Hasmutachi sau patrunjelul francez, un remediu natural pentru afectiunile oculare

beneficii-hasmutachi

Hasmutachiul, cunoscut stiintific sub denumirea de Anthriscus cerefolium, numit uneori patrunjel francez, este o planta aromata anuala, delicata infratita cu patrunjelul. Acesta apartine familiei botanice Apiacea si este originar din Europa. Provine din familia morcovilor impreuna cu mararul, patrunjelul si feniculul. Arata extrem de asemanator cu patrunjelul, cu exceptia frunzelor, care sunt mai mici si de culoare mai palida.

De asemenea, impartaseste unul din aceiasi compusi aromatici ca si tarhonul, ceea ce ii confera si o aroma de anason foarte delicata. Este folosit in mod obisnuit pentru a condimenta mancaruri cu aroma usoara si este o componenta a amestecului de ierburi franceze.

Pare un soi de patrunjel usor mai pal, mai delicat si cu o forma mai fina, dar cu frunze mai fragede si mai subtiri. Planta are o aroma dulce placuta, mirosul variind intre patrunjel si anason. Este folosit ca agent aromatizant si ingredient in salate, la fel ca si coriandrul si patrunjelul. Poate fi, de asemenea, utilizat ca planta uscata, care este mai putin aromata, dar un component util al diverselor preparate din plante.

In diferite medicamente populare, hasmutachi a fost folosit pentru ochi pentru a reda claritatea. Baut sub forma de ceai, acesta se ia ca tratament pentru reducerea tensiunii arteriale. Este, de asemenea, o sursa bogata de bioflavonoide, care ajuta organismul in multe moduri, inclusiv la absorbtia de vitamina C. La fel ca majoritatea ierburilor, hasmutachi este un ajutor pentru digestie. Atunci cand este preparat ca ceai, mai poate fi folosit la spalari pentru calmarea ochilor.

Utilizari si beneficii traditionale ale plantei

  • S-a afirmat ca este util ca ajutor digestiv, pentru scaderea tensiunii arteriale si, infuzat cu otet, pentru vindecarea sughitului.
  • Este utilizat ca „tonic de primavara” pentru curatarea ficatului si rinichilor.
  • Este un remediu bun pentru digestie si se spune ca este minunat in tratarea memoriei slabe si a depresiei mentale.
  • Planta proaspata, recoltata chiar inainte de inflorire, este digestiva, diuretica, expectoranta si stimulenta.
  • Sucul este utilizat in tratamentul artritei si afectiunilor cronice ale pielii.
  • Cataplasma calda se aplica pe articulatiile dureroase.
  • O infuzie de frunze proaspete este folosita pentru a trata ochii obositi sau inflamatiile ochilor.
  • Consumul de hasmutachi crud alunga pentru totdeauna sughitul iritant.
  • Doza usoara de hasmutachi in fiecare zi poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale ridicate.
  • Poate imbunatati sanatatea digestiva si a rinichilor.
  • Poate elimina lichidele excesive din corp.
  • Poate ajuta la combaterea crampelor menstruale si durerilor abdominale.
  • Poate ajuta la atenuarea vergeturilor in mod natural.
  • In timpul primului trimestru de sarcina, mestecarea frunzelor de hasmutachi poate reduce raul de dimineata.
  • Aplicati pasta de hasmutachi pentru a reda elasticitate si tonul pielii in mod natural.
  • Aplicati pasta din planta pe partile afectate ale corpului, aceasta poate oferi ameliorarea simptomelor eczemelor.
  • Folositi pasta de hasmutachi pentru a curata porii si a preveni cosurile si acneea.
  • Uleiul de hasmutachi, cand este masat in par, ajuta la intarirea foliculilor de par, prevenind astfel pierderea excesiva a parului.
  • Uleiul ajuta la imbunatatirea texturii si aspectului parului uscat.
  • Uleiul de Chervil poate proteja parul de duritatea vremii.
  • Este o sursa bogata de vitamina A, ceea ce il face util pentru imbunatatirea vederii.
  • Se stie ca ajuta in tratamentul cistitei, rinichilor si pietrelor vezicii urinare.
  • Poate fi folosit pentru a ameliora durerea cauzata de muscaturile de insecte.
  • Este foarte eficient impotriva racelii si gripei comune.
  • De asemenea, previne si vindeca ulceratiile bucale si bolile gingivale.
  • Consumul de hasmutachi este o modalitate excelenta de a creste vigoarea intarziata si a reinvia spiritele deprimate.
  • O infuzie de frunze proaspete este folosita ca demachiant si lotiune pentru a curata pielea
  • Hasmutachi combinat cu tuica era folosit pe vremuri ca masca de fata seara pentru tonifierea pielii.
  • Sucul tulpinilor si frunzelor a fost frecat pe pete.
  • Aplicarea ceaiului ca parte a unei masti de fata poate reduce aspectul ridurilor si poate imbunatati elasticitatea pielii.

Cum se foloseste in bucatarie?

  • Este folosit, mai ales in Franta, pentru a condimenta mancaruri din pasari de curte, fructe de mare, legume proaspete de primavara, supe si sosuri.
  • Ierburile ca hasmutachi se adauga in final la salate, omlete si supe.
  • Se utilizeaza crud in salate sau se foloseste ca aroma in alimente gatite.
  • Frunzele sunt adesea folosite ca aroma; ele stau la baza condimentului „fine herbes”.
  • Florile sunt folosite ca condiment.
  • Radacina se spune ca este comestibila.
  • Este folosit in mod obisnuit in prepararea unui sos clasic Béarnaise.
  • Adaugati frunzele tocate fin in omlete sau oua maruntite.
  • Adaugati hasmutachi ca verdeata la ciorbe.
  • Adaugati la o salata de cartofi de casa.
  • Inlocuieste patrunjelul foarte bine.
  • Adaugati frunze proaspete in otetul de vin alb si folositi ca sos pentru salata.
  • Zdrobiti frunzele, amestecati cu untul topit si turnati peste peste sau pui la gratar.
  • Adaugati la branza de casa.
  • Se amesteca cu maioneza de ou ca sos in sandwich.
  • Adaugati la orice supa cremoasa.
  • Folositi frunzele pentru a marina pestele sau puiul inainte de a-l gati.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...