Protejarea magnoliei de inghet. Cum ai grija de pomisor pe vreme rea

Magnoliile sunt printre primele flori de arbori ce inmuguresc, de obicei incepand cu sfarsitul lunii februarie. Asadar, primavara este anuntata de aceste flori superbe in copaci ce incanta ochiul. Ce se intampla insa cand iarna se intoarce si arborii sunt supusi inghetului, cum trebuie protejati? Iata cateva sfaturi si trucuri pentru protejarea magnoliei de inghet.

Cele mai periculoase momente pentru o magnolie, mai ales pentru arborii tineri, sunt atunci cand pomul incepe sa  infloreasca, dar in jur mai sunt inca ingheturi. In timp ce arborele cel mai probabil va supravietui, ar putea pierde infloririle pentru acel an si ar putea pierde unele ramuri.

Protejarea magnoliei de inghet – Trucuri rapide

1 – Udati intreaga zona de la radacina pe toata durata iarnii, mai ales in zilele anterioare unei inghetari asteptate. Schimbarile frecvente ale temperaturii si vantului determina pierderi majore ale apei, in special in frunze si muguri, ceea ce poate duce la decesul acestor parti ale plantei. Udarea regulata pastreaza magnolia hidratata si reduce deteriorarea ei.

2 – Raspanditi un strat de ingrasamant organic de 10-15 cm in jurul bazei plantei, pentru a ajuta la izolarea radacinilor. In plus fata de mulciul pentru protectie, puteti folosi si alte materiale, cum ar fi frunzele si iarba uscata (paie).

3 – Taiati patru manere de lemn la aproximativ 60 de cm mai inalte decat inaltimea copacului. Cheresteaua de 2 cm merge bine pentru a face protectia rezistenta; ascutiti un capat intr-un punct. Acest lucru nu este practic pentru un copac matur, dar copacii maturi nu sunt la fel de sensibili ca arborii tinerii si nu au nevoie de protectie extrema impotriva inghetului. Acest lucru ar fi necesar doar in primii cativa ani dupa plantarea copacului tanar.

4 – Infigeti betele de lemn de aproximativ 18 centimetri adancime in pamantul din jurul copacului, folosind un ciocan din cauciuc. Pozitionati-le apoi uniform in jurul copacului si cel putin sase centimetri in afara celor mai largi ramuri.

5 – Puneti deasupra o bucata de tesatura groasa, paturi sau carpe speciale pentru inghet, folosind cele patru manere pentru a sustine materialul, astfel incat acesta sa nu atinga arborele. Capacul nu trebuie sa vina in contact cu frunzele. Suprapuneti marginile bucatilor separate de tesaturi cu circa 12 cm, astfel incat aerul sa nu intre sau sa scape prin capetele tesaturii. Materialul trebuie sa se suprapuna cu cativa centimetri.

6 – Asezati pietre pe material pentru a ancora capacul la sol. Ideea este ca intregul copac sa fie acoperit cu o asemenea protectie.

7 – Scoateti capacul atunci cand temperatura creste peste 10 grade Celsius; puteti utiliza capacul sporadic atunci cand este de asteptat o perioada de inghea sau pastrati capacul in loc pe tot parcursul iernii, daca zona se confrunta cu ingheturi frecvente pe tot parcursul sezonului.

Protejarea magnoliei de inghet – masuri de precautie dupa trecerea inghetului

Daca arborii de magnolie au fost supusi unor conditii de temperatura scazuta, asteptati pana cand vremea de primvara mai calda va evalua mai bine daunele. Daca soiul de magnolie a fost plantat corect pentru climatul local, este posibil ca temperaturile de inghetare sa fi cauzat doar probleme superficiale.

Odata ce temperaturile sunt calde, indepartati frunzele moarte si florile uscate pentru a examina tulpinile si ramurile pentru daune mai profunde, cum ar fi fisurile datorate inghetului. Indepartati orice lemn deteriorat sau mort. Aplicati un ingrasamant usor si mulci, care va ajuta pomul sa se recupereze si sa impiedice ingheturile sa ajunga la radacinile magnoliei in viitorul apropiat. Crapaturile mici de inghet rareori necesita tratament; cele mai mari, cu toate acestea, ar trebui tratate cu cupru fix.

Flori care trebuie protejate de inghet. Cand vremea o ia razna

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...