4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Nemtisorul de camp. Indicatii terapeutice si contraindicatii de care sa tii cont

Nemtisorul de camp (Delphinium consolida) este o planta erbacee, anuala, toxica, intalnita in majoritatea regiunilor din zona de campie pana in zona alpina. Florile plantei au culoare violet-albastruie, roz sau alba, iar fructul este o folicula.

In scop terapeutic, se folosesc florile si semintele. Florile infloresc din luna iunie pana in august si contin delfinina,un glicozid al camferolului, alcaloizii: decozina, lictonina, delzalina, dalfelatina, saruri minerale, pigmenti, etc.

In forma proaspata, planta este usor toxica, dar sub forma uscata nu mai exista nicio intoleranta sau toxicitate. Vezi si: Asmatui, o planta cu efect detoxifiant si nu numai

Iata ce actiune farmacologica are: analgezica, fertilizante, hemostatice, hipotensiva, bradicarizante.

Nemtisorul de camp – Indicatii terapeutice

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni renale, afectiunile vezicii biliare, astm bronhic, hipertensiune, guta, leucoree, sterilitate femei-este un bun fertilizant, etc.

-Sucul proaspat stors, aplicatat extern, are efect de curatare a ranilor, chiar si pe hemoroizi sangeranzi.

-O infuzie de flori uscate poate fi folosita pentru purificarea sangelui, are un efect laxativ bland si poate ajuta chiar si in cazul viermilor.

-Pulberea din planta uscata, un sfert de lingurita luata cu apa ajuta la tuse, convulsii si arsuri la stomac.

-Ceaiul este indicat la prostata. De altfel, primul care a folosit acest remediu a fost Discordie. 

Tinctura din seminte este utilizata pentru a elimina paduchii.

Din seminte se fabrica remediul Delphinium staphisagria, un tratament homeopat folosit in dureri de cap severe provocate de furie sau suparare.

Iata cateva metode de preparare:

-Ceaiul se prepara din 2-4 g flori uscate la 250 ml apa fiarta, se lasa 10 minute la infuzat. Se pot consuma 2 cani pe zi. Totodata, se mai poate prepara si in felul urmator: jumatate lingurita de flori maruntite si jumatate lingurita de planta maruntita se pun in 250 ml apa. Se fierbe 5 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi 2 cani pe zi intern. Cu acest ceai se poate face gargara sau spalaturi vaginale.


– Tinctura: 20 g de flori si planta maruntite se pun in 250 ml alcool de 70°. Se lasa 15 zile, dupa care se strecoara. In acest timp se va agita de mai multe ori pentru a se extrage principiile active din planta. Dupa strecurare se va pune in sticlute, preferabil de culoare inchisa. Se iau 10 picaturi de tinctura diluate in putina apa, de 3 ori pe zi, in afectiunile enumerate mai sus.

Precautii si contraindicatii:

Este recomandat ca preparatele din aceasta planta sa fie date doat cu acordul si sub supravegherea unui medic, iar tratamentul nu trebuie urmat mai mult de 10 zile.

Simptomele intoxicatiei sunt: salivatie abundenta, tulburari digestive, insuficienta cardiaca sau moarte prin asfixiere.

Vezi si: Maturicea, o planta toxica cu efecte nebanuite daca se respecta dozajul

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole