17.1 C
București
vineri, aprilie 5, 2024

Refacerea fara medicamente

Stabilirea unui diagnostic presupune in mod obligatoriu si recomandarea unui tratament. Vorbind despre efectele negative ale vietii in orase, despre oboseala normala sau suprasolicitarea fizica si psihica, va trebui sa mentionam si modul in care putem sa le prevenim, iar in cazul in care s-au instalat, sa le tratam.

Am afirmat ca oboseala este semnalul de alarma al organismului, la care trebuie sa reactionam prin odihna.

Fiecare activitate are un ritm optim, care trebuie respectat pentru a putea fi efectuata cu maximum de eficienta. Automatizarea miscarilor exclude oboseala psihica, deoarece nu mai este necesara participarea atentiei la efectuarea lor. De asemenea, se reduce si oboseala fizica, pentru ca miscarea nu se mai face crispat si cu participarea intregii musculaturi, ci numai cu muschii direct interesati in efectuarea ei. In acest sens, deci, se va face maximum de economie.

O metoda eficienta de refacere a organismului o constituie baia. Dupa un efort fizic intens se acumuleaza o cantitate mare de acid lactic in muschi. Daca nu se elimina vom simti oboseala – muschii nu vor mai raspunde la solicitare, devenind durerosi. Pentru a inlatura febra musculara se recomanda un dus cald, prelungit, imeediat dupa efort.

Majoritatea persoanelor fac dus fierbinte, insa acesta nu este eficace, deoarece apa fierbinte produce o dilatare a vaselor de sange din piele. Numai o baie sau un dus cald, de durata mai lunga va provoca dilatarea vaselor de sange profunde, ducand la improspatarea muschilor obositi si la prevenirea febrei musculare.

Baia de aburi ori utilizarea saunei finlandeze, in functie de gradul de oboseala sau de obisnuinta, sunt metode foarte utile de dezobosire.

Masajul reprezinta o alta procedura larg folosita pentru combaterea oboselii musculare.

Manevrele clasice sunt descrise in toate manualele de specialitate. Cele mai importante dintre ele sunt: efleurajul sau mangaierea, o procedura superficiala cu efect relaxant, linistitor, care produce si o dilatare a vaselor de sange din piele; petrisajul sau framantarea, manevra profunda care se adreseaza musculaturii; tapotamentul, adica batai usoare, rapide si ritmice, care stimuleaza activitatea terminatiilor nervoase; vibratiile, cernutul, scuturatul, manevre foarte cunoscute, dar inca insuficient utilizate.

Procedeele de masaj si automasaj aplicate sistematic au un rol important in mentinerea sanatatii, contribuind la refacerea rapida a capacitatii de efort a muschilor obositi.

In general, sportivii folosesc automasajul pentru a-si mobiliza rapid resursele fizice in vederea unei probe grele si in special pentru refacerea organismului dupa un efort intens.

Mentionam ca atat mainile, cat si suprafata masata trebuie sa fie foarte curate. Aplicarea manevrelor este interzisa persoanelor cu eruptii, boli de piele, varice. In timpul efectuarii masajului se recomanda utilizarea unui sapun lubrifiant. Pudra de talc este foarte placuta, asigura o buna alunecare a mainilor, insa utilizarea ei indelungata duce la uscarea pielii, Uleiurile, cremele simple sau cu continut medicamentos se aplica la masajele de tratament, in functie de boala, sau de catre cosmeticiana, in functie de ten. In orice caz substantele pe care le aplicam trebuie sa fie neutre, astfel devin iritante. O atentie deosebita se impune la masarea portiunilor de piele acoperite de par; in cazul in care acestea prezinta inflamatii, exista riscul infectarii intregii suprafete masate.

Cei mai comozi prefera aparatele de masaj mecanic, in special cele cu vibromasaj. Acestea sunt utile, dar nu au sensibilitatea mainii masorului si nu se pot adapta tolerantei individuale. Persoanele cu pielea sensibila se vor acomoda lent, evitand manevrele brutale. La un masaj bine facut pielea trebuie sa fie roza, elastica, mai calda decat restul corpului, nedureroasa si fara vanatai. Insistam asupra acestui aspect, deoarece efectuarea unui masaj brutal se soldeaza cu vanatai pe tot corpul, rupturi de vase de sange in piele si in tesuturile profunde.

Sursa: „Tinerete, sanatate, frumusete”, Ed. Stanescu

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole