4.6 C
București
marți, martie 19, 2024

Oboseala oculara – Cum se pot ameliora simptomele neplacute

Oboseala ochilor poate fi o consecinta a unei iluminari slabe sau a muncii prelungite in fata monitorului, de exemplu, oboseala oculara se traduce prin dureri de cap, intepaturi in globii oculari, etc.

Oboseala oculara poate fi musculara sau acomodativa, in functie de cauzele care o declanseaza. Acomodativa este atunci cand apare o consecinta a oboselii muschiului ciliar, acela care inconjoara si actioneaza cristalinul si intervine in acomodarea vizuala, iar musculara este atunci cand se declanseaza o slabirea muschilor externi. Practic, aceasta oboseala nu este decat un disconfort provocat de suprasolicitarea muschilor oculari.

Trebuie sa stiti ca ochii obosesc atunci cand sunt solicitati intens sau atunci cand vederea se desfasoara in conditii grele. Ochii pot obosi de la scris, lectura, sofat, lucrat la calculator etc. Cu toate acestea, s-a observat ca cele mai multe persoane care experimenteaza oboseala oculara sunt cele care petrec mai mult timp in fata dispozitivelor digitale ce produc lumina albastra. Studiile arata ca lucrul in fata monitoarelor ne face sa clipim mai rar, impidicand astfel lubrifierea ochilor. Daca ochiul clipeste in medie de 18 ori pe minut in conditii normale, ei bine, in fata dispozitivelor cu ecrane ce emit lumina albastra clipeste de doar 9 ori pe minut. Totodata, un alte motive ce poate determina oboseala oculara sunt: utilizarea unor ochelari cu dioptrii nepotrivite, lipsa anumitor nutrienti din organism, utilizarea excesiva a aerului conditionat sau lipsa somnului.

Principalele simptome ale oboselii oculare sunt: lacrimarea, durerile oculare, ochi iritati/uscati, dureri de cap, dificultati de focalizare, vedere incetosata/dubla, spasme ale muschilor oculari, sensibilitate ridicata la lumina, spasme ale pleopelor si senzatia de arsura a ochilor.

Oboseala oculara – Cum se pot ameliora simptomele neplacute

Cel mai eficient mod de a trata sau ameliora oboseala oculara este sa folositi surse de lumina naturala, umidificatori ori de cate ori aerul din spatiul in care stam devine uscat, sa folositi folii anti-reflex pe display-ul dispozitivelor digitale utilizate, sa mutati sursele de lumina in partea dreapta pentru a evita crearea umbrelor, sa clipiti mai des pentru a umezi ochii si sa faceti pauze mai dese la citit, scris sau lucrul la calculator.

De asemenea, daca aveti ochii obositi, puteti urma si unul dintre tratamentele de mai jos.

-Spalaturi oculare (cu compresa sau picurator oftalmic) cu decoct de coacaz (60 g flori) si silur (60 g flori). Puneti 30 g amestec intr-un litru de apa rece, fierbeti 15 minute, lasati lainfuzat alte 5, strecurati. Imbibati o compresa cu acest decoct si lasati-o pe ochi 20 de minute. Repetati de 3 ori pe zi pana la ameliorare.

-Gelule (doar pentru adulti) de afin sau coacaz negru. Luati 2 gelule, la pranz si seara, in timpul meselor, pana la ameliorare.

Sfat

Chiar daca aveti foarte mult de lucru, nu uitati ca pauzele sunt obligatorii pentru protectia oculara. Sunt suficiente cinci minute de relaxare la fiecare ora de lucru. Daca totusi se instaleaza senzatia de uscaciune a ochiului, putem folosi picaturi speciale care protejeaza corneea pe o durata indelungata de timp.

9 remedii naturale pentru ochi uscati si usturime

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole