0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Portocalul amar – Beneficii mai putin stiute pentru sanatate

Originar din China, portocalul amar creste spontan in regiunile bazinului mediteranean; este cultivat in intreaga lume, in climat cald. Este inalt de aproape 10 metri, are frunze verzi si ovale tot anul, iar florile albe, cu un miros imbatator, vor face loc fructelor – portocalele.

In scop terapeutic, se recolteaza scoarta, frunzele, florile proaspete si fructele; prin extragerea mecanica a sucului de portocala, se obtine uleiul esential de portocal; prin distilarea frunzelor, se obtine uleiul esential din frunze de portocal; prin acelasi procedeu, din florile proaspete si bobocii de floare se extrage uleiul esential de neroli care, prin distilare, da apa de flori de portocal. Pulpa fructelor nu este foarte gustoasa daca se consuma in stare cruda, deoarece este foarte amara si acra.

Portocalul amar – Proprietati

Principalii constituenti care stau la originea valentelor terapeutice ale acestei plante sunt: flavonoidele, principiile amare si uleiurile esentiale. Bobocii florali, florile si frunzele au proprietati sedative; sucul de portocale amare este tonifiant si ajuta la combaterea digestiei dificile; apa distilata este sedativa si spasmolitica (suprima spasmele), declara dr. Jean-Claude Houdret si Isabelle De Paillette in cartea „Utilizarea plantelor in tratarea bolilor”.

Portocalul amar – Beneficii si indicatii terapeutice

Florile de portocal amar sunt indicate in tratarea agitatiei nervoase si tulburarilor minore de somn. In urma unor cercetari de specialitate, s-a observat faptul ca uleiul esential din frunze potenteaza efectele barbituricelor in prelungirea somnului. Totodata, frunzele acestui arbore stimuleaza digestia, iar florile sunt antispastice, ameliorand afectiunile digestive. Pe vremuri, portocalele amare erau folosite in tratamentul durerilor de cap si al palpitatiilor.

In tratamentul agitatiei nervoase si al problemelor somnului, se recomanda apa din flori de portocal: 20 g de flori uscate se adauga in 150 ml de apa clocotita. Se administreaza seara, inainte de culcare.
In tratamentul digestiei lenese, se prepara o infuzie din 5 g de flori uscate la 1 litru apa clocotita. Se lasa la infuzat 5 minute, dupa care se strecoara si se bea cate 3 cani pe zi, dupa mese.

Pentru relaxarea dupa o zi obositoare, se recomanda uleiul esential de portocal amar. Se adauga 4 picaturi in apa de baie.

De asemenea, uleiul esential de portocala amara este tot mai apreciat in industria cosmetica, datorita proprietatilor sale de regenerare cutanata, antiinflamatorii, ce contribuie la cicatrizarea pielii, la tonifierea si revitalizarea tesutului cutanat. Acest tip de ulei are ai o actiun purifianta si echilibreaza secretia de sebum, fiind un bun remediu pentru tenul gras sau cu tendinte acneice.

Portocalul amar – Precautii

Cum uleiul esential poate fi fotosensibilizant, uti

Amarantul, planta fara gluten excelenta pentru cei cu dermatita celiaca si atopica

lizarea lui pe cale interna are nevoie de aviz medical. Fructele nu sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni reumatice.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole