Painea noastra cea de toate zilele a ajuns sa fie tot mai mult o urma pufoasa a ceea ce ar trebui sa fie painea, aliment important in dieta zilnica, pe baza de cereale. Tocmai de aceea va prezentam in acest articol o reteta de paine neagra sanatoasa, hranitoare si satioasa.
Paine neagra – Hrana sanatoasa din cereale integrale
Tot mai multe gospodine incearca variantele naturale de paine, facuta in casa. Luati in considerare graul macinat casnic integral, apoi ovazul, orzul, porumbul, meiul, secara, hrisca, toate integrale, fara cernere sau alte ingrediente. Iata de ce aveti nevoie pentru a prepara o paine sanatoasa de casa:
- 500 de grame de faina neagra
- 100 de grame de tarate
- un varf de cutit de drojdie uscata
- 2 linguri de seminte de in
- 2 linguri de ulei de masline presat la rece
- 1 lingura de mac
- 1 lingurita de sare fara iod
- 1 lingurita de zahar
Cum se prepara painea cu tarate
Aveti nevoie de un vailing, in care se va pune faina si taratele, alaturi de jumatate de cantitate de seminte, sarea, zaharul si drojdia. Se adauga acum apa calduta cat cuprinde, se toarna si ulei si se framanta bine. Se lasa la crescut 30 de minute. Se unge o tava cu ulei de masline, se presara cealalata jumatate de seminte, se pune aluatul dospit in ce forme doriti, iar deasupra se presara cu ce fel de seminte doriti, seminte de dovleac, de floarea-soarelui, etc.
Se baga tava la cuptorul preincalzit si se lasa aproximativ 60 de minute sa se coaca. Cand se scoate, se stropeste cu putina apa de izvor si se lasa la odihnit 20 de minute intr-un prosop mai gros. Este foarte satioasa, poate fi consumata si de persoanele care au probleme digestive. Se pastreaza intr-un recipient in care se baga un cub de zahar pentru a se pastra proaspata. Pentru a fi digerata mai usor se taie in felii subtiri si se prajeste pe ambele parti.
Vezi si:
Paine fara gluten cu faina alba de porumb. Reteta
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Paine neagra cu tarate si secara, un aliment cu adevarat hranitor […]