse preparate, pentru tratarea unui numar mare de afectiuni.

Iata cateva remedii naturiste cu leustean:

-Leusteanul ajuta la prevenirea racelii si a gripei

Se recomanda consumul frunzelor de leustean proaspete, care au o actiune mare de stimulare a sistemului imunitar. In cazul in care boala a apucat sa se instaleze, se administreaza cate 10 lingurite pe zi de suc proaspat de leustean, deoarece au efect antiseptic, expectorant si mareste capacitatea naturala a organismului de a combate infectia.

-Leusteanul este un bun adjuvant in caz de bronsita, tuse productiva si pneumonie

Totul se datoreaza efectului antiinflamator si expectorant al leusteanului.

Se bea infuzie combinata de leustean, cate 2-3 cani pe zi. Are efect calmant, reduce senzatia de iritatie pe traiectul respirator si este expectorant, ajutand la eliminarea secretiilor bronsice in exces. Foarte eficient este si sucul de leustean. Se face o cura in care se bea un pahar de suc de leustean pe zi, in 2-3 portii, timp de 2 saptamani. Nu se depaseste o cantitate de 100-150 ml de suc nediluat pe zi.

-Leusteanul este un bun remediu in caz de amigdalite, faringite si laringite

Se consuma frunze proaspete de leusten si, suplimentar, se face gargara de 4 ori pe zi cu infuzie combinata din frunze si seminte de leustean. Are efect calmant si antiinfectios.

-Leusteanul calmeaza durerea de cap

Leusteanul este recomandat in ameliorarea durerilor de cap sau a migrenelor puternice. Se mesteca, timp indelungat cateva frunze de leustean proaspete.

-Leusteanul este recomandat cu succes in problemele digestive (balonare, colita, colon iritabil, colici, spasme digestive si indigestie)

Leusteanul te scapa de problemele digestive. Acesta imbunatateste apetitul si intareste organele digestive, astfel încât să poată digera bine alimente.

-Sucul de leustean ajuta la digestie. Acesta lupta contra constipatiei, stimuleaza secretiile gastrice, reduce balonarea și ajută la eliminarea gazelor. Se bea cate 2 lingurite de suc de leustean, inaintea meselor, timp de 10 zile.

-Tinctura din seminte si radacina de leustean are rol carminativ, ameliorand flatulența.

-In cazul afectiunilor digestive, se mai recomanda si administrarea, inainte de masa, a 4-5 linguri de infuzie combinata de frunze si de seminte de leustean sau mestecarea frunzelor proaspete, in cantitati cat mai mari. In caz de indigestie, se face o cura de 10 zile, timp in care se consuma suc de leustean, cate 2 lingurite inaintea meselor principale.

-Leusteanul ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi si previne formarea lor

Studiile efectuate au aratat ca sucul de leustean ajuta si la dizolvarea pietrelor la rinichi, dar si la prevenirea formarii lor. Se dizolva 10 lingurite de suc de leustean in 200 ml de suc de morcovi. De asemenea, pentru pietre si nisip la rinichi se poate face si o cura cu vin si leustean: 1 lingura seminte si radacina la 500 ml vin alb.

-Leusteanul previne aparitia cistitei

Se consuma mult leustean proaspat. In cazul in care cistita este deja instalata, se administreaza infuzie combinata de leustean, din care se consuma cate 3 cani pe zi, la 2 ore dupa masa.

-Remedii naturiste cu leustean pentru tulburarile menstruale

-Leusteanul favorizeaza declansarea menstruatiei (amenoree). Se fac cure de 2 luni, timp in care se consuma 15 g frunze de leustean pe zi. Pentru un efect si mai puternic, se bea si o cana de infuzie combinata de frunze si de seminte de leustean.

-Leusteanul este recomandat in cazul ciclului menstrual dureros. Se bea cate o cana de infuzie combinata de leustean dimineata si seara, timp de 3 saptamani. Aceasta infuzie normalizeaza ritmul de aparitie al ciclului menstrual si previne crampele.

-Tinctura de leustean este eficienta si in reglarea ciclului menstrual. Pentru preparare avem nevoie de radacina de leustean. Se da pe razatoare si se introduce (pe trei sferturi) intr-o sticla de 1 Iitru, completand cu alcool de 50 de grade. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se filtreaza si se poate administra diluat cu apa.

-Totodata, sucul proaspat din frunze de leustean ajuta la reglarea fluxului menstrual.

-Leusteanul are efecte uimitoare asupra gutei

Sucul de leustean mobilizeaza prompt excesul de acid uric din articulatii si alte tesuturi, sti­muland apoi eliminarea acestuia pe cale renala.

-Leusteanul este un bun detoxifiant

-Sucul de leustean inactiveaza radicalii liberi, impiedica ac­tiunea nefasta a unor substante nocive (pesticide, detergenti, unele produse cosmetice). De asemenea, clorofila din sucul de leustean ajuta la eliminarea metalelor grele din organism (mercurul, plumbul, cadmiul), ducand la ameliorarea sau disparitia bolilor alergice, pielea isi recapata pigmentatia normala (sucul se poate folosi si extern) si ficatul ingra­sat isi recapata morfologia normala.

-Leusteanul te scapa de petele pigmentare, psoriazis si ulceratii ale pielii

-In caz de pete pigmentare, se freaca zona afectata cu frunze zdrobite de leustean sau se poate masa tenul cu suc de leustean. Aplicatia dureaza 5 minute si se repeta de 2 ori pe zi, timp de 1 saptamana. De asemenea, se poate face si o cura interna cu suc de leustean, cate 12 lingurite pe zi, timp de 2 saptamani.

-In cazul psoriazisului si a ulceratiilor, se fac aplicatii cu cataplasme cu leustean, datorita efectului sau cicatrizant. Frunzele proaspete de leustean se zdrobesc si se aplica pe locul afectat. Cataplasma astfel obtinuta se tine 1 ora.

Atentie! nu utilizati aceste remedii in timpul sarcinii! De asemenea, trebuie sa aveti grija la riscurile de fototoxicitate (posibila pigmentare a pielii in caz de expunere la soare).

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole