0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Radacina de hrean. Mod de preparare si administrare in functie de afectiunea suferita

Radacina de hrean (Armoracia rusticona) este folosita de secole ca remediu medicinal, asa cum o arata si descoperirile arheologice facute in Europa. In medicina noastra populara, aceasta radacinoasa este recomandata in peste 100 de afectiuni, cele mai multe dintre ele fiind de natura infectioasa.

Radacina de hrean are in compozitia ei protide, hidrati de carbon, zahar, potasiu, saruri minerale, vitaminele A, B1, B2, miacina, C, glicozida sinigrozida, glicozizi sulfurati, mirozina, ulei volatil, acizi (clorhidric, sulfuric, carbonic si silicic) si substante antibiotice (fitoncide).

Ce efecte terapeutice are radacina de hrean

Hreanul are efect antiscorbutic, datorita uleiului sau volatil cu proprietati revulsive si rubefiante. De asemenea, aceasta radacinoasa are si efect efect antiseptic, antiinflamator, bacteriostatic, diuretic, excita mucoasele, ajuta la eliminarea bilei, face ca secretiile nazale si salivare sa fie mai abundente, ajuta stomacul la o mai buna functionare si este utila in diferite forme de anemie si convalescenta.

Radacina de hrean – Mod de preparare si administrare in functie de afectiunea suferita:

-Radacina de hrean se mesteca in gura, de mai multe ori pe zi, pentru combaterea retractiei gingiilor si pentru intarirea dintilor.

-Radacina rasa proaspata se amesteca cu miere, in aceeasi cantitate (50 g+50g), si se administreaza cate 1 lingurita, de 3 ori pe zi, in cure de lunga durata, in afectiunile inimii, vaselor de sange sau alte afectiuni indicate.

-Din radacina rasa proaspat se poate face un sirop cu putina apa si zahar. Se asaza in straturi pe un tifon suspendat deasupra unei farfurii si se acopera straturile de hrean cu zahar. Lichidul siropos care se scurge va fi administrat in doze de 1-2 lingurite, de 3 ori pe zi, in anemii, avitaminoze si alte afectiuni.

-Se rade radacina de hrean proaspat atat cat cuprinde o lingura si se amesteca cu miere (de salcam). Apoi, se ia cate o lingura, treptat, in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Cura nu trebuie sa depaseasca 30 zile. Este utila in toate afectiunile inimii sau pulmonare.

-Radacina rasa se pune la uscat si se transforma in praf din care se ia cate un varf de cutit, de 3 ori pe zi. Aceasta este utila in dureri diverse, dureri reumatice, eczeme, gastrita hipoacida, guta, guturai, hipertensiune arteriala, hidropizii, imunitate scazuta, inflamatii articulare, inflamatii ganglionare.

-Se face un macerat din 15-30 g la 1 litru de apa. Se fierbe 5 minute, apoi se macereaza 12 ore. Se administreaza cate 2 cesti pe zi, intre mese.

-Extern, se prepara o cataplasma din faina in amestec cu hrean. Aceasta se aplica pe locurile in care exista durere si se tine in functie de toleranta sau pana la trecerea durerilor. Tot extern, se poate folosi si radacina rasa care se pune direct pe o bucata de panza si se aplica local in cazul durerilor sau cu scop revulsiv. Aceasta este superioara mustarului si se poate aplica cataplasme si in afectiunile pulmonare, guta, algii reumatismale.

-Tinctura: radacina rasa se pune in alcool alimentar de 70 grade. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitand des, apoi se strecoara. Se administreaza cate 10 picaturi (o lingurita) in functie de afectiune: afectiuni renale, alopecie, ameteli, inapetenta, leucoree, limfatism, litiaza renala, migrene, nevralgii diferite inclusiv intercostale, plagi supurate infectate, pneumonie, rani, raceli, rinita, sciatica, scrofuloza, seboree, sinuzita, stomatita, taieturi, tuberculoza, tumori canceroase, tuse, ulceratii atone, varice.

-Intern/Extern, se poate face si urmatorul remediu: o parte de radacina rasa se pune in parti de otet de mere si miere. Se lasa 10 zile la macerat, apoi se strecoara. Intern, se administreaza cate 10-20 picaturi diluate in apa sau se pot folosi extern, in diluatie de 1:2 cu apa la spalaturi sau pansamente. Acest remediu este util in: acnee (extern), alopecie (frectii), pete pe fata, pistrui.

Sfat! In cazul suferintelor de colon iritabil sau cu aciditate gastrica se va administra cu prudenta.

Vezi si: Ce beneficii poate avea o jumatate de lingurita cu „suc” de hrean

Vezi si: Totul despre cultura de hrean – O idee de afacere stralucita: piata din Romania e pe deficit

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole