0.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Muscata, planta cu efect calmant asupra corpului si a mintii

Muscata este o planta perena si vesnic verde, originara din Africa de Sud, dar a fost exportata in intreaga lume ca planta decorativa si medicinala. Denumirea de muscata este destul de generala si se refera la peste 200 de specii de plante din familia Geraniaceae. Plantele de geraniu au flori cu cinci petale, iar frunzele sunt de obicei pinnate pe tulpini lungi.

In scop terapeutic, se folosesc frunzele, din care se prepara un ceai cu gust placut, dar si florile, datorita continutului de ulei esential cu un efect calmant asupra corpului si a mintii.

Muscata (Geranium) – Beneficii pentru sanatate

-Reduce stresul

Ceaiul din frunze de muscata este gustos si are proprietati calmante, derivate din compusii sai organici care au un impact pozitiv asupra sistemului endocrin, ajutand la echilibrarea hormonilor care provoaca stres si anxietate. Totodata, si aroma muscatei poate avea un efect anxiolitic asupra femeilor in timpul nasterii, sugereaza un studiu din 2015.

Inhalarea aromei uleiului esential de muscata poate actiona ca un stimulent pentru suflet, reduce oboseala si are un impact pozitiv asupra mintii si corpului.

Vezi si: Aromaterapia – Ce trebuie sa stiti despre aceasta terapie cu uleiuri esentiale

-Reduce inflamatia din organism

Este dovedit stiintific ca uleiul esential de muscate are rolul de a spori efectul medicamentelor antiinflamatoare. Acesta obstructioneaza raspunsurile inflamatorii ale pielii, ceea ce ajuta organismul sa lupte impotriva problemelor de sanatate. Asadar, daca ai probleme cu articulatii dureroase, dureri de muschi sau chiar inflamatie interna a intestinului sau a sistemului cardiovascular, ceaiul de muscate sau utilizarea uleiului esential impreuna cu un ulei purtator (ex. uli de masline), poate oferi ameliorarea disconfortului, reducand in acelasi timp tensiunea asupra corpului. Totodata, un alt studiu a concluzionat ca uleiul se poate dovedi eficient si pentru ameliorarea temporara a durerii din nevralgia postherpetica.

-Intareste imunitatea si previne aparitia afectiunilor respiratorii

Geraniumul are calitati de stimulare a imunitatii si, potrivit unui studiu publicat in revista Pharmaceuticals, planta a fost un element de baza in cultura medicinala sud-africana pentru tratamentul problemelor respiratorii. Planta  amelioreaza simptomele bronsitei, sinuzitei si infectiilor nazale, deoarece este un puternic antiviral.

-Opreste sangerarile nazale

Uleiul esential de muscata este eficient impotriva reducerii severitatii hemoragiilor. De exemplu, un studiu publicat in jurnalul The Laryngoscope, a constatat ca aplicarea topica a compusilor de ulei de susan si muscata poate reduce severitatea epistaxisului la acesti pacienti.

-Este un bun detoxifiant si ajuta digestia

Uleiul de muscata are proprietati diuretice si ajuta la detoxifiere prin nivelarea ritmului de urinare. Acest proces de eliminare nu numai ca elimina toxinele, ci ajuta si functia digestiva. Asadar, daca suferiti de crampe, balonare sau stomac deranjat, consumati o ceasca de ceai de muscate. Substantele continute de planta pot calma rapid inflamatia si elimina bacteriile care pot cauza disconfort si pot aduce sistemul gastrointestinal inapoi la normal.

-Remediu pentru piele si par

Uleiul esential de muscata poate fi un bun demachiant si tonic natural pentru piele. Acesta ajuta la strangerea si tonifierea pielii. In plus, favorizeaza cresterea parului si ii confera stralucire, deoarece poate regla secretia de sebum. Uleiul poate fi adaugat fie in alte uleiuri purtatoare, fie in sampon.

Vezi si:

Pelargonium. Ce trebuie sa stii despre muscatele parfumate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole