Prajitura cu branza si coaja de portocala

Cine doreste sa incerce o reteta de prajitura numai buna de pus pe masa de sarbatori, iata aici o idee gustoasa si sanatoasa. Recomandam inlocuirea zaharului rafinat cu cel nerafinat, care se gaseste in magazinele de specialitate. De asemenea, incercati sa folositi faina integrala, aceasta contine aportul de vitamine necesare din cereale.

Ce aveti nevoie pentru o tava

La aluat:

  • 300 de grame de faina (integrala)
  • 60 de grame de zahar (nerafinat)
  • sare
  • 1ou
  • 200 de grame de unt rece

Pentru umplutura:

  • 8 oua proaspete
  • 150 de grame de zahar
  • 3 linguri zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • 500 de grame de smantana groasa
  • 1 kg de branza de vaci
  • 100 de grame de amidon
  • zeama si coaja rasa a unei portocale

Pentru glazura:

  • 200 de grame de zahar pudra
  • 2-3 linguri de lichior de portocale
  • 100 de grame de coaja de portocala zaharisita sau confiata, tocata marunt

Cum se prepara

Se face intai aluatul. Se cerne faina, apoi se amesteca cu zaharul si un praf de sare. Se pune totul intr-un castron, se face o gaura si se sparge oul. Imprejurul oului se pune untul, taiat bucatele, se trage faina de pe margini si se framanta energic un aluat neted. Se formeaza un cocolos, se pune in folie de plastic si se lasa la frigider cam 30 de minute. Intre timp, se incinge cuptorul la 180 de grade.

Se intinde frumos aluatul pe o suprafata infainata, apoi se intinde in tava pe hartie de copt.

Pentru umplutura, se separa albusurile de galbenusuri.  Se freaca bine galbenusurile cu 100 de grame de zahar tos si cu zaharul vanilat, apoi se adauga smantana si branza de vaci.

Apoi, amidonul se amesteca cu zeama de portocale si se omogenizeaza cu restul compozitie, impreuna cu coaja rasa de portocala. Albusurile se bat spuma cu restul de zahar si se incorporeaza in crema de branza.

Se intinde frumos umplutura peste aluat si se da prajitura la cuptor cam 45-60 de minute, acoperind-o la jumatatea timpul cu o coala de hartie unsa cu unt, pentru a nu se inchide la culoare.

Pentru glazura, se amesteca zaharul cu lichiorul si se toarna peste prajitura rece. Se presara deasupra coaja de portocala confiata, se lasa sa se usuce bine. Se taie frumos si se serveste imediat.

Este ideala pentru cei care nu indragesc pasca.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...