9.4 C
București
joi, martie 21, 2024

9 remedii naturale pentru ochi uscati si usturime

Lacrimile, care deseori sunt nedorite, asigura sanatatea ochilor si o vedere mai clara. Fara ele, suprafata oculara nu ar fi umidificata, iar ochii nu ar fi protejati de microbi si infectii.

Stiintific, lacrimile sunt impartite in trei tipuri diferite, in functie de originea lor. Atat lacrimile de mahnire, cat si de bucurie sunt lacrimi psihice, declansate de emotii extreme, pozitive sau negative. Lacrimile bazale sunt eliberate continuu in cantitati minuscule (in medie, de 0,75 la 1,1 grame pe o perioada de 24 de ore) pentru a mentine corneea lubrifiata. Lacrimile reflexe sunt secretate ca raspuns la un iritant, precum praful, fum de tigara, vaporii de ceapa sau gazele lacrimogene.

Toate lacrimile contin o varietate de substante, precum aminoacizi, grasimi, minerale, zaharuri, anticorpi si enzime, iar lacrimile din fiecare dintre categoriile diferite includ si molecule distincte. Lacrimile emotionale, de exemplu, contin hormoni pe baza de proteine, incluzand neurotransmitatorul leucina enkephalina, un calmant natural care este eliberat atunci cand organismul este sub stres.

Orice modificare a unuia sau mai multor componente ale filmului lacrimal declanseaza o serie de simptome pe care le reunim sub denumirea de sindrom de ochi uscat. Iata remedii naturale pentru aceasta problema.

1 – Silur

Ingredientele silurului au un efect antibacterian, astringent si vindecator. Planta este utilizata sub forma de comprese la conjunctivita, blefarita indusa de ochi uscati, dar mai ales pentru ochi suprasolicitati si arsuri.

Planta ajuta la ochii uscati, rosii, pleoapele umflate si arsuri. In medicina pe baza de plante, silurul a fost folosit timp de sute de ani la ochii uscati si inflamati. Puteti face cu usurinta un ceai din doua linguri de silur proaspat (sau uscat) la jumatate de litru de apa clocotita, se acopera timp de 10 – 15 minute si se bea pe parcursul zilei. Acest lucru sustine efectul de curatare a ochilor din interior.

Compresa pentru ochi cu silur: se amesteca 25 g de silur uscat cu 10 g de fenicul maruntit, se toarna o lingurita de amestec la un sfert de litru de apa clocotita si se infuzeaza timp de zece minute. Umeziti doua comprese de tifon in ceaiul cald si puneti-le pe ochii inchisi timp de zece minute. Utilizati de trei pana la patru ori pe zi.

2 – Masaj

Masati pielea de pe ochi usor cu miscari circulare. Acesta este modul in care distribuiti lacrimile pe ochi.

3 – Castraveti

Puneti cateo felie de castravete pe ochii inchisi si relaxati-va pentru aproximativ 20 de minute.

4 – Ulei de cocos

Hidrateaza si are de asemenea un efect antiinflamator. Se topeste putin ulei de nuca de cocos intre degete si se maseaza usor zona ochilor.

5 – Apa

Puteti de asemenea sa inmuiati un tifon in apa pura si sa-l puneti pe ochi. Daca, totusi, ochii sunt iritati sau uscati timp de cateva zile, poate fi un semn de boala, iar in acest caz, trebuie sa consultati un medic. Impiedicati ca ochii sa devina uscati – ar trebui sa fiti atenti la acest lucru.

6 – Ceai negru

Antioxidantii din ceaiul negru va pastreaza ochii umezi, in timp ce taninurile calmeaza ochii. Puneti pe fiecare ochi un plic de ceai umed, cu care ati preparat ceai si asigurati-va ca nu mai sunt fierbinti. Folositi ceai negru ecologic.

7 – Acizi grasi Omega-3 si Omega-6

Sanatatea ochilor si filmul lacrimal pot fi bine intretinute de o dieta sanatoasa si corecta. Puteti apela in special la acizii grasi omega 3 si 6, acestia sunt importanti pentru stabilizarea stratului de grasime al filmului lacrimal pe ochi. Daca acest strat nu mai functioneaza, provoaca roseata, senzatie de mancarime sau arsura.

Acizii grasi omega 3 si 6 nu pot fi produsi de corpurile noastre insa ii gasim in principal in aceste alimente: hering, somon, macrou si cod. De asemenea ii gasim si in ulei de rapita, ulei de in si nuci. Acidul linoleic, acidul gama-linolenic si acidul arahidonic se gasesc in acizii grasi omega-6, iar pe acestia ii gasim in boabe de soia, ulei de floarea-soarelui, untura de porc si gasca, ulei de sofranel si amarant.

8 – Morcovi

Morcovii sunt o sursa bogata de beta-caroten si luteina, care sunt antioxidanti care pot ajuta la prevenirea leziunilor oculare cauzate de radicalii liberi. Morcovii portocalii sunt deosebit de bogati in beta-caroten, pe care corpul il transforma in vitamina A. Deficienta de vitamina A poate duce la orbirea nocturna si alte probleme ale ochilor.

9 – Vitamina B12

Un studiu din 2017 a aratat ca deficitul de Vitamina B12 poate fi legat de Boala Ochilor Uscati. Deficitul de B12 poate face ca nervii, inclusiv nervul optic, sa devina fragili. Poate provoca leziuni ale nervului optic, ducand la scaderea vederii centrale.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole