Un stomac balonat si poate fi foarte jenant si deranjant, mai ales. Este de fapt o experienta dureroasa care duce adesea la crampe stomacale, balonare, greutate in stomac si arsuri.
Cunoscuta sub numele de flatulenta, este o afectiune in care excesul de gaz este colectat in tractul digestiv. Dar pentru a rezolva problema, este mai intai crucial sa intelegem de ce apare. Gazul se poate colecta in sistemul digestiv in doua moduri.
In timp ce mancati sau beti, inghititi aerul care provoaca ca oxigenul si azotul sa patrunda in corp. Al doilea motiv este atunci cand digerati mancarea; gaze precum hidrogenul, metanul sau dioxidul de carbon sunt emise si se acumuleaza in stomac.
Daca nu sunt eliberate, aceste gaze pot provoca mult disconfort. De asemenea, acestea depind si de optiunile zilnice de mancare. Alimentele bogate in carbohidrati precum fasolea, varza, nautul si lintea sau sucurile de fructe zaharoase nu sunt usor digerate de stomac. Acestea trec prin colonul care contine o multime de bacterii care ajuta la descompunerea alimentelor, in timp ce elibereaza gaze care se pot acumula si va fac sa va simtiti nelinistit.
Pe langa alegerea alimentelor care nu provoaca gaze, mestecarea mancarii cat mai incet este importanta. Apoi, anumite remedii va pot ajuta pe termen lung.
Ajwain sau seminte de chimen indian
Semintele de carom contin un compus numit timol care secreta sucuri gastrice care ajuta la digestie. Puteti lua aproximativ o jumatate de lingurita de seminte de carom cu apa o data pe zi pentru a va simti mai bine. Consumati dupa masa.
Apa de chimion este unul dintre cele mai bune remedii la domiciliu pentru problemele gastrice. Acesta contine uleiuri esentiale care stimuleaza glandele salivare, care ajuta la o mai buna digestie a alimentelor si previne formarea excesului de gaze. Luati o lingura de seminte de chimen si fierbeti-o in doua cani de apa timp de 10-15 minute. Lasati-l sa se raceasca, strecurati si beti apa dupa ce ati mancat.
Pudra de heeng sau Asafoetida (latex uscat), puteti amesteca aproximativ o jumatate de lingurita de heeng cu apa calda si sa o beti pentru a reduce problema gazelor. Latexul uscat actioneaza ca un anti-flatulent care impiedica cresterea bacteriilor intestinale care pot produce exces de gaze in stomac.
Un remediu ayurvedic excelent este sa consumati o lingurita de ghimbir proaspat ras impreuna cu o lingurita de suc de lamaie dupa mesele principale. Consumul de ceai de ghimbir este, de asemenea, un remediu eficient acasa pentru ameliorarea gazelor. Ghimbirul actioneaza ca un carminativ natural (agenti care amelioreaza flatulenta).
Un alt remediu simplu pentru a reduce excesul de gaz este amestecul unei lingurite de suc de lime si o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu impreuna cu o cana de apa. Beti acest remediu dupa mese, deoarece ajuta la formarea carbonului de oxid care faciliteaza procesul de digestie.
Amestecuri de pudre si uleiuri esentiale pentru un stomac mai liber
Pudra din plante Triphala (formula rasayana Ayurvedic pe baza de plante constand din parti egale: Amalaki, Bibhitaki si Haritaki) este de asemenea destul de utila in tratarea unui stomac balonat. Inmuiati jumatate de lingurita de pudra in apa clocotita timp de 5-10 minute si apoi beti-o inainte de a merge la culcare. Aveti grija la cantitatea si frecventa de consum a acestui amestec, deoarece are un continut ridicat de fibre si poate provoca balonare daca este luat in exces.
Amestecati o picatura de ulei esential de tarhon, o picatura de ulei esential de chimen, o picatura de ulei esential de coriandru, o picatura de ulei esential de menta si jumatate de lingurita de ulei vegetal de calophyllium. Masati stomacul de la dreapta la stanga la fiecare 2-3 ore, pana la disparitia senzatiei de balonare. Mestecati bine mancarea, evitati lactatele, bauturile acidulate, fasolea si varza.
Dupa fiecare masa, luati cu o bucata de zahar cate o picatura de ulei esential de busuioc sau de menta. Puteti sa folosesti si amestecul din cate doua lingurite de ulei esential de chimion si de marar si cate o lingurita de ulei esential de tarhon si de busuioc. Luati doua lingurite din acest amestec inainte de masa.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Remedii mai putin stiute pentru balonare. Scapa de senzatia neplacuta rapid […]
[…] Sfecla este un alt aliment bogat in potasiu, care va poate ajuta sa contracarati sodiul din corp si, prin urmare, sa nu va mai balonati. De fapt, o cana de sfecla are mai mult potasiu, fibre si proteine decat o banana medie. In plus, are si mai putine calorii. Adaugati sfecla la salata, prajiti-le cu o tava de legume sau taiati-le in bete si coaceti-le pentru a face o gustare crocanta. Vezi si: Remedii mai putin stiute pentru balonare. Scapa de senzatia neplacuta rapid […]
As a Newbie, I am always exploring online for articles that can be of assistance to me. Thank you