13.2 C
București
duminică, februarie 25, 2024

Proprietatile medicinale ale rozmarinului. Ce afectiuni poti trata cu „roua marii”

Rozmarinul are numeroase intrebuintari, fiind un condiment clasic in bucataria mediteraneana, dar si ca remediu natural impotriva diferitor afectiuni fiziologice.

In limba latina, rozmarin inseamna „roua marii” si a fost folosit ca remediu inca din cele mai vechi timpuri datorita virtutilor sale medicinale.

Principalele substante active prezente in frunzele de rozmarin sunt uleiurile eterice, care contin in special cineol, borneol si camfor, precum si tananti. De asemenea, in frunze se gasesc si flavonoide libere, glexozidate, triterpene si steroizi.

Rozmarinul are numeroase beneficii pentru sanatate. Acesta are rolul de a activa circulatia sangelui, de a imbunatati memoria, calmeaza durerile musculare, stimuleaza cresterea parului, stimuleaza digestia, ovulatia, are un usor efect afrodisiac, iar intr-un studiu recent s-a aratat faptul ca aportul zilnic de rozmarin previne tromboza.

Iata mai jos ce afectiuni poti trata cu rozmarin:

In primul rand, trebuie sa stiti ca rezultatele spectaculoase se obtin atunci cand aceste remedii na­tu­riste se folosesc ca metode de prevenire a bolilor de omul inca sanatos, dupa cum spune si proverbul: „Este mai usor se previi decat sa tratezi”.
  • Dupa cum spuneam mai sus, rozmarinul alina starile spastice ale aparatului digestiv. Se administreaza cate 3 cani cu ceai de roamarin pe zi, indul­cite cu miere sau se poate lua cate 30 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de galbenele.
  • Pentru dureri abdominale, balonari, flatulenta, diaree si colon iritabil. Se administreaza cate 3 cani cu ceai pe zi, indul­cite cu miere sau se poate lua cate 30 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de galbenele.
  • Pentru problemele biliare (colecistite, colici biliare, litiaza biliara), se administreaza cate 3 cani cu ceai pe zi, indul­cite cu miere sau 30 de picaturi cu tinctura de rozmarin, adaugate intr-o cana de ceai de papadie.
  • Pentru stari gripale, raceala si guturai, se administreaza acelasi tratament ca mai sus: cate 3 cani cu ceai pe zi, indul­cite cu miere sau se poate lua cate 30 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei. De asemenea, inhalatiile cu ulei volatil (5 picaturi) sau tinc­tura (20 de picaturi), adaugate intr-un litru de ceai de muguri de plop, musetel sau muguri de pin sunt recomandate in aceste afectiuni.
  • Pentru bolile inimii se administreaza cate 3 cani cu ceai de rozmarin pe zi sau se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi de tinctura, adaugate intr-o cana de ceai din frunze de ginkgo bi­loba.
  • Rozmarinul este eficient si in afectiunile respiratorii (bronsite, astm bronsic, pneumonii). Se administreaza cate 3 cani cu ceai pe zi, indul­cite cu miere sau se poate lua cate 30 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei.
  • Pentru tulburarile ciclului menstrual (amenoree), se foloseste infuzia de rozmarin. Se administreaza cate 2 cesti cu ceai pe zi, indulcite cu miere sau 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de galbenele.
  • Atunci cand aveti stari de anxietate, nervozitate sau oboseala cronica, trebuie sa luati cate 3 cani cu ceai pe zi, indul­cite cu miere sau 30 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei.
  • In caz de dermatite, dermatoze, infectii stafilococice, streptococice si fungice cronicizate, se administreaza cate 3 cani cu ceai de rozmarin sau cate 30 de picaturi tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de trei-frati-patati. Tratamentul intern se asociaza cu aplicatii locale, sub forma de tinctura, otet sau ulei.
  • Pentru dureri de cap, cefalee, migrena, distonii neurovegetative – se administreaza cate 3 cani cu ceai pe zi sau 30 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei. De asemenea, se poate prepara un decoct din tulpina de rozmarin, tocata groscior (3 linguri la 2 l apa). Acestea se dau in fiert, apoi se pun comprese calde, cateva minute, pe zona terminatiilor nervoase afectate.
  • Pentru amigdalita, rinita, sinuzita, faringita sau laringitea, se administreaza cate 3 cani cu ceai pe zi sau 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de musetel, coada-soricelului sau salvie.
  • Cand suferiti de boli inflamatorii de tip reumatic (artroze, guta, reumatism, lombosciatica, etc.) se administreaza cate 3 cani cu ceai pe zi sau 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de salcie.
  • Rozmarinul este eficient si in bolile parazitare (viermi intestinali, oxiuri, tenie). Uleiurile volatile din plantele aromatice parali­zeaza parazitii intestinali. Se administreaza cate 3 cani cu ceai de rozmarin pe zi sau 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de pir. Tratamentul dureaza o saptamana, iar la sfarsitul lui,se recomanda sa se foloseasca un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amara, cate 30 g) pentru eliminarea parazitilor.
  • Inapetenta sexuala poate fi combatuta prin folosirea moderata a vinului obtinut din frun­ze de rozmarin. Iata cum se prepara vinul de rozmarin: ai nevoie de 50 g frunze uscate si maruntite de rozmarin care se lasa la mace­rat intr-un litru de vin alb, timp de o saptamana, agi­tandu-se de 2 ori pe zi. La final, vinul se filtreaza fara stoarcerea reziduului si apoi se lasa la decantat 5 zile, separandu-se partea limpede de res­turile depuse la fundul vasului. Se va completa cu vin proaspat, pana la un litru. Se admi­nistreaza cate o ces­cuta de 50 ml.
  • In caz de urticarii, intepaturi de insecte sau alergii cutanate se foloseste uleiul volatil de roz­marin, incorporat in solutii alcoolice, creme.
  • Uleiul de rozmarin se foloseste ca masaj local pe pielea capului, in cazuri de alopecie si calvitie.

Containdicatii:

Cantitatile mari de rozmarin pot provoca efecte adverse destul de grave, inclusiv: varsaturi, spasme, edem pulmonar si avort spontan. Persoanele cu hipertensiune arteriala, ulcer, boala Crohn sau colita ulceroasa nu ar trebui sa consume rozmarin.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole