14.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

O catastrofa de proportiile Cernobil. Bacteria ucigasa ce s-ar putea raspandi dincolo de regiunile polare

Boli preistorice pot fi reactivate de schimbarile climatice prin topirea ghetii ce adaposteste bacterii si patogeni in stare latenta. Chiar si cele mai friguroase orase din Rusia sunt expuse riscului.

Orasele din Rusia cladite pe permafrost se confrunta cu temperaturi ce le-ar putea distruge infrastructura, declansand otraviri cu antrax, bacteria care se gaseste in mod natural in sol si ucide oameni si animale de sute de ani.

Ciuma siberiana”, cum este numit antraxul in unele regiuni ale Rusiei, este una dintre acele boli ce pot fi declansate prin topirea ghetii sau permafrostului, un strat gros de sol ce poate ajunge si la sute de metri adancime si care ramane inghetat pe o perioada de peste 2 ani.

Boala se manifesta ca infectie cutanata, pulmonara sau intestinala.

Doua treimi din teritoriul Rusiei consta in permafrost, in Rusia fiind situat Iakutsk, cel mai rece oras din lume.

Temperaturile in crestere au cuprins insa si acest oras, potrivit The Sun.

Expertii au pus pe seama incalzirii climatice un incident de otravire cu antrax petrecut acum 70 de ani in regiunea arctica Yama din Rusia, soldat cu moartea a aproximativ de 2000 de reni si spitalizarea a 96 de oameni. Atunci un baiat de 12 ani a murit dupa ce a consumat carne de vanat infectata cu antrax.

Expertii au tras concluzia ca „aparitia antraxului a fost provocata de activarea unor surse de infectare din vechime, dupa ce temperaturile au crescut anormal provocand dezghetarea solului la niveluri mai profunde decat in mod obisnuit.”

Mai mult, vechile „morminte ale vitelor” aflate adanc in straturile de permafrost pot deveni un mare risc pentru viata in conditiile in care bacteriile mortale ajung sa fie raspandite de ape si in alte parti. Locurile unde sunt situate aceste morminte sunt secrete, insa expertii cer monitarizarea lor din cauza riscului ca bacteriile sa ajunga in zonele locuite de oameni si animale.

Cresterile temperaturilor pot readuce la viata si alte boli precum variola si gripa spaniola. Astfel oamenii de stiinta se tem ca bolile s-ar putea raspandi peste tot in lume din cauza craterelor din permafostul din Serbia, asa-numitele „bombe de metan” care pot exploda daca se dezgheata.

Biologul Boris Kershengolts a declarat pentru Telegraph: „Daca regiunea de raspandire a acestor emisii coincide cu zona unde se afla mormintele animalelor sau oamenilor ucisi de aceste boli secolele trecute, sporii si agentii patogeni s-ar putea raspandi pe suprafete intinse, provocand un dezastru dincolo de regiunea polara. Ar fi o catastrofa de proportii, chiar mai mare decat cea de la Cernobil.

Oamenii de stiinta rusi Sergey si Nikita Zimov, tata si fiu, lucreaza la restaurarea unui ecosistem al Epocii de Gheata in orasul aproape parasit Cherskiy, la Pleistocene Park, unde au adus animale adaptate climei de aici intre care cai din rasa siberiana Yakut, boi moscati, zimbri sau bizoni europeni care prin pasunat si calcarea pamantului pot scadea temperatura solului. Iarna stratul gros de zapada este ca o patura ce tine cald, iar aceste animale il subtiaza si compacteaza, ceea ce permite un inghet mai profund in timpul iernii, explica ei.

Sursa: adevarul.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole