Din timpuri stravechi, radacina de patrunjel era considerata un adevarat medicament natural impotriva multor probleme de sanatate. Totodata, se pare ca foarte putine medicamente din lume se pot compara ca eficienta cu patrunjelul, care preparat si administrat corect, are o actiune terapeutica extrem de puternica.
Radacina de patrunjel are o aroma deosebita, cu un gust dulce si un miros placut aromat, dar si un depozit de substante nutritive mari, cu un potential semnificativ pentru sanatatea noastra. Aceasta este bogata in vitamine (A, C, K, B9-acid folic, ), minerale (cupru, fosfor, fier, zinc, iod, potasiu, calciu, magneziu), proteine si fibre.
Aceasta radacinoasa poate fi consumata atat in stare proaspata, sub forma de suc, cat si in diferite preparate culinare (salate, ciorbe, piure, preparata la abur, cuptor sau la gratar).
Radacina de patrunjel – Beneficii
-Suc de radacina de patrunjel
Dintre toate metodele de preparare, se pare ca sucul este considerat a fi cel mai bun din punct de vedere terapeutic, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele, flavonoidele si compusii aromati pe care ii contine sunt foarte usor de asimilat. Acesta se obtine cu ajutorul storcatorului, din radacini spalate si necuratate de coaja (partea cea mai bogata in substante nutritive). Dupa stoarcere, sucul poate fi consumat imediat sau se poate pastra la rece, in recipiente bine inchise, dar nu mai mult de 6 ore.
Specialistii recomanda un consum zilnic de 30-100 ml de suc de radacina de patrunjel, in combinatie cu suc de morcov (in proportie de 1:4 sucul de patrunjel fiind mai greu de tolerat de tubul digestiv).
Iata in ce afectiuni este indicat acest suc:
- Calculi renali. Radacina de patrunjel contine substante cu puternic efect diuretic, care stimuleaza producerea urinei si eliminarea sa. In plus, aceasta contine si substante care dilata usor caile urinare, ajutand la eliminarea calculilor de mici dimensiuni, care prin acest tratament sunt „spalati“ si antrenati prin diureza. Se tin de 2 ori pe an cure cu suc de patrunjel (radacina), din care se beau cate 50 ml (in combinatie cu 300 ml suc de morcov), zilnic, timp de minim 2 saptamani, relateaza Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste”.
- Infectii urinare. Cercetatorii germani sunt de parere ca atat frunzele de patrunjel, cat si radacina sunt adevarate medicamente pentru rinichi. Astfel, administrarea acestora sub forma de suc, cate 50 ml pe zi din fiecare, previne si combate nefrita, pielo nefrita si cistita.
- Litiaza renala si biliara. Se bea de 3 ori inainte de mese, cu 1-2 ore, cate un sfert de pahar de suc de patrunjel (radacina si frunze) diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
- Cancer (in special intestinal, digestiv). Sucul din frunze si radacina de patrunjel este un excelent adjuvant in tratarea cancerului. Acesta activeaza sistemul imunitar, sustinand organismul sa lupte cu boala si ajuta la restabilirea echilibrului hormonal.
- Retentia de apa in tesuturi. Se face o cura cu acest suc, minim 3 saptamani, in care se consuma un pahar pe zi, repartizat in 3 reprize si diluat cu alte sucuri.
- Alergie. Radacina de patrunjel contine apigenina, o substanta care reduce intensitatea reactiilor alergice. Se recomanda cura cu combinatia de sucuri de patrunjel (50 ml zilnic) si morcov (400 ml zilnic), timp de 2-4 saptamani.
- Tuse. Se consuma suc de patrunjel, cate 50-100 ml pe zi, pentru efectele sale antibacteriene si expectorante. Acest suc ajuta la eliminarea secretiilor suplimentare de pe caile respiratorii.
- Menstre neregulate. Dozele medii de suc de patrunjel radacina (30-50 ml zilnic) au efect de reglare a ciclului menstrual, dar si de eliminare a durerilor (dismenoree) din timpul menstrelor.
- Amenoree sau menopauza prematura. Sucul din aceasta radacinoasa stimuleaza ovulatia si aparitia ciclului menstrual. In plus, este si un tratament util pentru combaterea infertilitatii feminine, iar validitatea lui este in curs de confirmare de catre studiile stiintifice moderne. Se administreaza in doze mari de pana la 100 ml pe zi, timp de 1 luna.
- Stopeaza procesele de imbatranire a tesuturilor, previne scleroza vaselor de sange si ajuta la relansarea activitatii hormonale. Radacina de patrunjel este bogata in antioxidanti, vitamina C, complexul B si vitamina A, dar apigenina, o substanta cu efecte exceptionale de anihilare a radicalilor liberi. Se bea cate 50 ml pe zi de suc, in cure de 1-2 luni.
- Boli canceroase – efect antitumoral, atenuarea efectelor adverse ale chimioterapiei. Radacina de patrunjel contine falcarinolul si falcarindiolul, doua substante cu efecte antitumorale rebutabile, a caror eficienta a putut fi demonstrata prin studii de medicina experimentala. Se recomanda cure cu o durata de 12 saptamani, timp in care se consuma cate 100 ml de suc, combinat cu 500 ml suc de morcov, pe zi. Intre doua cure se vor face pauze de minim 1 luna.
- Celulita. Se recomanda o cura cu suc, minim 3 saptamani, timp in care se va consuma un pahar pe zi, repartizat in 3 reprize si luat diluat cu alte sucuri.
- Anemie. Sucul de radacina de patrunjel cu sucul de sfecla rosie si cu cel de morcov, combinate in proportii egale, s-au dovedit eficiente si in tratarea anemiei hemolitice.
Vezi si: Beneficiile ceaiului de patrunjel si cum se prepara
-Radacina de patrunjel in stare cruda, sub forma de salata
Salata se obtine dand pe razatoare radacinile de patrunjel, la care se adauga morcov, ulei presat la rece, putina zeama de lamaie si sare dupa gust. Aceasta este excelenta pentru stimularea digestiei si a tranzitului intestinal (combate constipatia). In plus, este si un puternic stimulent al activitatii ovarelor, iar apiolul (substanta activa care da mirosul aromat), are efecte de stimulare a acestor glande endocrine.
- Osteoporoza. Salata din radacina de patrunjel are efecte de stimulare a productiei de hormoni estrogeni, responsabili pentru asimilarea calciului si pentru consolidarea oaselor. Astfel, se recomanda administrarea de macar cinci ori pe saptamana a minimum 50 g patrunjel, sub forma de salata, consumata impreuna cu ulei de masline, varza, marar verde.
- Artrita reumatoida. Radacina de patrunjel are efecte antiinflamatoare articulare, prevenind si procesele degenerative la nivelul cartilajelor din articulatii. Se recomanda curele cu o durata de 1 luna, cu salata de patrunjel radacina, din care se consuma minimum, 40 g pe zi.
- Constipatie. Fibrele din aceasta radacinoasa imping materiile reziduale in colon, in timp ce anumite principii active stimuleaza peristaltismul intestinal, fiind recomandat in constipatia atona. Se recomanda o cura de 7-14 zile, timp in care se consuma zilnic salate cu radacina de patrunjel si de morcov, combinate cu ulei de masline presat la rece si otet de mere cu miere.
- Hipertensiune arteriala. Consumul frecvent de patrunjel radacina, minimum 35 g zilnic, este de un foarte mare ajutor in aceasta afectiune. Studiile au aratat ca cei care consuma frecvent radacina de patrunjel au o scadere si o stabilizare a presiunii arteriale, datorita actiunii principiilor aromatice din patrunjel, la nivelul sistemului nervos central.
Vezi si: Remedii naturiste cu patrunjel care merita incercate
-Cataplasma cu radacina de patrunjel
Radacina de patrunjel se spala si se taie marunt, dupa care se trece prin masina de tocat, iar pasta obtinuta se pune pe un pansament si se aplica pe locul cu probleme, lasand sa actioneze 30-60 minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer. Se pot face aplicatii timp de o saptamana. De asemenea, se poate folosi si radacina fiarta, transformata pasta si aplicata sub pansament peste noapte. In plus, pentru un efect si mai bun, se poate administra si intern decoctul din radacina patrunjelului.
Iata in ce afectiuni este indicata cataplasma:
- Echimoze
- Acnee
- Psoriazis
- Contuzii
- Dermatoze
- Insolatie
- Pete ale pielii
- Intepaturi de insecte
- Eczema alergica: o data la doua zile, se pune pe locul afectat patrunjel radacina ras si invelit in tifon, lasand-o sa actioneze 1-3 ore. De regula in prima faza, eczema se agraveaza usor, pentru ca apoi treptat sa se retraga. Pentru un efect mai bun, se recomanda si sucul de patrunjel (radacina) si morcov (combinate in proportie de 1:4) cate 400 ml pe zi.
Vezi si: Sucul din cicoare, morcov, patrunjel si telina. Remediu pentru o vedere mai buna
-Decoct din radacina de patrunjel
Se fierb 500 g de radacina, spalata si taiata marunt, in 500 ml apa, pana scade apa la jumatate. Se strecoara si se consuma dimineata la trezire, iar seara se mai face o portie. Se va continua pana la vindecarea complecta. Acest decoct este foarte eficient in uramtoarele afectiuni:
- Paraziti intestinali
- Enurezis
- Colesterol in exces
- Colite de putrefactie
- Dispepsii
Iata si alte retete eficiente:
-Obezitate. 1 kg de patrunjel radacina tocat marunt se adauga in 2 litri de lapte. Se fierbe la foc foarte mic, pana scade la jumatate, apoi se strecoara. Se pune in sticla, la rece, si se consuma cate 1 lingura din ora in ora. Cu cateva minute inainte de fiecare masa se bea cate o cana cu decoct de patrunjel, cat mai cald posibil. Acest remediu reduce apetitul alimentar, imbunatateste digestia si tranzitul intestinal.
-Hidropizie. 500 g radacina de patrunjel se fierbe intr-un litru de apa pana va scadea la jumatate, apoi se strecoara si se consuma zilnic cate o portie dimineata si una seara in edeme sau in cazul ascitei.
-Gaze stomacale si intestinale. La 1 litru de apa se adauga 100 g radacina si se lasa la fiert pana lichidul scade la jumatate, apoi se strecoara.
Contraindicatii:
Dupa cum vedeti, radacina de patrunjel are numeroase beneficii, dar trebui sa stiti ca aceasta are si o serie de contraindicatii. De exemplu, nu este recomandata in timpul sarcinii, pentru ca poate determina contractii uterine, iar dozele mari pot cauza afectiuni ale ficatului. Totodata, cei care se stiu cu boli renale cronice, trebuie sa consume patrunjelul crud sau sub forma de suc in doze foarte mici in primele zile, deoarece poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor.
Dupa aplicatiile externe cu patrunjel, nu este recomandata expunerea la soare, deoarece pot aparea arsuri.
Vezi si: Hasmutachi sau patrunjelul francez, un remediu natural pentru afectiunile oculare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: