De la bun inceput, patrunjelul a fost folosit atat ca aliment in mancaruri pentru aroma sa puternica, cat si ca planta vindecatoare de afectiuni. De aceea, trebuie sa stiti ca patrunjelul este unul dintre cele mai pretioase alimente de securitate pe care natura l-a pus cu generozitate la dispozitia noastra.
Despre aceasta verdeata, se spune ca are puterea de a intari organismul, datorita continutului mare de vitamina C, dar iata mai multe informatii utile in cele ce urmeaza:
In scop terapeutic, de la patrunjel se utilizeaza totul: planta intreaga, semintele si radacinile. Toate acestea contin: apiol (un principiu estrogen), vitamine (A, B, C) si minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, iod, cupru, mangan, sulf), clorofila, diastaze, ulei esential (pinena, terpena, apiol, apeina). De asemenea, trebuie sa stiti ca:
-patrunjelul este de 4 ori mai bogat in vitamina C decat portocala, varza si de 2 ori decat cresonul;
-la 100 g de patrunjel proaspat avem 19 mg de fier, 0,5 mg de mangan, 240 mg de vitamina C si 60 mg de provitamina A. Cu 20 g de patrunjel absorbim zilnic 48 mg de vitamina C (la un necesar de 75 mg) si de 4 ori mai multa vitamina A decat ne trebuie (12 mg de provitamina A pentru un necesar zilnic de 1-40 mg).
Patrunjelul – Ce beneficii are pentru sanatate:
- Stimulent general si nervos
- Antianemic, antirahitic, antiscorbutic, antixeroftalmic
- Aperitiv
- Stomahic
- Antitoxic
- Depurativ (antiseptic al sangelui, al tubului digestiv si al cailor urinare)
- Diuretic (apa, uree, acid uric, cloruri)
- Reglementeaza menstrele
- Vasodilatator
- Regenerator capilar
- Stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine)
- Anticanceros
- Vermifug
- In uz extern, patrunjelul ajuta la diminuarea secretiei lactate si este un bun resorbant.
Iata si indicatiile terapeutice:
Uz intern:
- Anemie, crestere, tulburari ale nutritiei
- Astenie
- Lipsa de pofta de mancare
- Dispepsie, flatulenta, putrefactie intestinala
- Vicii ale sangelui, pletora, celulita
- Febre intermitente, infectii
- Reumatisme, guta, menstre dureroase
- Hepatism
- Nervozitate
- Atonie a vezicii biliare
- Stari canceroase
- Paraziti intestinali
Uz extern:
- Leucoree
- Contuzii
- Plagi, intepaturi de insecte
- Oftalmii
- Nevralgii
- Pistrui
Vezi si: Remediu naturist cu patrunjel pentru bolile de inima
Patrunjel – Mod de folosire in afectiuni:
Uz intern
-Decoct: 50 g seminte sau radacini de patrunjel la 1 litru de apa. Se fierb 5 minute si se lasa la infuzat 15 minute. Se beau cate 2 cesti pe zi, inainte de mese, in caz de: reumatism, litiaza urinara, oligurie, tulburarea menstrelor,
paludism.
-Contra oxiurilor: intr-un ibric cu apa se fierbe o mana de patrunjel, una de telina, una de violete. Se va bea dimineata, pe nemancate.
-Contra anumitor diarei: se fierbe, la foc mic, 25 g de radacina de patrunjel + 10 g de scoarta de stejar + o mana de boabe de linte. Se strecoara si se bea cate o ceasca, dimineata si seara, pana la vindecare.
-Contra betiei: se fierb intr-un litru de apa, pana se reduce la jumatate: 50 g patrunjel, 1 g coaja de grepfrut, 1 g coaja de portocala. Se indulceste si se ia o lingurita dimineata, pe nemancate.
-Apiol (ulei extras din seminte uscate de patrunjel): 0,20-0,40 g pe zi, in capsule gelatinoase, cu cateva zile inainte de data menstrei.
Uz extern:
-Decoct din seminte de patrunjel (100 g la1 litru) in instilatii vaginale, in leucoree.
-Suc+alcool de 70A, in parti egale, contra nevralgiilor: se aplica cu degetul pe traseul nervului, pe gingii. Flaconul trebuie pastrat bine astupat.
-Contra oftalmiilor: suc proaspat, cate 1,2 picaturi, de 2-3 ori pe zi.
– Frunze strivite: acestea au rol de:
- pansament antiseptic si cicatrizant contra plagilor, ranilor si intepaturilor de insecte.
- aplicate pe sani, opresc lactatia; contra mastitelor.
- macerate in rachiu, aplicate pe locurile cu contuzii.
-Contra pistruilor si a eruptiilor de pe fata: lotiuni de doua ori pe zi cu suc si cu o infuzie de patrunjel.
-Pentru curatirea tenului: spalaturi, dimineata si seara, timp de 1 saptamana, cu un decoct cald de patrunjel (o mana de patrunjel la 500 ml apa; se fierbe 15 minute).
Vezi si: Ceaiul de frunze de patrunjel. Totul despre o bautura cu efecte nebanuite
Ce trebuie sa stii despre sucul de patrunjel:
Se spune ca sucul extras din aceasta planta este unul dintre cele mai puternice si din acest motiv, nu se recomanda sa se consume separat mai mult de 30-60 ml. Specialistii recomada sa se amestece cantitatea de suc de patrunjel cu suc de morcov sau de salata, de spanac sau de telina.
Sucul proaspat de patrunjel este indispensabil pentru schimbul de oxigen si mentinerea functiei normale a glandelor suprarenale si tiroida. Datorita combinatiei de elemente pe care le contine, sucul de patrunjel este foarte eficient si la:
- intarirea vaselor sangvine, indeosebi a capilarelor si a arterelor
- este un foarte bun medicament in afectiuni ale sistemului genito-urinar
- ajuta mult in albuminurie
- calculoza biliara sau urinara
- nefrita
- hidropizie
- hipertensiune.
- este eficace si in afectiuni ale ochiului si ale sistemului nervului optic si in ulceratii ale corneei oculare, in cataracte, in conjunctivite, in oftalmii. Atonia pupilei, indiferent de stadiu, se trateaza efectiv cu suc de patrunjel, amestecat cu suc de morcov, cu suc de telina si de cicoare.
- reglarea menstruatiei (se consuma suc de patrunjel, in amestec cu suc de sfecla)
Sursa: Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale, Jean Valnet
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Patrunjelul este cu siguranta unul dintre cele mai pretioase alimente de securitate pe care natura l-a pus cu generozitate la dispozitia noastra. Se pare ca putine medicamente din lume se pot compara ca eficienta cu patrunjelul, care preparat si administrat corect, are o actiune terapeutica extrem de puternica. Astfel spus, sucul de patrunjel este considerat de specialisti ca fiind cel mai puternic dintre sucuri. […]