Printre mii de soiuri de orez, orezul negru este recunoscut ca printre soiurile cu cea mai mare valoare nutritiva. Are 18 aminoacizi, vitamine si minerale. Totodata, in cadrul unei conferinte a Asociatiei Americane a Chimistilor, profesorul Zhimin Xu a declarat ca o singura lingurita de orez negru contine mai multi antioxidanti decat o lingurita de afine.
Culoarea inchisa a orezului este data antocianini. Acesti pigmenti sunt antioxidanti naturali cu un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice (cancer, diabet, boli cardiovasculare si boala Alzheimer).
Daca ti-am starnit interesul si doresti sa introduci acest orez in dieta ta, iata o reteta usoara si sanatoasa pe care o poti face chiar tu:
Orez negru – Reteta
Ingrediente necesare:
- 1/4 cana de orez negru
- sos de soia
- sare, piper
- optional, cateva ciuperci sau un piept de pui la gratar
Mod de preparare:
Se fierbe orezul timp de 20-25 minute 3/4 cana apa (raport orez/apa= 1/3) la care se adauga si un varf de sare. Intre timp, se pot pune ciupercile pe gratar sau un piept de pui. Cand sunt gata, se stropesc cu sos de soia.
Orezul negru se serveste cald, cu sos de soia, alaturi de ciuperci sau carne la gratar.
Vezi si: Orezul de apa sarata. China a inventat alimentul care ar putea hrani 200 de milioane de oameni
Vezi si: Beneficiile orezului brun pentru sanatatea mentala
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: