8.8 C
București
marți, februarie 20, 2024

Osteoporoza. Cum tratezi si previi fragilitatea oaselor

Osteoporoza („os poros”) inseamna o fragilizare a oaselor si, prin urmare, sunt usor fracturabile. Pentru ca aceasta boala nu prezinta simptome, este foarte posibil sa aflam ca oasele noastre au devenit fragile abia atunci cand ne fracturam unul.

In principiu, osteoporoza afecteaza toate oasele corpului, dar cele mai afectate sunt oasele soldului, ale incheieturilor sau ale coloanei vertebrale care ajunge sa se deformeze.

Oasele noastre sunt puternice in jurul varstei de 30 de ani, dar apoi incep sa-si piarda din densitate. Statisticile arata ca aproximativ jumatate dintre femeile de peste 50 de ani vor avea o fractura cauzata de osteoporoza in timpul vietii lor.

Pentru depistarea osteoporozei se face o examinare fizica si un test de masurare a densitatii osoase – osteodensitometria.

Iata ce tratament presupune osteoporoza si cum poti sa previi fragilitatea oaselor:

In prima faza, tratamentul se axeaza pe combaterea durerii, ameliorarea simptomatologiei secundare fracturilor si deformarilor osoase, cresterea masei osoase si imbunatatirea functiei fizice.

Este recomandata o alimentatie care sa asigure necesarul zilnic de calciu, vitamina D (creste absorbtia intestinala a Ca) si proteine. De exemplu, adultii au nevoie de 1.000 mg de calciu zilnic, iar recomandarea pentru femeile de peste 50 de ani si barbatii de peste 70 de ani ajunge pana la 1.200 mg. Totodata, vitamina D ajuta corpul sa absoarba, sa retina si sa foloseasca aportul de calciu. Doza recomandata este de 600 de unitati internationale (UI) de zi pentru adulti si 800 UI pentru persoanele peste 70 de ani.

Cele mai importante alimente care ne protejeaza oasele sunt: laptele, tonul, somonul si legumele cu frunze verzi. De cealalta parte, alimente care dauneaza oaselor sunt: alimentele sarate, cafeina (este recomandat sa nu se consume mai mult de 3 cesti pe zi) si excesul de alcool.

Atentie! Trebuie avut grija la medicamentatie. Unele medicamente pot creste riscul de a face osteoporoza, cum ar fi anti-inflamatoarele corticosteroizi (Prednisonul – cauzeaza subtierea oaselor), antidepresivele cunoscute ca inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei si Metotrexatul.

Specialistii recomanda bifosfonati. Acestea sunt medicamentele cele mai utilizate in tratarea osteoporozei, si includ Alendronatul, Risedronatul si Etidronatul. Acestea previn fracturile la nivelul coloanei vertebrale, soldurilor si incheieturilor, in randul persoanelor cu pierderea de masa osoasa anormala.

Iata, mai jos, si cateva remedii naturiste indicate in osteoporoza:

-Criptogama de balta reprezinta un bun remediu contra decalcifierii. In urma unor studii de specialitate, s-a observat ca aceasta planta reprezinta un remediu foarte eficient contra decalcifierii. Aceasta este un agent de remineralizare, care constituie un antitoxic, fiind eficient in tratamentul arteriosclerozei, demineralizarii, rahitismului, slabiciuni generale, afectiunilor degenerative (reumatisme, cancere), hipertensiunii, hemoragii, maladii in aparitia carora este implicata carenta siliciului. In osteoporoza, se recomanda decoctul de criptogama de balta (50 g tije). Se pun tijele plantei intr-un litru de apa rece, se fierb 30 de minute, apoi se strecoara. Se bea cate o cana de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la ameliorare. De asemenea, recomandate sunt si gelule (pastile gelatinoase) de criptogama de balta. Se administreaza cate 2 gelule, la pranz si seara, in timpul meselor.

-Ulei esential de lamaie, remediul eficient contra decalcifierii. Ulei esential de lamaie (4 picaturi). Dimineata, la pranz si seara, luati acest ulei esential de lamaie cu o lingurita de miere, in apa sau ceai, pana la ameliorare.

Pe langa remediile de mai sus, un aspect foarte important il reprezinta si alimentatia. O alimentatie cat mai naturala si bogata in mi­ne­rale (in special radacinoase, precum morcov, patrunjel, pastar­nac, telina, ceapa etc) si odihna te poate scapa de aceasta problema.

Bataturi – Tratament cu ulei esential pentru calozitati

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole