Originara din Balcani, aceasta planta indrageste solurile umede din zonele temperate. Ochiul boului este o planta ornamentala de gradina, insa putini sunt cei care stiu ca are foarte multe aplicari si in domeniul fitoterapiei.
Ochiul boului este o planta erbacee, vivace ce poate atinge 1,5 metri inaltime, cu radacina puternica, din care pleaca mai multe tije ramificate la capete. Ele au frunze alterne, ovale, zimtate si alungite, care sunt dispuse descrescator de la baza catre varf si inflorescente galbene, organizate in capitule. Fructele sunt achene care au la capat potir.
Ochiul boului – Efecte terapeutice
Prezenta inulinei, a compusilor amari (helenina) si a uleiurilor esentiale confera plantei virtuti care, pe cale orala, faciliteaza functiile de eliminare renala si digestiva (colici si gaze), si actioneaza ca sedativ pentru tuse.
Pe cale externa, este folosita in dermatologi: eruptii cutanate, licheni etc.
In caz de hemoroizi, se fac bai de sezut cu infuzie de ochiul boului. Se prepara un amestec din 2 linguri radacina uscata de ochiul-boului, 2 linguri seminte de coriandru, cate 2 lingurite radacina de lemn-dulce si coada-soricelului. Toate plantele se rasnesc, se iau 2 lingurite de amestec si se oparesc cu 300 ml apa fierbinte, lasandu-se la infuzat 2 ore.
Ochiul-boului este un excelent tonic pentru femei, find intrebuintat impotriva durerilor menstruale.
Planta este indicata in tratarea durerilor de cap, a insuficientei cardiace si raceli. In aceste afectiuni, se prepara un remediu dintr-un amestec din parti egale de petale de ochiul-boului, flori de musetel si flori de paducel, frunze si flori de talpa-gastii. O lingura din acest amestec se infuzeaza in 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 8 ore, dupa care se strecoara. Infuzia rezultata se bea in trei reprize, la o ora dupa masa, in cure de 2 saptamani, cu pauze de o saptamana intre ele.
Planta ochiul-boului este utilizata cu succes in eliminarea mucusului in exces, care impiedica functionarea adecvata a plamanilor si trateaza infectiile respiratorii, precum bronsita. Se adauga 1 lingurita de planta la o cana cu apa fiarta, se lasa la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma de 2-3 ori pe zi, timp de 3 saptamani.
Floarea de ochiul-boului este indicata in afectiunile ficatului
-Se recomanda prepararea unui ceai dintr-un amestec din 20 g flori si frunze de ochiul-boului si 20 g frunze de urzici. La 1 litru apa se pun 2 lingurite din acest amestec si se lasa la infuzat timp de 1-2 ore. Se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi, in cura de 2 saptamani. Ceaiul este benefic in cazul ficatului obosit obosit si suprasolicitat, sprijinindu-i activitatile
Precautii
Uzul intern la femeia insarcinata se face doar cu avizul medicului.
Cand planta este folosita in aplicari locale, pot aparea reactii alergice.
3 flori de gradina usor de plantat si intretinut pe timp de vara
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: