Refluxul gastroesofagian apare atunci cand acidul din stomac si alimentele/lichidele revin in esofag. Asadar, aceasta este caracterizata ca o tulburare digestiva care afecteaza multe persoane, de la sugari pana la batrani, iritand mucoasa esofagului.
Cel mai comun simptom este senzatia de arsura in stomac. Asadar, daca simtiti arsuri la stomac constante sau severe, este posibil sa aveti refluxul gastroesofagian. Pe langa senzatiile de arsuri, mai exista si simptome precum: un gust acru in gura, tuse sau sughit recurent, voce ragusita, respiratie urat mirositoare, balonare si senzatie de rau.
Chiar daca medicina conventionala este cea mai comuna forma de tratament pentru refluxul gastroesofagian, exista cateva remedii naturale pe care le puteti incerca pentru a reduce aceste simptome neplacute.
Refluxul gastroesofagian – Remedii naturale care amelioreaza simptomele neplacute
1.Ceai de ghimbir
Datorita proprietatilor digestive si antiinflamatorii, ceaiul de ghimbir este eficient in tratarea simptomelor neplacute provocate de refluxul acid. In plus, un ceai de ghimbir consumat inainte de masa ajuta la reducerea simptomelor colonului iritabil, poate preveni si combate constipatia, imbunatateste digestia si reduce gazele intestinale.
La o cana cu apa clocotita, adaugati 1 lingura de radacina de ghimbir rasa (10 g). Acoperiti si lasati la foc mic 2-3 minute. La final, stercurati si beti acest ceai de ghimbir cu 30 de minute inainte de pranz.
2.Apa calda cu lamaie
Sucul de lamaie poseda agent detoxifiant si digestiv care ajuta la curatarea ficatului, rezultand o sanatate digestiva mai buna.
Apa cu lamaie imbunatateste productia de acid clorhidric, precum si secretia de bila esentiala pentru digestie. De asemenea, scade sansele de guta si aciditate. Asadar, cei care sunt predispusi la probleme digestive, cum ar fi balonare, crampe abdominale, exces de gaze si senzatii de arsura, ar trebui sa o consume in mod regulat.
La o cana cu apa calda se adauga sucul unei lamai.
Consumati aceasta apa calda cu lamaie pe stomacul gol si inainte de fiecare masa principala.
3.Suc de aloe vera
Studiile efectuate de Trusted Source din America arata ca sucul de aloe vera poate fi un remediu eficient pentru reducerea simptomelor de reflux gastroesofagian. Acesta reuseste sa reduca simptomele refluxului, asa cum o fac si medicamentele traditionale, insa fara a produce efecte secundare.
Intr-un blender, se adauga o ceasca cu gel de aloe vera, o ceasca cu apa si o lingura de miere (optional). Se mixeaza bine, obtinandu-se o bautura plina de beneficii. La primul simptom sau imediat dupa masa, se recomanda sa beti acest suc.
Vezi si: Tratamente cu Aloe Vera – planta miracol
4.Suc de papaya
Papaya are in compozitia sa papaina, o substanta care calmeaza stomacul, ameliorand astfel simptomele neplacute ale celor cu afectiuni digestive si arsuri la stomac. Papaina actioneaza ca un antiinflamator si antiacid. Asadar, sucul acestui fruct poate fi o buna solutie impotriva inflamatiei si excesului de aciditate care duce la simptome incomode.
Intr-un blender, adaugati 3 felii de papaya, 1 pahar cu apa si o lingura de miere. Mixati bine pana ce obtineti o bautura fina, apoi consumati-o cand doriti sa ameliorati refluxul sau preventiv, dupa mese.
5.Infuzie de mustar
Chiar daca pare greu de crezut, mustarul este un aliment alcalin care poate regla nivelul de aciditate din stomac. Astfel, prin consumul unui ceai din seminte de mustar puteti controla iritatia mucoasei digestive.
La o cana cu apa clocotita, adaugati o lingura de seminte de mustar galben (10 g). Lasati la infuzat 10-15 minute, apoi strecurati si consumati ceaiul dupa mesele principale, pentru a controla arsurile la stomac.
*Aceste remedii naturale va pot ajuta sa atenuati disconfortul cauzat de reflux. Totusi, daca doriti sa preveniti aparitia lui, este necesar sa luati si alte masuri.
Vezi si: Ce sa mananci cand ai arsuri la stomac
Iata si cateva sfaturi utile care ajuta la reducerea refluxului acid si a arsurilor la stomac:
-Mestecati guma. Cateva studii mai vechi au aratat ca guma de mestecat poate ajuta la scaderea aciditatii in esofag;
-Dormi pe partea stanga. Aceasta pozitie poate reduce expunerea la acid in esofag cu pana la 71% (vezi AICI studiul);
-Ia cina mai devreme, cu cel putin 3 ore inainte de a merge la culcare;
-Alege ceapa fiarta in loc de cea cruda. Ceapa cruda este un declansator comun pentru refluxul acid si arsurile la stomac;
-Mananca mese mici si dese;
-Urmeaza o dieta saraca in carbohidrati. Unii cercetatori considera ca acei carbohidratii nedigerati pot provoca cresterea excesiva a bacteriilor si cresterea presiunii in interiorul abdomenului, ceea ce ar putea contribui la refluxul acid. A avea prea multi carbohidrati nedigerati in sistemul digestiv poate cauza adesea nu numai gaze si balonare, ci si eructatie;
-Limitati consumul de alcool. Consumul de alcool poate creste severitatea refluxului acid si arsurilor la stomac;
-Limitati consumul de cafea. Studiile au descoperit ca substantele din cafea relaxeaza temporar sfincterul esofagian inferior, crescand riscul de reflux acid;
-Limitati consumul de bauturi carbogazoase. Un studiu a constatat ca bauturile carbogazoase au agravat anumite simptome de reflux acid, inclusiv arsuri la stomac, plenitudine si eructatie;
-Limitati consumul sucurilor de citrice. Multe tipuri de suc de citrice, inclusiv sucul de portocale si cel de grapefruit, sunt considerate declansatoare obisnuite de arsuri la stomac. Acestea sunt foarte acide si contin compusi precum acidul ascorbic, care ar putea provoca indigestie daca le consumi in cantitati mari. Pe langa faptul ca sunt acizi, anumiti compusi gasiti in sucul de citrice ar putea irita mucoasa esofagului;
-Limitati alimentele bogate in grasimi. Alimentele prajite si alte alimente grase pot fi, de asemenea, un declansator al refluxului gastroesofagian.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: