Sucul de patrunjel – leguma nelipsita din gradina romanilor

Patrunjelul (Petroselinum crispum) este cunoscut de cel putin 2000 de ani la noi in tara si a fost adus din zona Marii Mediterane. De la bun inceput a fost folosit atat ca aliment in mancaruri pentru aroma sa puternica, cat si ca planta vindecatoare de afectiuni.

Atat frunzele, cat si radacina proaspata a acestei plante contribuie la pastrarea unui tonus optim pentru intreg organismul, ajutand in mod special la regenerarea peretelui vascular si mentinand elasticitatea vaselor. Patrunjelul contine de patru ori mai multa vitamina C decat o portocala, mai multe proteine continute in doua oua si mai mult fier decat spanacul. Crud sau folosit in infuzie, patrunjelul poate fi de ajutor in tratamentul pentru infectii usoare, anorexie, astenie, edeme ale membrelor, meteorism, colici abdominale.

Sucul de patrunjel – Beneficii si preparare:

  • sucul de patrunjel se bea doar proaspat si este eficient in afectiuni ca astenie, probleme hepatice sau digestive si afectiuni oculare;
  • patrunjelul contine multi antioxidanti, printre care si luteina, un flavonoid cunoscut pentru eliminarea efectelor radicalilor liberi si miristicina, un compus organic ce inhiba aparitia formatiunilor tumorale;
  • frunzele proaspat culese se spala in 2 jeturi de apa rece, o mana de frunze de patrunjel e suficient pentru o portie. Se adauga 50 de ml de apa de izvor si se mixeaza bine 1 minut cu ajutorul unui storcator de fructe si legume. Se obtine un suc cu consistenta unei smantani, care se lasa la macerat cam 15 minute, se strecoara si se consuma imediat. Se poate consuma si nestrecurat;
  • sucul de frunze de patrunjel se consuma in cantitati mici, 30 de ml inainte cu 10 minute de mesele principale ale zilei. Se poate consuma intr-o cura de o saptamana amestecat cu suc de telina, morcov, mar, castravete sau spanac;
  • radacina de patrunjel este folosita de mult timp in tratamentele naturiste, in special in afectiunile reumatice si renale. Pentru rezultate bune se folosesc radacini de patrunjel proaspat culese, care se spala bine fara a fi razuite cu cutitul de coaja. In acest fel se pastreaza numeroasele vitamine si enzime din coaja. La 100 de grame de radacina de patrunejl se pun 50 de ml de apa de izvor, se pun in storcatorul de fructe si legume si se obtine un suc, care poate fi combinat cu suc de morcovi si mar, la care se adauga zeama de lamaie. Acest suc este un tratament eficient pentru litiazele renale si pentru dezumflarea edemelor cauzate de afectiuni reumatismale;
  • sucul din frunze de patrunjel se bea dimineata pe stomacul gol pentru a alunga oboseala, a avea mai multa energie in timpul zilei si pentru tratarea problemelor tubului digestiv.

Alte preparate foarte sanatoase din patrunjel:

  • vinul de patrunjel se foloseste de foarte mult timp impotriva meteorismului, constipatiei cronice si impotriva afectiunilor cardiace. Se prepara din 30 de fire de patrunjel (frunze si radacina), care se taie marunt cu un cutit, se stropesc cu 2 linguri de otet si se pun intr-un litru de vin de tara. Se lasa 7 zile la macerat, dar se agita zilnic de 2-3 ori. In a saptea zi se adauga peste macerat 350 de grame de miere si se amesteca energic. Se strecoara prin tifon si se depoziteaza in sticlute. Se consuma 30-40 deml inainte de fiecare masa;
  • salata de patrunjel pentru inhibarea formatiunilor tumorale. Se culege un manunchi maricel de frunze de patrunjel, care se toaca foarte marunt cu ajutorul unui cutit. Se adauga putin ulei de masline, zeama de lamaie si un praf de sare. Se mai pot adauga felii de rosii, germeni de grau sau seminte de dovleac si susan, taiate la fel de marunt. Salata este un leac foarte bun si pentru bolile gastrointestinale;
  • fiertura din radacina de patrunjel este cunoscuta pentru tratarea afectiunilor grastrointestinale si este perfecta pentru cei care nu consuma cruditati. Cu 5 radacini de patrunjel proaspete se face urmatorul decoct: se spala bine radacinile, dar nu se cojesc, se taie bucati mici si se lasa la fiert in 500 de ml de apa de izvor timp de 20 de minute. Lichidul ramas dupa fierbere se strecoara si se bea cald, dar nu fierbinte. Este eficient in microlitiaze, pentru ca favorizeaza activitatea rinichilor, dar si in afectiuni gastrointestinale, deoarece calmeaza durerile. De altfel, acest decoct se foloseste si pentru a reduce considerabil pofta de mancare, datorita continutului bogat in vitamine si minerale necesare organismului.

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...