Tulburarile ciclului menstrual sunt provocate de o serie de afectiuni proprii uterului sau cailor genitale, independente de secretia hormonala si care pot afecta functia reproductiva a femeii fara alterarea celei endocrine.
Atunci cand ovulul matur nu este fecundat, stratul superficial al mucoasei uterine-pregatit pentru primirea (nidatia) sa se descuameaza si se elimina proces care aduce dupa sine si mici rupturi ale vaselor, aflate in mucoasa. Consecinta acestor rupturi vasculare din endometru este menstruatia. Se considera ca menstruatia este ciclica, ca si ovulatia, apare la 28 zile. Menstruatia dureaza in medie 6 zile (intre 2 si 7 zile), perioada in care unele femei au flux menstrual redus, iar altele, dimpotriva au un flux foarte puternic. Vezi si Cum prepari cel mai eficient ceai pentru stimularea menstruatiei
Ciclul menstrual neregulat include o serie de tulburari in care mentruatia este neregulata, abundenta, dureroasa sau lipseste:
-Medicamentele: anumite medicamente (antidepresive, antipsihoticele, medicamente folosite in chimioterapie si corticosteroizii orali) pot cauza o dereglare a menstruatiei;
-Sindromul ovarelor polichistice: rezultatul sindromului ovarelor polichistice este scaderea cantitatii de hormoni responsabili ovulatiei si menstruatiei;
-Stresul: acesta reprezinta cauza principala a dereglarilor menstruale. Cortizonul sau hormonul stresului, cum mai este numit, influenteaza productia de estrogen si progesteron, doi hormoni ce au rol esential in buna functionare a organismului. Un nivel prea mare de cortizon duce la dereglarile menstruale;
-Contraceptivele: atunci cand pilulele contraceptive nu mai sunt administrate, poate dura intre 3 si 6 luni pana cand ovulatia si menstruatia sunt reluate regulat; Vezi si Menstruatiile neregulate si leucoreea. Care sunt cele mai bune remedii naturiste contra acestor afectiuni ginecologice
-Glanda tiroida subactiva (hipotiroidism) cauzeaza de obicei probleme in ceea ce priveste menstruatia;
-Menopauza prematura: aceasta apare de regula odata cu varsta de 45 de ani, insa daca se instaleaza inainte de varsta de 40 de ani, aceasta poate fi considerata prematura.
Iata mai jos care sunt acele plante medicinale care te ajuta in cazul tulburarilor menstruale:
- Plante medicinale pentru absenta menstruatiei (amenoree): angelica, ceapa, dafin, galbenele, lemn dulce, marar, morcov, patrunjel, pelin, rozmarin, salvie, tarhon, zmeur.
- Plante medicinale pentru menstruatie dureroasa (dismenoree): angelica, branca ursului, ceapa, cerentel, cimbru de gradina, coacaz negru, coada calului, coada racului, cretisoara, curcubetica, deditei, frasin, galbenele, ginseng, ghimbir, grau, leustean, limba mielului, marar seminte, morcov, mur, musetel, nuc (frunze), obligeana, orz, patrunjel, pelin, roinita, rozmarin, salata, salcie, salvie, secara, soia, sofran, sunatoare, traista ciobanului, trifoi rosu, tintaura, urzica moarta alba, valeriana, zmeur (muguri).
- Menstruatie mica cantitativ, asociata cu constipatie: ceapa, crin, crusin, patrunjel, rozmarin- decoct timp de 5 minute din 2 lingurite de amestec la 250 ml apa. Se bea incepand cu a 5-a zi de la menstruatie si se continua 2 luni.
- Menstruatie prea mica asociata cu nervozitate: sunatoare, crin, talpa gastei si radacina de patrunjel- decoct timp de 5 minute din 2 lingurite de amestec la 250 ml apa. Se bea incepand cu a 5-a zi de la menstruatie si se continua 2 luni.
- Menstruatie in cantitate mica la intervale mari (oligomenoree): sunatoare, fenicul, secara, ienupar boabe, coada soricelului si obligeana- singure sau combinatii.
- Menstruatie dureroasa si prea putina cantitativ: nasturel, ciubotica cucului, dafin, sunatoare, salvie, marar, lemn dulce, morcov, patrunjel, salcie, valeriana.
- Menstruatie foarte dureroasa: cimbru, lemnul Domnului, musetel, patrunjel, roinita, rozmarin, salata, secara, troscot, salcie, valeriana. De asemenea se poate aplica caldura.
- Menstruatie abundenta: scoarta de stejar, flori de galbenele, coada racului sau radacina de cerentel, porumb, schinduf, se mai poate alta combinatie: coada soricelului cu rozmarin si coaja de stejar.
- Menstruatie cu migrene: se face un masaj al capului cu esenta de ulei de rozmarin sau levantica.
- Menstruatie cu secretii: ceai din Trei frati patati concentrata se pun 18-20 linguri de planta uscata si maruntita la 1 litru de apa clocotita. Se lasa apoi vasul acoperit timp de 15 minute. Se strecoara dupa ce infuzia ajunge la temperatura corpului. Se fac spalaturi vaginale cu acest ceai cu ajutorul irigatorului. Se face in fiecare seara timp de cateva zile pentru remedierea situatiei.
Citeste si:
Ce boala anunta durerea puternica din timpul menstruatiei si care sunt consecintele
Amenoreea. Remediul naturist care te ajuta in caz de intarzierea menstruatiei
Dismenoreea. 10 plante medicinale utile in durerile din timpul menstruatiei
Ce boala se ascunde in spatele oboselii continue si a starilor de melancolie. Sfatul medicului
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] si articolul Plante medicinale care ajuta in cazul tulburarilor de menstruatie si Menstruatiile neregulate si leucoreea. Care sunt cele mai bune remedii naturiste contra […]
[…] Vezi si Plante medicinale care ajuta in cazul tulburarilor de menstruatie […]