2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Nucul – Proprietati, beneficii si remedii naturiste

Nucul (Juglans regia) este un arbore emblematic, cunoscut atat pentru fructele sale delicioase si hranitoare, cat si pentru proprietatile sale medicinale. Acest arbore este originar din regiunile temperate din Europa, Asia si America de Nord si este adesea apreciat pentru nucile sale bogate in nutrienti si uleiuri esentiale. In acest articol, vom explora proprietatile, beneficiile si cateva remedii naturiste asociate cu nucul.

Proprietatile nutritionale ale nucului

-Nucile:

miez de nucaAcestea sunt o sursa bogata de substante nutritive esentiale. Ele contin proteine, grasimi sanatoase, fibre, vitamine (precum A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, F) si minerale (mangan, zinc, hidrati de carbon, calciu, cupru, fosfor, fluor, seleniu, sodiu etc.). De asemenea, nucile sunt bogate in antioxidanti, cum ar fi acidul alfa-linolenic si polifenolii, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Trebuie sa stii ca nucile sunt un aliment medicament care contin foarte multa vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardio-vascular, regland pe cale naturala nivelul colesterolului in sange, avand proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace. In plus, au putere calorica foarte mare, la fel ca si carnea, dar mult mai sanatos. De asemenea, nuca este un inlocuitor perfect al carnii, mai bun decat soia. Aceasta este usor digerabila, consistenta si mai puternica din punct de vedere energetic.

Frunzele:

frunze de nuc

Acestea contin un ulei volatil (juglona sau 5-hidroxi-naftochinona), care are proprietati mitodepresive, fiind util si in tratarea tumorilor. De asemenea, acestea mai au in compozitia lor si taninuri, acid galic, flavonoide, caroten, tirozina, pigmenti din toata gama de verde, etc. Acestea au proprietati hipoglicemiante, diuretice, previn si combat infectiile tubului digestiv si cele renale. Se mai intrebuinteaza la tratarea ranilor, reumatismului si ingrijirea parului combatand caderea lui, afectiunile pielii.

*Frunzele se recolteaza in lunile mai-iunie.

-Cojile verzi:

coji verzi de nuca

Cojile care invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri, avand
efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei. Se poate prepara o tinctura buna pentru stomac, ficat si purificarea sangelui.

Axul nucii:

Axul nucii, adica acea pojghita care desparte miezul de nuca in doua- este puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.

Nucul – Beneficii pentru sanatate

-Sanatatea inimii:

Grasimile sanatoase, precum cele continute in nuci, pot ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Consumul regulat de nuci a fost asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, datorita continutului lor de acizi grasi omega-3 si antioxidanti.

Un studiu recent din 2019 a constatat ca inlocuirea grasimilor saturate cu nuci a imbunatatit nivelul tensiunii arteriale la adultii obezi cu risc cardiovascular. Participantii la studiu au adaugat pur si simplu 2-3 uncii de nuci la dieta lor sanatoasa si au aratat un risc redus de boli de inima.

Cercetatorii cred ca compozitia de acizi grasi a nucilor, inclusiv continutul sau de ALA, fibre si alti compusi bioactivi, a imbunatatit sanatatea intestinala a participantilor si, prin urmare, a avut un impact pozitiv asupra sanatatii inimii. Acest studiu contribuie la intelegerea faptului ca modificarile bacteriilor intestinale pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii altor sisteme majore ale corpului.

Un studiu din 2018 a constatat ca incorporarea nucilor in dieta a imbunatatit profilul lipidic din sange fara a afecta negativ greutatea corporala sau tensiunea arteriala.

Un alt studiu publicat in Journal of the American College of Nutrition in 2012 a constatat ca nucile au efecte pozitive asupra scaderii riscurilor pentru sindromul metabolic, care este un precursor al diabetului zaharat si al bolilor cardiovasculare. Cand cercetatorii au investigat efectele consumului zilnic de nuci de 56 de grame asupra functiei endoteliale si a altor biomarkeri ai riscului cardiac la o populatie de adulti supraponderali, au gasit imbunatatiri semnificative ale sanatatii inimii si ale functiei endoteliale. Pacientii au experimentat un flux sanguin imbunatatit, un control mai bun al insulinei si o tensiune arteriala mai sanatoasa.

-Controlul greutatii:

Desi nucile sunt calorice, studiile au aratat ca includerea lor in dieta poate ajuta la controlul greutatii. Aceasta se datoreaza faptului ca nucile pot oferi senzatia de satietate, reducand pofta de mancare si astfel ajutand la limitarea consumului excesiv de calorii.

-Sanatatea creierului:

Nucile sunt o sursa de acizi grasi omega-3 si antioxidanti care pot sprijini sanatatea creierului. Consumul regulat de nuci a fost asociat cu imbunatatirea functiei cognitive si reducerea riscului de declin cognitiv, arata studiile.

-Gestionarea diabetului:

Datorita continutului lor de fibre si proteine, nucile pot contribui la gestionarea nivelului de zahar din sange. Consumul moderat de nuci poate ajuta la mentinerea glicemiei in limite normale.

-Sustinerea sistemului imunitar si prevenirea cancerului:

Nucile sunt alimente cu efect antiinflamator, ajutand astfel functia imunitara si chiar prevenirea formarii cancerului.

De exemplu, in 2013, cercetatorii de la Universitatea din Texas Health Science Center au investigat daca o dieta standard pentru soareci suplimentata cu nuci a redus formarea si cresterea celulelor umane de cancer de prostata. Ei au descoperit ca dieta imbogatita cu nuci a redus semnificativ numarul de tumori si cresterea si ca dimensiunea medie finala a tumorii la animalele din dieta cu nuci a fost cu aproximativ un sfert din dimensiunea medie a tumorilor de prostata la soarecii care au consumat dieta de control.

Metode de preparare a remediilor naturiste

-Ulei de nuc – Uleiul de nuc, obtinut din miezul fructelor, este utilizat in industria cosmetica si in medicina traditionala pentru proprietatile sale hidratante si calmante pentru piele. Se pun nucile veri taiate intr-un borcan de sticla (cu capac), se toarna deasupra ulei de masline, se inchide bine borcanul si se lasa la soare pentru 40 de zile. Se strecoara si apoi se pastreaza la loc intunecos si uscat. Doza de consum este de 3-4 lingurite pe zi (de preferinta pe stomacul gol) si este un tratament excelent pentru cei care sufere de hipercolesterolemie si sunt predispusi la ateroscleroza. Totodata, se poate lua dimineata pe stomacul gol cate o lingura, pentru a elimina viermii intestinali, sau pentru diferite dispepsii, dar se poate frectiona si pielea capului pentru a ajuta la refacerea parului.

-Infuzie de frunze – dintr-o lingurita de frunze proaspete sau uscate) maruntite puse in 250 ml apa clocotita, dupa care se va acoperi pentru 10 minute. Se va strecura. Se pot consuma 2 cani pe zi. Extern cu acest cei se poate spala pe cap sau leziunile diverse, sau chiar pentru calmarea durerilor, ajuta si la alopecie extern, sau in cazul transpiratiilor
excesive. De asemenea este foarte buna la diaree.

-Infuzie combinata de coji verzi de nuca – se lasa la macerat 4 lingurite de coji verzi, maruntite in prealabil intr-o cana de apa (250 ml) la temperatura camerei, vreme de 8 ore, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pastreaza, iar planta ramasa se fierbe la foc mic in alte 250 ml apa timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si apoi se
strecoara. La sfarsit se combina ambele lichide, care se poate folosi atat intern cat si extern.

-Macerat de nuc pentru par – Frunzele de nuc pot fi folosite pentru a prepara un macerat care poate contribui la intarirea parului si la imbunatatirea sanatatii scalpului.

-Pulbere de frunze de nuc – se obtine prin macinarea cat mai fina cu ajutorul rasnitei de cafea a frunzelor uscate. Se pune in borcane de sticla cu capac, dar nu se poate pastra mai mult de 2 saptamani. Se ia cate 1 lingurita de praf de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, fiind util in diabet (in cure de 3 luni, cu 1 luna de pauza), deoarece au o actiune hipoglicemianta puternica, sunt diuretice, ajuta metabolismul zaharurilor si grasimilor.

-Coji verzi tocate – se aplica sub forma de cataplasma contra sciaticii, a nevralgiilor dentare, etc.

-Decoct din miez de nuca – Ceai din 20 g miez de nuca pus in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi in cazul durerilor.

-Cataplasma din coji verzi de nuca – o mana de coji uscate si maruntite se lasa la infuzat pentru 1-2 ore in apa calda (40-50 grade). Apoi, se aplica direct pe locul afectat acoperind cu un tifon si se lasa timp de 1 ora.

-Decoct din axul nucilor – se obtine prin fierberea a 3-4 lingurite de produs vegetal, maruntit in 300 ml apa, vreme de 10-15 minute, dupa care se filtreaza. Se administreaza indulcit cu miere, cat mai fierbinte posibil.

-Tinctura din pericarpul nucilor (se poate face si din nucile care inca nu li s-a intarit coaja) – Se vor lua 50 g de pericarp de nuca verde care se va pune in 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se lasa la macerat 2 saptamani, la temperatura camerei, agitand zilnic. Apoi, se strecoara si se pune in sticlute de capacitate mai mica, inchise la culoare. Se va lua intern cate 5 picaturi, de 3 ori pe zi, diluate in putina apa. Este util in afectiunile interne ca: boli ficat, endocrine, cardiace, etc.

Tinctura de nuci verzi (reteta 2) – Se taie 20-25 de nuci verzi in bucati mici, apoi se introduc intr-un recipient de sticla. Se toarna alcool (peste 90 grade) cat sa fie acoperite cu 2-3 cm. Se astupa bine recipientul, apoi se lasa langa o sursa de caldura sau la soare, timp de o luna. La final, se strecoara, dupa care se adaugati o bucata de baton de vanilie, 1-2 zahar si se agita bine. Se ia din aceasta tinctura cate 1-2 lingurite, in functie de starea si natura afectiunii de care suferi.

-Reteta energizanta – o pasta obtinuta din 6-8 nuci macinate, amestecate cu o lingura de miere poliflora, intr-un pahar de suc natural, da un energizant de exceptie, consumat prin inghitituri mici cu efecte in ateroscleroza si reducerea colesterolului.

-Unguent – Intr-un borcan, se adauga 3 lingurite de frunze de nuc maruntite si 100 ml ulei de floarea soarelui. Se lasa la macerat timp de o saptamana, vasul in care se afla acest
ulei se pune pe urma pe baia de apa si se lasa timp de 3 ore, se strecoara lichidul prin tifon, i se adauga 15 g ceara de albine si se pune din nou pe baia de apa timp de 30 minute. Se ia de pe foc si se amesteca pana la racire. Se ung ranile cu aceasta
alifie.

-Lichior stomahic – 500 g coji verzi se pun la macerat timp de 3 luni intr-un litru de rachiu. Dupa filtrare, se amesteca cu 3 litri de vin si se indulceste cu zahar sau cu miere de albine. Cura dureaza o luna, avand efect in cresterea sistemului imunitar, accelerarea metabolismului, stimularea poftei de mancare, anemie, astenie si oboseli. Se iau 3
paharele pe zi dupa mesele principale.

-Lichior (tinctura) din nuci verzi – nucile verzi recoltate inainte de Sanzaiene, cand pot fi intepate usor, servesc la prepararea unei tincturi sau a unui lichior foarte gustos, cu efecte in inlaturarea lenevirii stomacului, in colita de putrefactie, in lipsa poftei de mancare, anemie, astenie si in curatirea ficatului si a sangelui prea ingrosat. Se aleg 20 nuci mari, se curata de coaja, se taie in sferturi si se pun intr-o sticla cu gatul larg, cu 1 litru de alcool. Dupa 2-3 saptamani de expunere la soare sau la un loc caldut, se strecoara si se adauga 2-3 cuisoare, o bucata de scortisoara, 1 baton de vanilie, coaja de la 1-2 portocala si 500 g zahar dizolvat intr-un litru de apa. Lichiorul se trece in sticle de culoare inchisa de capacitate mai mica si se consuma cate 1 lingurita plina inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna de zile.

Nucul – Remedii naturiste si moduri de administrare in functie de afectiuni:

-Abcese – se fac spalaturi locale cu decoct sau cataplasme aplicate calde in faza de colectare, apoi reci.

-Accidente vasculare – consumul regulat de nuci intareste vasele de sange si previne, mai ales la persoanele in varsta ruperea lor. Iata o reteta foarte eficienta: 3 miezuri de nuca pisate, 1 lingurita de polen de albine si 2 linguri de miere de albine. Se amesteca foarte bine, modelandu-se sub forma de bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol dimineata.

-Acnee, arsuri, plagi atone, prurit – spalaturi cu decoct sau tamponari cu tinctura.

-Afectiunile inimii si cancer– consumul regulat de nuci neprelucrate termic intareste vasele de sange si previne, mai ales la persoanele in varsta ruperea lor.
Iata o reteta foarte eficienta: 3 miezuri de nuca pisate, 1 lingurita de polen de albine si 2 linguri de miere de albine. Se amesteca foarte bine, modelandu-se sub forma de bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol dimineata. De asemenea, oamenii de stiinta de la Universitatea Marshall din Virginia de Vest spun ca cei care consuma 50 g nuci pe zi sunt mai protejati de riscul cancerului de san.

-Candidoze, infectii renale si genitale, gemoragii uterine,  – 1 lingurita de frunze uscate de nuc se pun maruntite in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

-Afectiuni digestive catarale – se ia intern tinctura cate 3 lingurite pe zi diluate cu 100 ml apa.

-Afectiunile gatului si laringelui (amigdalita, gingivita, stomatita) – gargara si clatirea gurii cu infuzie concentrata din 15 g frunze maruntite la 250 ml apa clocotita. Se lasa apoi acoperit, timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se face de mai multe ori pe zi cu infuzie calda.

-Afectiuni neurologice si dureri de cap – Nucile proaspete stimuleaza sistemul nervos si combat durerile de cap, deoarece contin acizi grasi, magneziu si vitamina B. Se pot consuma zilnic in functie de posibilitati si toleranta digestiva. Pentru durerile de cap, se fac ungeri locale cu tinctura de
cate ori este nevoie.

-Afte bucale ulcerate, inflamatii in gura si in gat – se clateste gura si se face gargara cu decoct combinat de coji de nuca. Are puternice efecte antiinfectioase si cicatrizante. Infuzie concentrata din 15 g frunze maruntite la 250 ml apa clocotita. Se lasa apoi acoperit, timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se face gargara si se clateste gura de mai multe ori pe zi cu infuzie calda.

-Intarzieri de crestere – nucile sunt recunoscute pentru calitatea lor revigoranta asupra organismului. De aceea ele sunt indicate pentru ce surmenati si slabiti (astenici) urmatoarea reteta energizanta: se ia un pumn de nuci taiate marunt si se amesteca cu o lingura de miere. Compozitia amestecului se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe. Datorita continutului bogat in cupru, aceasta reteta este indicata si persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special in tuberculoza osoasa si de asemenea la bolnavii cu sifilis si blenoragie. Continutul bogat in zinc recomanda aceasta reteta ca tratament adjuvant in astenie, intarzieri in crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.

-Alopecie – frectie cu tinctura zilnic de 2 ori si spalaturi saptamanale cu decoct din frunze.

-Ameteli – tinctura 1 lingurita de 3 ori pe zi si consumul miezului de nuca zilnic.

-Angina – tinctura de 3 ori pe zi, cate 1 lingurita timp de 30 zile apoi pauza 10 zile si se reia.

-Anemie, astenie – datorita continutului mare in grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul, nucile consumate in cantitate mare sunt o piesa de baza in curele de ingrasare. Persoanele care vor sa-si mareasca greutatea fara a risca o crestere brusca
a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori aparitia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este calduros recomandat acest aliment. Se mai poate pune la macerat pentru 3 luni 500 g coaja de nuca intr-un litru de tuica. Strecurati dupa trecerea perioadei, apoi amestecati cu 3 litri de vin rosu curat. Se poate indulci cu miere. Se bea cate un paharel inainte de mesele principale. De asemenea nucile sunt recunoscute
pentru calitatea lor revigoranta asupra organismului. De aceia ele sunt indicate pentru ce surmenati si slabiti (astenici) urmatoarea reteta energizanta: se ia un pumn de nuci taiate marunt si se amesteca cu o lingura de miere. Compozitia amestecului se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe. Datorita continutului bogat in cupru, aceasta reteta este indicata si persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special in tuberculoza osoasa si de asemenea la bolnavii cu sifilis si blenoragie. Continutul bogat in zinc recomanda aceasta reteta ca  tratament adjuvant in astenie, intarzieri in crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.

-Arsuri solare – se unge cu alifie de 2-3 ori pe zi.

-Boli reumatice, arterioscleroza, colesterol – se ia zilnic 1 lingura de ulei de nuca. Nucile sunt un medicament aliment, foarte bogat in vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Regleaza pe cale naturala nivelul colesterolului in sange, avand proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace. Uleiul de nuca- se pun nucile veri taiate intr-un borcan de sticla (cu capac), se toarna deasupra ulei de masline, se inchide bine borcanul si se lasa la soare pentru 40 de zile. Se strecoara si apoi se pastreaza la loc intunecos si uscat. Doza de consum variaza intre 20-40 g pe zi si este un tratament excelent pentru cei care sufere de hipercolesterolemie si sunt predispusi la ateroscleroza.

-Boli de dereglari endocrine – fructele (nucile) sunt un medicament aliment, foarte bogat in vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Regleaza pe cale naturala nivelul colesterolului in sange, avand proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace.

-Colici abdominale – extern, se fac comprese cu decoct cald.

-Conjunctivita – aplicati pe ochi o compresa inmuiata in decoct preparat din 50 g de frunze de nuc, proaspete sau uscate, la un litru de apa.

-Constipatie – se consuma miezul a 4 nuci prajite usor la 10 minute dupa ce am consumat 1-2 pahare de compot de prune sau 2 linguri de miere lichida cu apa. Tratamentul se face pe stomacul gol. Efectele se datoresc continutului in acizi grasi.

-Curatirea sangelui – 1 lingurita de frunze uscate de nuc se pun maruntite in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
Se toaca marunt coaja uscata (inainte de a deveni lemnoasa) de la 14 nuci. Se amesteca cu 500 ml de alcool alimentar de 70 grade si se lasa la macerat 15 zile. Se strecoara. Se ia apoi cate o lingurita diluata la 100 ml apa dimineata pe nemancate.

-Degeraturi, scabie, seboree, eruptii purulente – se vor face bai generale sau locale- decoct din 200 g frunze la 3-5 litri fiert 15 minute- se poate pune si 2 kg sare. Se strecoara si se adauga in cada de baie.

-Depresie – nucile sunt o sursa excelenta de acid esential Omega 3, un tip de grasime necesara celulelor creierului si bunei functionari a neurotransmitatorilor, venind astfel in ajutorul celor care sufere de depresie. Bucatile de nuci se pot adauga si intr-un iaurt sau se pot presara peste salata sporindu-le consistenta si conferindu-le in acelasi timp si un gust deosebit.

-Dermatoze, furuncule, impetigo, iritatii solare, matreata, pecingine, varice si hemoroizi – se fac bai repetate cu frunze de nuc. Pentru hemoroizii externi se vor face bai repetate cu infuzie concentrata de 2 ori pe zi.

-Dezinfectarea ranilor – se spala locul afectat cu tinctura de coji de nuca. Are o putere dezinfectanta similara cu a tincturii de iod (de altfel cojile de nuca sunt foarte bogate in acest element) si pe deasupra ajuta la vindecarea rapida si estetica a leziunii.

-Diaree, dizenterie, enterocolite – in prima faza se bea 1 litru de decoct, combinat din coji verzi de nuca. Acesta are efect puternic antiinfectios, eliminand cauza care a produs aceasta afectiune. Odata ce toate materiile nocive din intestin au fost eliminate prin scaun, este necesara administrarea unui astringent puternic, adica decoctul obtinut de data aceasta din axul nucilor, care va incetini prompt tranzitul intestinal. Se mai poate face o infuzie din 2-3 linguri de pulbere de frunze uscate, oparite cu o cana de apa clocotita. Se lasa 10 minute, se strecoara si se iau 2-3 linguri pe zi. Se mai poate folosi frunza, pentru proprietatile sale antidiareice. O lingurita de frunze maruntite se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute. Se poate in cazurile mai grave sa se puna 20 g frunze la un litru de apa caz in care se fierb 15 minute apoi se strecoara. Este un foarte bun antidiareic. Se ia cate 1-2 linguri de 3-4 ori pe zi.

-Digestie grea – preparati urmatorul aperitiv cu efect imediat: 30 g frunze verzi de nuc se pun la macerat 15 zile intr-un pahar de tuica. Puneti un capac si agitati cat mai des. Strecurati lichidul si amestecati-l cu un litru de vin alb natural, dulce sau sec, adaugand 10 bucati de zahar. Lasati sa stea o saptamana, inainte de a-l folosi. Se bea cate un paharel inaintea meselor principale.

Dureri de stomac – se taie nuci verzi si apoi, intr-un borcan de sticla se adauga zahar (100 g zahar la fiecare 10 nuci). Se asaza borcanul la soare sau intr-un loc calduros, pentru 10 zile, apoi pentru alte 10 zile la intuneric. Dupa aceasta perioada se mai pune in borcan tuica curata de casa din prune (cate 250 ml la fiecare 10 nuci). Se inchide ermetic si se lasa la macerat 15 zile, timp in care se va agita zilnic puternic de cel putin 2 ori. La final, se strecoara si se poate pune in sticlute inchise la culoare. Se poate pastra ermetic inchis timp de 2 ani. Se poate lua cate 1 lingura inainte de fiecare din cele 3 mese. Este un preparat care nu numai ca ajuta la disparitia durerilor de stomac ci ajuta si la vindecarea unor leziuni din stomac. Se poate pune de asemenea inainte de a pune tuica si propolis. La fiecare 10 nuci se va pune 10 g de propolis brut, deci nuca si gramul de propolis. In acest fel preparatul este mult mai eficient.

-Dureri reumatice – cataplasma calda cu decoct.

-Edeme renale – 1 lingurita de frunze uscate de nuc se pun maruntite in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
Eliminarea transpiratiei nocturne la bolnavii de TBC- 1 lingurita de frunze uscate de
nuc se pun maruntite in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

-Enurezis nocturn (incontinenta urinara) – se face o cura de 30 de zile cu tinctura din coji verzi din care se iau 4 lingurite pe zi. Nu se cunoaste exact mecanismul prin care acest produs vegetal tonifica sfincterele urinare si ajuta la redobandirea controlului asupra lor,
dar rezultatele practice obtinute cu acest tratament sunt incurajatoare. Se mai poate lua cate 20 g ulei de nuca pe zi.

-Fertilitate masculina – este mult imbunatatita de consumul de nuci datorita continutului bogat in seleniu si zinc al acestora. Se consuma 5 nuci zilnic in cure de lunga durata.

-Greutate corporala sub cea normala – datorita continutului mare in grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul, nucile consumate in cantitate mare sunt o piesa de baza in curele de ingrasare.

-Reumatism, guta – cojile de nuca au un puternic efect depurativ, favorizand mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Se face o cura cu tinctura de coji de nuca, din care se iau cate 2 lingurite diluate in jumatate de pahar de apa de 3 ori pe zi. Tratamentul dureaza 40 de zile si se face de preferinta toamna tarziu si primavara devreme. Bai repetate cu frunze de nuc.

-Inflamatii, hemoragii – decoct din frunze de nuca se aplica ceai local pentru oprirea hemoragiei. Mai eficient este ceaiul din peretii despartitori ai nucii pentru ca acesta contine mai mult tanin.

-Hepatita, icter, stimularea digestiei si a functiilor hepatice – 1 lingurita de frunze uscate de nuc se pun maruntite in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

-Hipercolesterolemie – Uleiul de nuca- se pun nucile veri taiate intr-un borcan de sticla (cu capac), se toarna deasupra ulei de masline, se inchide bine borcanul si se lasa la soare pentru 40 de zile. Se strecoara si apoi se pastreaza la loc intunecos si uscat. Doza de consum variaza intre 20-40 g pe zi si este un tratament excelent pentru cei care sufere
de hipercolesterolemie si sunt predispusi la ateroscleroza. Avand 73-83% acizi grasi polinesaturati, uleiul de nuca se situeaza pe primul loc pentru proprietatile sale anticolesterolice.

-Hiperhidroza palmo-plantara, infectii strepto si stafilococice, infectii cutanate, leziuni piodermizate, transpiratia picioarelor – Se fac bai repetate cu frunze de nuc.

-Hipertensiune – intern tinctura cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluata la 100 ml apa. Tinctura de membrane de nuca scade tensiunea arteriala. Puneti intr-un borcan de 500 ml pe o treime a lui, membrane uscate tocate marunt. Se umple apoi borcanul cu tuica de fructe si se lasa apoi la macerat 21 de zile. Se va lua cate 1 lingura in 100 ml apa cu 30 minute inainte de masa.

-Hipotiroidia – se administreaza tinctura din coji de nuca, din care se iau cate 4 lingurite pe zi, diluate cu 100 ml apa. Foarte bogate in iod, in alte substante care favorizeaza activitatea tiroidei, cojile verzi de nuca sunt stimulatorul ideal pentru tiroida. Nucile au un efect reglator asupra activitatii tiroidei si in plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se stie ca in aceasta afectiune sunt consumate in mari cantitati, de unde si starea de
devitalizare pronuntata care apare frecvent. Se mai poate face din peretii despartitori de la
nuca, dintre miezuri. Se va umple un borcan de 500 ml aproximativ o treime, dar inainte de introducere in borcan se maruntesc. Peste acestea pana la umplerea borcanului se pune tuica de prune. Se lasa apoi la macerat 21 de zile, se filtreaza si se pastreaza apoi in sticlute de culoare inchisa ermetic inchise. Administrare: o lingura diluata in 100 ml apa, preferabil cu 30 minute inainte de mese. Se ia de 3 ori pe zi.

-Imunitate scazuta – se consuma miez de nuca in cantitate cat mai mare avand un puternic rol in cresterea imunitatii organismului. Se amesteca un pahar de miez de nuca pisat fin
cu 300 g miere de albine curata, o mana de stafide si una de caise uscate (deshidratate). Se poate pune intr-un borcan cu capac la frigider daca ati facut mai mult. Se va lua 1 lingura de 3 ori pe zi inainte de mancare. Ajuta la intarirea imunitatii si totodata este hranitor, energizant si tonic pentru intreg organismul. Nu se poate lua de cei care au
interdictie la unul dintre aceste componente, sau sunt alergici. Nuca are cel mai mare continut de cupru si zinc (dintre fructe) in plus contine potasiu, magneziu, fosfor, sulf, fier, calciu, vitaminele A, B, C, E. P. Miezul de nuca mai contine si melatonina, un hormon care regleaza ritmurile cronobiologice si un rebutabil antioxidant. Acestea o recomanda pentru
intarirea sistemului imunitar.

-Infectii respiratorii in faza incipienta – o reteta populara cu o eficienta exceptionala este inhalarea de aburi de coji verzi de nuca, obtinuti prin oparirea unei maini de coji de nuc la 1 litru de apa clocotita.

-Infectii vaginale cu candida si stafilococi, leucoree – se fac irigatii vaginale cu 100-200 ml de infuzie combinata de frunze de nuc. Tratamentul se face zilnic, vreme de 4-5 zile, apoi se continua cu o spalatura la 2-3 zile, pana la complecta vindecare.

-Intoxicatii in special cu mercur – decoct din frunze de nuca se aplica ceai local pentru oprirea hemoragiei si disparitia intoxicatiei fiind si un bun diuretic. Mai eficient este ceaiul din peretii despar580 titori ai nucii pentru ca acesta contine mai mult tanin.

-Litiaza biliara si renala – tinctura de 3 ori pe zi cate 1 lingurita pentru ajutorul dat in dizolvarea calculilor. Se mai poate lua cate 20 g ulei de nuca pe zi. Calculii biliari si renali sunt practic redusi la nisip de calitatile nucii. Pentru asta ar trebui sa mananci saptamanal cel putin o nuca. Un preparat exceptional ar fi nucile coapte decojite de pielita
aceea subtire si apoi macinate. Este si gustos si usor de digerat.

-Metroanexita – 1 lingurita de frunze uscate de nuc se pun maruntite in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se mai poate lua cate 20 g ulei de nuca pe zi.

-Negi – o metoda populara extrem de eficienta de combatere a acestora este frecarea locului afectat cu coaja verde proaspata a nucii. Tratamentul se face de 2-3 ori pe zi, vreme de 5 minute, iar rezultatele apar in maximum 1 luna.

-Osteoporoza – se vor face bai generale sau locale- decoct din 200 g frunze la 3-5 litri fiert 15 minute- se poate pune si 2 kg sare. Se strecoara si se adauga in cada de baie.

-Toxiinfectii – cojile de nuca au un puternic efect depurativ, favorizand mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Se face o cura cu tinctura de coji de nuca, din care se iau cate 2 lingurite diluate in jumatate de pahar de apa de 3 ori pe zi.

-Tuse, tuberculoza – se beau 3-4 cani de decoct fierbinte, obtinut din axul nucilor. Are un gust nu prea placut (puternic astringent din cauza taninurilor), dar este foarte eficient, cicatrizand tesuturile lezate de infectii, favorizand eliminarea secretiilor din caile respiratorii, diminuand excitabilitatea terminatiilor nervoase care declanseaza tusea. In cazuri cronice, se piseaza 4 nuci intregi (miezul si coaja) si se amesteca cu o lingura de fructe uscate de soc. Se fierbe totul in 500 ml apa pe foc mic, 15 minute. Dupa ce se raceste, se strecoara, apoi se dizolva o lingura de miere. Se bea o cana pe zi, in mai multe reprize, pana la eliminarea simptomului.

-Rani, rani purulente, ulcer varicos, ulcere ale pielii – se spala ranile cu infuzie combinata de frunze de nuc. Aplicatia se repeta de 2 ori pe zi si dureaza minimum 10 minute.

-Unghii purulente – se vor face bai generale sau locale- decoct din 200 g frunze la 3-5 litri fiert 15 minute- se poate pune si 2 kg sare. Se strecoara si se adauga in cada de baie.

-Paraziti intestinali – unul din cele mai eficiente remedii din medicina populara romaneasca este obtinut din cojile verzi de nuca. Se administreaza intern decoctul cate o jumatate de litru pana la 1 litru pe zi, in cure de 12 zile. De asemenea se poate da ulei de nuca cate 1 lingurita pe zi. Se poate consuma de asemenea cartofi fierti cu ulei de nuca
pe ei si cu ceapa care sunt foarte eficienti in toate formele de paraziti intestinali.

-Cresterea imunitatii – mai ales in cazul varstnicilor si al persoanelor istovite de o boala grea. Se amesteca un pahar de miez de nuca pisata, stafide, caise uscate cu 300 g miere de albine. Se consuma cate o lingura de 3 ori pe zi, inainte de masa.

-Eliminarea durerilor cardiace – se consuma faina de nuci obtinuta prin macinare, amestecate cu stafide.

-Curatirea vaselor sangvine – se toaca marunt coaja uscata de la 14 nuci si se amesteca cu 500 ml tuica, se lasa la macerat 70 de zile. Se bea cate o lingura dimineata pe nemancate. Leacul le este de folos si persoanelor cu depuneri de saruri, tromboza, chisturi si tumori, mastopatii fibromatoase.

-Tratarea tusei – se piseaza 4 nuci intregi (miezul si coaja), se amesteca cu o lingura de fructe uscate de soc. Se fierbe amestecul in 500 ml apa, pe foc mic 15 minute. Se raceste, se strecoara si se amesteca cu o lingura de miere de albine. Se bea cate 1 lingura, de 3 ori pe zi, timp de 7 zile.

-Ulcer stomacal – infuzia din membrane de nuca inchide ulcerul stomacal si duodenal. Se pun membranele de la 4-5 nuci la 250 ml apa clocotita. Apoi se lasa acoperit o ora. Se strecoara si se ia apoi cate 1 lingurita dimineata pe nemancate, timp de 1 luna.

-Reteta energizanta cu nuci – Curata sangele, intinereste organismul, restabileste puterile dupa boli grave:

La 1 litru de alcool dublu rafinat, se adauga 12 pahare de apa, 1 kg nuci, 1 kg miere de
albine, o planta aloe de 3 ani, 500 ml bere bruna, 1 kg sfecla rosie, 1 kg varza, 1 kg patrunjel (frunze si radacina), cate 2 linguri de plante: sunatoare, rostopasca, troscot, patlagina, talpa gastei, sulfina, flori de coada soricelului si de galbenele, fructe de
paducel.

*Nucile se spala bine, se usuca, se scoate miezul (cojile nu se arunca, se prajeste bine, se rasneste, se amesteca cu alcoolul dublu rafinat. Se topeste mierea de albine si se adauga alcoolul. Planta de aloe (nu se uda 5 zile in prealabil) se scoate atent din ghiveci, in asa fel ca radacinile sa ramana intregi. Se scutura bine de pamant, se spala cu bere, se toaca si se pune in alcool. Sfecla rosie se spala bine cu o perie si apa fierbinte, se da prin masina de tocat carne, cu tot cu coaja, se stoarce sucul si se amesteca cu alcoolul si celelalte componente. La fel se stoarce sucul si din morcov si varza, si se adauga alcool. Cojile de nuci se piseaza, se pun pe foc cu 12 pahare de apa, se aduc pana la punctul de fierbere, dupa care se pun in apa cate 2 linguri din plantele enumerate (in total 20 de linguri). Se fierb 20 de minute, se strecoara si se amesteca cu alcoolul si celelalte plante. Se macereaza la intuneric 36 de ore. Se agita inainte de folosire. Se consuma de 6 ori pe zi (inainte si dupa mesele principale) in felul urmator: 10 zile cate 1 lingurita, 10 zile cate 1 lingura, 10 zile cate o lingurita si se repeta pana se consuma toata cantitatea preparata.

-Sirop din coji de nuca – Intaritor si leac pentru bolile de stomac:

2-3 pumni de coji verzi de nuca proaspat adunate se taie marunt si se fierb 10 minute intr-un litru de apa in care se pun si 3 cuisoare. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se amesteca cu 1 kg de zahar tos. Se toarna in sticle de culoare inchisa. Se ia de 3 ori pe zi cate 1 lingurita, dupa mesele principale.

Precautii si contraindicatii:

!!!Desi nucile aduc numeroase beneficii, ele pot provoca alergii in unele cazuri. De asemenea, nucile sunt bogate in calorii, asa ca trebuie sa fie consumate cu moderatie, mai ales de catre persoanele care urmaresc controlul greutatii.

Frunzele de nuc nu se supradozeaza. Exista posibilitatea ca administrate intern acestea sa aiba, potential cancinogen.

Nucile consumate in cantitati mari provoaca constipatie, spasme ale vaselor de sange din creier si dureri de cap.

Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci pe zi.

Folosirea interna a preparatelor din nuci mareste cantitatea de protrombina din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante care provoaca fluiditatea sangelui (subtierea sangelui): flori de Boz, de Castan, de tei, radacini de dud sau de zmeura.

De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul gol daca aciditatea sucului gastric este ridicata si in cazuri de inflamatie intestinala, doar dupa masa fiind indicata consumul lor.

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Vezi si: Femeile care consuma o mana de nuci pe saptamana au parte de vitalitate si putere la batranete – STUDIU

Vezi si: Nucile caju – Beneficii si efecte secundare

Vezi si: Cele 3 energizante ale toamnei: nucile, alunele si migdalele

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole