12 C
București
joi, octombrie 24, 2024

Cele mai importante plante medicinale de munte din România

Romania este bogata in plante medicinale care cresc in zonele muntoase si joase ale tarii. Multe dintre aceste plante sunt considerate a fi unice si au fost utilizate de secole de catre populatia locala pentru a trata diferite afectiuni. De aceea, in articolul de astazi vom vorbi despre cele mai importante plante medicinale de munte din România.

Romania are un bogat patrimoniu etnomedical si etnobotanic. Conform diverselor texte antice scrise de Dioscoride si Pseudo Apuleius multe plante. De exemplu, Cimbrul (Thymus vulgaris), Urzica (Urtica dioica), Coada soricelului (Achillea millefolium) si Menta (Mentha piperita) au fost folosite ca remedii pe teritoriul nostru de milenii si sunt inca folosite in scopuri terapeutice similare in practicile etnomedicale din zilele noastre. Plantele medicinale sunt preparate in diverse moduri, care sunt destinate uzului intern (infuzii, decocturi, siropuri), uz extern (bai, unguente, cataplasme, fumigatii, inhalatii), sau ambelor (infuzii, decocturi).

Romania – o tara cu o biodiversitate bogata

Flora romaneasca are o diversitate unica, fiind estimata recent la 3700 specii de plante superioare [sursa], inclusiv 57 specii endemice si 171 subedemice. Una dintre explicatiile acestei biodiversitati consta in faptul ca Romania este un punct de confluenta biologic, situat la fel de indepartat atat de Polul Nord, cat si de Ecuator si de Oceanul Atlantic si Muntii Urali. Astfel, Romania este cea mai diversa tara din Uniunea Europeana din punct de vedere biogeografic, detinand cinci din cele zece regiuni geografice recunoscute oficial: alpina, continentala, pannoica, pontica, stepica. In plus, nicio alta tara din Uniunea Europeana nu detine regiune de stepa. Flora sa este formata din specii vegetale spontane din Europa de Vest si Centrala, precum si din Marea Mediterana, reprezentand mai mult de jumatate din flora europeana.

Peste 700 de specii au fost identificate ca fiind plante medicinale traditionale. O evaluare recenta a concluzionat ca in Romania exista 756 de plante medicinale spontane, dintre care 126 de specii sunt pe Lista Rosie, iar 122 de specii sunt complet interzise a fi colectate.

Sugestiv pentru potentialul etnobotanic al Romaniei este faptul ca Romania se afla pe lista celor mai importante regiuni europene sursa de plante medicinale culese astazi din salbaticie, urmand alte tari din sud-estul Europei, precum Bulgaria si Albania.

Vezi si: Puterea miraculoasa a sase arbori din Romania

Iata cateva dintre cele mai importante plante medicinale de munte din Romania:

1.Sunatoarea (Hypericum perforatum)

Planta contine bioflavonoide si o serie de antioxidanti care pot avea un impact semnificativ asupra comportamentului hormonal, fizic si chimic al organismului nostru.

Chiar daca este incadrata ca planta antidepresiva, exista multi medici herbalisti care considera ca sunatoarea este doar o planta minora pentru depresie. Totusi, o analiza mai amanuntita arata ca aceasta planta straluceste in multe domenii, oferind chiar si ameliorarea puternica a durerii, vindecarea ranilor si sustinerea sanatatii ficatului.

2.Coada-soricelului (Achillea millefolium)

Aceasta planta este fragila, insa este considerata una dintre cele mai puternice antioxidante, antiinflamatoare si cicatrizante din flora mondiala, iar studiile efectuate au demonstrat multe alte calitati vindecatoare ale frunzelor si florilor sale.

Coada soricelului intra in compozitia urmatoarelor ceaiuri: antiasmiatic, gastric, hepatic, contra colicilor, anticolitic, diuretic si laxativ-antihemoroidal.

Datorita continutului in ulei volatil, bogat in azulen, coada soricelului are proprietati puternic antiseptice, apropiindu-se de cele ale musetelului.

3.Papadia (Taraxacum officinale)

In scop terapeutic, se foloseste intreaga planta, fiecare particica a ei fiind un veritabil medicament. Primavara, din frunzele ei se prepara cel mai bun ceai de purificare a organismului, iar radacina este un remediu neintrecut in bolile tractului digestiv si in cele mai rebele forme de reumatism.

In urma mai multor studii de specialitate, s-a constatat ca foarte putine
plante sunt atat de bune precum papadia cand vine vorba de efecte detoxifiante, stimulante, tonice pancreatice si hepatice, tonice digestive si hipoglicemiante.

Papadia are o actiune intensa si este foarte bine tolerata de organism, fiind indicata in afectiuni cardio-vasculare (ateroscleroza, hipertensiune), afectiuni ale pielii (acnee), afectiuni metabolice (diabet, obezitate) si afectiuni hepatice (icter de diverse etiologii, hepatita).

4.Gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens)

In scop terapeutic, de la planta se utilizeaza doar radacinile secundare, care se taie in rondele si se pun la uscat in locuri bine aerisite. Radacina de gheara diavolului este bogata in diversi compusi, precum iridoidele, polizaharidele si flavonoidele. Totodata, radacina are virtuti antiinflamatorii si analgezice recunoscute, fiind utilizata in tratarea durerilor articulare, de spate si alte afectiuni inflamatorii.

Dincolo de numele ei inspaimantator, Gheara diavolului este unul din cele mai puternice remedii naturale impotriva durerilor, un adevarat „medicament narural”. Aceasra deblocheaza articulatiile blocate de reumatism, elimina durerile de cap si nevralgiile dentare, scade febra si durerile musculare ale bolnavilor de gripa, regleaza glicemia si, nu in ultimul rand, amelioreaza bolile de inima.

5.Salvie (Salvia officinalis)

Salvia este recunoscuta pentru proprietatile sale puternic antioxidante, datorita acidului rozmarinic. Este, totodata, bactericida si poate distruge bacilul Kock. Se mai foloseste cu incredere ca dezinfectant, cicatrizant, colagog, coleretic, antiinflamator.

De asemenea, inca din Antichitate, salvia era considerata un adevarat medicament, fiind recomandata in tratamentul a peste 60 de afectiuni, printre ele numarandu-se si muscaturile de serpi, reglarea transpiratiei in cazul bolnavilor de plamani si pentru scaderea lactatiei lehuzelor. De asemenea, si medicul Discoride recomanda salvia pentru efectul ei diuretic, emenagog (reglarea ciclului menstrual) si hemostatic.

6.Maces (Rosa canina)

In scop terapeutic, se folosesc fructele in special, dar si florile si frunzele. In prezent, se spune despre fructele de macese ca se afla la mare concurenta cu fructele de catina si, cu toate ca nu au o structura la fel de bogata in prin­cipii active, acestea detin recordul in ceea ce priveste concen­tratia ridicata de vitamina C. In urma mai multor studii de specialitate s-a observat ca in pulpa maceselor exista de 50 de ori mai multa vitamina C decat in lamai si de 200 de ori mai multa decat in mere.

Pe langa vitamina C, macesele mai au in compozitialor si alte vitamine (A, B1, B2, E, P, PP, K), acid citric, malic, flavonoide, beta caroten, zaharuri, lecitina, pectina, taninuri, ulei gras volatil, lecitine si minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc).

Toate aceste substante active ajuta la formarea anticorpilor care lupta impotriva virusilor si bacteriilor, alungand infectiile si bolile.

7.Brusturele (Arctium lappa)

Brusturele a fost folosit in scop terapeutic in Romania de sute de ani, fiind utilizat ca adjuvant in terapia diabetului, pentru a trata afectiunile digestive, renale, pulmonare si ale pielii, avand, de asemenea, proprietati depurative, diuretice si diaforetice.

In mod traditional, radacinile, mugurii si semintele servesc ca purificator de sange si au fost folosite ca remediu pentru reumatism, scorbut, pietris, boli venerice si rani. O imbunatatire a stresului oxidativ si a starii inflamatorii a fost observata la pacientii cu osteoartrita la genunchi tratati cu ceai de radacina de A. lappa, precum si in tratarea acneei inflamatorii.

In etnomedicina romaneasca A. lappa este recomandata pentru detoxifiere (datorita compozitiei bogate in fibre), hepatoprotector (datorita derivatilor acidului cafeic), hipocolesterolemiant (reduce absorbtia colesterolului si a lipidelor la nivel intestinal), diuretic, antiinflamator, antioxidant ( datorita derivatilor acidului cafeic), hipoglicemic (datorita continutului ridicat de inulina) si efecte antibiotice. Aceasta planta este recomandata pentru protectia hepatobiliara si hepatica, hipercolesterolemie, dermatita, eczeme, infectie cutanata, hiperglicemie, colelitiaza, piele grasa si seboreica, recresterea parului, intoxicatii, gripa, hipertensiune arteriala, hemoragii, atrofie musculara, guta, enterocolita, herpes, matreata, cistita, arsuri, hepatita, bronsita, scorbut, bataturi, febra tifoida, dureri de inima, dureri in piept, reumatism, BTS, piele eruptii cutanate, epilepsie, artrita, constipatie, colici abdominale, hepatita si muscaturi de insecte.

8.Musetelul (Matricaria chamomilla L.)

Utilizarea musetelului (Matricaria chamomilla L., Asteraceae) in pediatrie este bine cunoscuta pe tot globul. Efectele sale calmante in colicile copiilor au fost demonstrate de doua studii clinice, ambele folosind musetel combinat cu alte plante medicinale. Conform descoperirilor, musetelul a fost folosit in mod traditional in Romania pentru a trata si afectiunile pediatrice ale pielii, respiratorii si neurologice. In ceea ce priveste aceste boli, studii clinice internationale au fost efectuate in principal la adulti. Au aratat constant rezultate pozitive in tratamentul ranilor, dermatitei atopice, migrenei, tulburari de somn.

In ceea ce priveste indicatia in tulburarile respiratorii, un studiu recent a evaluat efectul unui amestec de plante care include musetel la copiii astmatici in timpul infectiei virale ale tractului respirator. Potrivit autorilor, un curs scurt al acestui amestec a redus tusea si trezirea pe timp de noapte.

9.Patlagina (Plantago major L.)

Patlagina cu frunze late (Plantago major L., Plantaginaceae) este, de asemenea, o veche planta medicinala europeana care este cunoscuta de secole, in special pentru proprietatile sale de vindecare a ranilor. In etnopedia romana, frunzele plantei au fost considerate a fi benefice impotriva tusei, oliguriei, viermilor intestinali, traumatismelor si debilitatii.

Studiile moderne au furnizat unele dovezi pentru vindecarea ranilor, antibronsita, antiinflamatoare, imunointensificare si potential antiparazitar.

10.Armurariu/Ciulinul (Carduus Nutans)

In medicina traditionala romaneasca semintele plantei sunt folosite pentru prevenirea aterosclerozei, florile ca febrifug, purificator de sange si folosite pentru tratarea anchilozei poliarticulare si mialgii, in timp ce frunzele sunt recomandate, pentru hipertensiune arteriala si boli hepatice.

11.Scaiul vanat (Eryngium campestre)

In medicina pe baza de plante europeana, aceasta planta a fost folosita ca infuzie pentru tratamentul tusei convulsive, precum si in tratamentul inflamatiilor rinichilor si ale tractului urinar.

Radacinile si frunzele plantei sunt folosite pentru proprietatile lor antiinflamatorii, antiscorbutice, diaforetice, antitusive, diuretice, expectorante, stimulatoare a apetitului si afrodisiace si pentru a trata hemoroizii, reumatismul si infertilitatea.

In etnomedicina romaneasca E. campestre este recomandata pentru colagog, diuretic, stimulator al apetitului, expectorant, antitusiv, antiseptic bronsic, antispasmodic, antibiotic, hipotensiv si carminativ (efecte milicative ), si este utilizat pentru tratarea vezicii biliare, retentiei urinare, uretritei gonococice, ascitei, amenoreei, scorbutului, tuberculozei, acneei, oliguriei, nefritei colicioase, dermatitei seboreice, edemului picioarelor constipatie, dureri dentare, parodontoza, carii dentare si nefrolitiaza. In mediul rural romanesc este folosit ca ingredient in diverse preparate, in special in supe.

12.Scaiete/cornuti (Xanthium strumarium)

Desi fructul este partea predominanta a plantei, frunzele si radacinile sunt folosite in medicina populara pentru diaforetice, diuretice, emoliente, stimulatoare de apetit, laxative, antireumatice, antisifilitice, anodine si proprietati sedative.

In mod traditional, aceasta specie este folosita si ca medicament febrifug si ca imunostimulant, impotriva malariei, precum si pentru cura de dizenterie, astringent, sedativ, analgezic, impotriva leucoreei si bolilor urinare, eczemelor si bolilor de piele, sangerarilor, muscaturii de insecte, pentru tratarea furunculelor si cosuri, impotriva variolei si a bolilor de stomac, a durerilor de urechi si a bolilor strumoase, a leprului, a durerilor de cap si a febrei.

In etnomedicina romaneasca, intreaga planta de X. strumarium este recomandata pentru tratarea diabetului.

13.Ghimpele (Xanthium spinosum)

In etnomedicina, ghimpele este utilizat in afectiunile renale, pentru proprietatile sale antibacteriene, antifungice si antihelmintice; influenta calmanta; proprietati de vindecare a ranilor; si eficacitatea perfuziilor in tratarea hiperplaziei benigne de prostata. A fost folosit impotriva rabiei, pentru a ameliora febra cronica, pentru a atenua efectele diabetului, chiar pentru a stimula productia de saliva pentru efectul sau diuretic si „prezenta” activitate antioxidanta notabila.

In etnomedicina romaneasca, X. spinosum este recomandat pentru efectele sale antiinflamatorii, diuretice, diaforetice si dezinfectante. Aceasta planta este recomandata pentru tratarea poliuriei, prostatitei, retentiei electrolitice selective (K + si Mg 2+ ) in serul sanguin, protectia miocardului, adenomului de prostata, nefrolitiaza, rabiei si hipertiroidismului.

Vezi si: Cucuta, una dintre cele mai toxice plante din Romania. Doar cateva grame pot provoca moartea

!!! Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante plante medicinale de munte din Romania. Multe alte plante sunt de asemenea folosite pentru proprietatile lor medicinale. Este important sa discuti intotdeauna cu un specialist inainte de a folosi plante medicinale pentru tratamentul oricarei afectiuni.

Vezi si: Molidul. Ce indicatii terapeutice are cel mai intalnit conifer din Romania

Vezi si: Mierea de tei. Ce beneficii are cel mai aromat sortiment de miere din Romania

Vezi si: O superba pasare care pierise din Romania a reaparut in tara noastra. Imagini superbe venite de la pasionati

Surse: ethnobiomed.biomedcentral.com, frontiersin.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole