Quercetina este un flavonoid puternic gasit in multe fructe, legume si plante. Mai mult de atat, conform unei analize, este considerata a fi cel mai răspândit și mai studiat flavonoid. Cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare, quercetina a castigat atentie in cercetarea nutritionala si medicala datorita impactului sau pozitiv asupra sanatatii.
*S-a demonstrat in numeroase studii faptul ca acest falvonoid are proprietati anti-cancerigene, antiinflamatorii si antivirale. In plus, atunci cand este combinata cu bromelaina, o enzima antiinflamatoare, beneficiile acesteia se extind si mai mult.
Quercetina este un flavonoid natural care se gaseste in diverse surse alimentare, inclusiv mere, ceapa, citrice, fructe de padure, struguri si verdeturi. Totodata, chiar daca poti obtine quercetina din consumul unei diete sanatoase, unii oameni iau acest compus si sub forma de supliment concentrat pentru efecte antiinflamatorii si mai puternice.
Beneficiile Quercetinei pentru sanatate:
1. Protectia antioxidanta
Unul dintre cele mai importante beneficii ale quercetinei este puterea sa antioxidanta. Aceasta ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, reducand astfel stresul oxidativ si protejand celulele de daunele oxidative. Aceasta contribuie la prevenirea imbatranirii premature si a dezvoltarii unor boli cronice, inclusiv cancerul si bolile cardiovasculare.
2. Reducerea inflamatiei
Quercetina are proprietati antiinflamatoare puternice, care ajuta la reducerea inflamatiei din organism. Inflamatia cronica este asociata cu multe afectiuni de sanatate, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare si diabetul. Studiile sugereaza ca quercetina poate ajuta la scaderea nivelurilor de markeri inflamatori si la ameliorarea simptomelor legate de inflamatie.
3. Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare
Consumul de quercetina poate avea efecte benefice asupra sanatatii inimii. Aceasta ajuta la:
- Scaderea tensiunii arteriale: Quercetina poate contribui la relaxarea vaselor de sange si la scaderea tensiunii arteriale, reducand riscul de hipertensiune arteriala. In plus, studiile efectuate arata ca diferite tipuri de flavonoide (quercetina, resveratrol si catechine, de exemplu) pot ajuta la reducerea riscului de ateroscleroza, care este o afectiune periculoasa cauzata de formarea placii in artere.
- Reducerea colesterolului: Studiile au aratat despre acest compus ca poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol „rau” (LDL) si la cresterea colesterolului „bun” (HDL), sprijinind astfel sanatatea cardiovasculara.
4. Sprijin pentru sistemul imunitar
Quercetina poate avea efecte pozitive asupra sistemului imunitar, contribuind la:
- Reducerea simptomelor alergiilor: Quercetina ajuta la stabilizarea celulelor mastocite si la reducerea eliberarii histaminei, ceea ce poate ameliora simptomele alergiilor sezoniere, potrivit cercetarilor.
- Imbunatatirea raspunsului imun: Compusii activi din quercetina sprijina functia sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor si bolilor.
5. Sustinerea sanatatii creierului
Quercetina are proprietati neuroprotectoare care pot contribui la sanatatea creierului, potrivit dovezilor. Aceasta ajuta la:
- Protejarea neuronilor: Antioxidantii din quercetina protejeaza neuronii de daunele oxidative si de stresul oxidativ, reducand riscul de afectiuni neurodegenerative, precum Alzheimer, potrivit unui studiu din 2018.
- Imbunatatirea functiei cognitive: Quercetina poate sprijini memoria si functia cognitiva, contribuind la mentinerea unei bune sanatati mentale pe termen lung.
6. Imbunatatirea sanatatii digestive
Quercetina contribuie la sanatatea intestinala prin:
- Reducerea inflamatiei intestinale: Proprietatile antiinflamatoare ale quercetinei ajuta la calmarea inflamatiei din tractul gastrointestinal, reducand riscul afectiunilor intestinale inflamatorii.
- Sustinerea florei intestinale: Quercetina poate sprijini echilibrul florei intestinale, contribuind la o digestie sanatoasa si la prevenirea disbiozei.
7. Poate ajuta la combaterea cancerului
Un studiu publicat in Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, arata o legatura intre o dieta bogata in nutrienti, bogata in quercetina plus alti antioxidanti si un risc scazut de cancer. De exemplu, acest flavonoid pare sa aiba un efect chimio-preventiv si ar putea avea un efect antiproliferativ unic asupra celulelor canceroase, facand-o un plus eficient pentru orice abordare naturala de tratament a cancerului.
In plus, alte studii spun despre quercetina ca poate ajuta la oprirea proceselor implicate in proliferarea si mutatia celulara, cresterea tumorilor si simptomele legate de tratamentele tipice pentru cancer, cum ar fi radiatiile sau chimioterapia.
8. Protejeaza sanatatea pielii
Mai multe cercetari arata cum quercetina ajuta la protejarea pielii de efectele unor tulburari precum dermatita si fotosensibilitatea.
De asemenea, studiile au descoperit ca acest compus are efecte antioxidante si antiinflamatorii care ajuta la combaterea bolilor alergice si inflamatorii. De exemplu, unii oameni iau quercetina pentru eczema, deoarece poate inhiba secretia de histamina si markeri proinflamatori.
Cum sa includem Quercetina in dieta zilnica
Pentru a beneficia de proprietatile quercetinei, incearca sa incluzi alimente bogate in acest flavonoid in dieta ta:
- Fructe: Mere, struguri, fructe de padure (afine, zmeura) si citrice.
- Legume: Ceapa, rosii si ardei grasi.
- Alte surse: Ceai verde si verdeturi, cum ar fi spanacul si kale.
Vezi si: Afinele, superalimente bogate in antioxidanti care iti protejeaza sanatatea. Ce spun studiile
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: