Pudra de talc Johnson’s Baby, retrasa de la vanzare in SUA si Canada. 19.400 de procese impotriva companiei

pudra-de-talc-pentru-copii-scoasa-de-pe-piata-in-SUA-si-Canada

Procesele care sustin ca pudra Johnson pentru copii pe baza de talc a provocat cancerul au dus la o scadere a vanzarilor in Statele Unite si Canada, astfel incat Johnson & Johnson a declarat marti, 19 mai 2020, ca incheie vanzarile produsului in aceste doua tari.

Aproape 20.000 de procese sunt intentate impotriva J&J din cauza pudrei de talc vanduta de 100 de ani de companie

Compania a declarat ca pudra de talc este sigura si va fi vanduta in alte tari, a informat Associated Press, scrie webmd.com.

Aproximativ 19.400 de procese care sustin ca pulberea de talc J & J a provocat cancer ovarian sau mezoteliom (cancer care afecteaza plamanii si alte organe) au fost lansate impotriva companiei.

Pana in prezent, J&J a castigat 12 cazuri, a pierdut 15 si au existat sapte erori. Toate cazurile pierdute au fost fie anulate in apel, fie sunt inca atacate, a informat AP. J &J abandoneaza astfel vanzarile produsului in SUA si Canada, care se vinde de peste 100 de ani, pudra pe baza de talc.

Compania a declarat pe site-ul sau web ca si-a reevaluat produsele in lumina noului coronavirus in martie si a oprit expedierea a sute de articole in SUA si Canada. Scopul a fost de a da prioritate produselor cu cerere ridicata si de a se putea respecta regulile de distantare sociala in institutiile sale de fabricatie si distributie.

Compania a mai spus ca intrerupe permanent aproximativ 100 de produse, inclusiv pulberea Johnson’s Baby. Acest lucru va afecta doar vanzarile in SUA si Canada. Va continua sa isi vanda produsele pe alte piete. Compania spune ca a existat o scadere a cererii pentru pulbere.

Johnson & Johnson ramane increzatoare in siguranta produsului, dar au existat zeci de mii de procese formulate de femei care au dezvoltat cancer ovarian dupa utilizarea regulata a pudrei de talc cu numele companiei.

Cazurile sunt in diferite etape in salile de judecata din toata tara. Multe alte companii care fabrica pudra de talc au pus etichete de avertizare pe produsele lor, insa Johnson & Johnson a sustinut ca o astfel de eticheta ar fi confuza. Unele studii stiintifice au aratat ca unele femei pot avea un risc crescut de cancer ovarian asociat cu un consum regulat de talc in zona genitala.

Studiile sugereaza ca este nevoie de mai multe cercetari care sa afirme ca talcul este asociat cu cancerul ovarian

Majoritatea studiilor sugereaza ca sunt necesare mai multe cercetari.
Alte procese au legat produsul de dezvoltarea mezoteliomului. Oamenii de stiinta din aceste studii au marturisit ca au gasit azbest in esantioane de produs. Compania a sustinut ca produsul lor nu contine azbest. Talcul este adesea extras in apropierea azbestului, dar din anii ’70, talcul folosit in toate produsele de consum trebuia sa fie fara azbest. Compania a declarat ca magazinele pot continua sa vanda inventarul existent pana la epuizarea acestuia.

Cu toate acestea, cel mai mare producator mondial de produse de ingrijire a sanatatii a declarat saptamana trecuta ca pudra pe baza de talc va fi inca vanduta in afara S.U.A. si Canadei.

„Cererea de pudra pentru copii Johnson bazata pe talc a scazut in America de Nord, in mare parte din cauza schimbarilor in obiceiurile consumatorilor, dar si in urma dezinformarii cu privire la siguranta produsului”, a spus compania, informeaza nypost.com.

J&J se confrunta cu aproximativ 19400 de cazuri care sustin ca pudra de talc a cauzat dezvoltarea cancerului ovarian utilizatoarelor, prin folosirea frecventa a acesteia pentru igiena feminina sau chiar mezoteliom, cancer care afecteaza plamanii si alte organe.

Compania insista, iar majoritatea coplesitoare a cercetarilor medicale facute pe talc indica faptul ca pulberea de talc pentru copii este sigura si nu provoaca cancer.

„Indiferent daca pulberea provoaca sau nu cancer, oamenii au inceput sa evite sa foloseasca produsul”, a declarat Erik Gordon, profesor la scoala de afaceri a Universitatii din Michigan, intr-un e-mail.

Purtatorul de cuvant al J&J, Kimberly Montagnino, a declarat ca compania nu intentioneaza sa solutioneze niciun proces si „va continua sa apere cu vigoare” produsul.

Chiar daca J&J a restras 33.000 de sticle de pudra de pe piata, compania crede ca produsul este sigur

Incepand cu octombrie 2019, Johnson & Johnson a retras 33.000 de sticle de pudra de talc dupa ce Food and Drug Administration (SUA) a declarat ca a descoperit dovezi de azbest intr-o sticla cumparata din mediul online. La scurt timp, compania a spus ca testele multiple ale aceleiasi sticle au fost curate.

Nathan A. Schachtman este unul din avocatii care apara cazurile de retragere a produselor si care a petrecut zeci de ani in analizarea cererilor legate de azbest. Acesta a declarat ca de multe ori companiile au convenit sa despagubeasca in urma proceselor sau sa retraga produsele despre care se credea ca nu sunt sigure in incercarea de a calma actionarii si de a recastiga increderea publicului.

„La un moment dat, actionarilor nu le pasa daca stiinta este de partea ta”, a spus domnul Schachtman. „Companiile trebuie sa ia decizii foarte practice si dificile cu privire la retragerea produselor despre care ei nu cred ca sunt produse proaste, deoarece stiu ca nu pot castiga toate procesele si este scump sa le apere”, informeaza nytimes.com.

Mark Lanier, un avocat care reprezinta miile de supravietuitori ai cancerului si familiile lor care dau in judecata Johnson & Johnson, a declarat ca compania a facut „miscarea corecta”, prin retragerea pudrei de talc.

„Pot da toate motivele pe care le doresc – sunt doar recunoscator pentru ca produsele sunt scoase de pe piata. Cred ca acest lucru va salva mizeria si vietile nespuse ale celor afectati ”, a spus domnul Lanier.

Desi Johnson’s Baby Powder a fost de foarte mult timp un produs dedicat sugarilor si se poate gasi tot pe culoarul pentru copii, multe femei l-au cumparat in ultimele decenii, folosindu-o in zona perineului si pentru a preveni alunecarea picioarelor in incaltaminte.

Sursa poza: nypost.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...