Plopul nu este doar un arbore ornamental, ci acesta are si puteri tamaduitoare pentru om. Nu multi stiu, insa mugurii de plop sunt utilizati de sute de ani în scopuri medicinale. Acestia incep sa se dezvolte inca din lunile geroase de iarna si nu degeaba sunt numiti si „propolis vegetal”, fiind atat materia prima din care albinele extrag acest produs al stupului, dar si datorita proprietatilor medicinale similare cu cele ale propolisului.
S-a constatat ca mugurii au proprietati antiseptice, antimicotice, astringente, cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, calmante, analgezice, expectorante, diuretice, tonice, diaforetice.
Mugurii de plop pot fi utilizati sub forma de tinctura, infuzie, pulbere ori unguent, insa cea mai eficienta forma de administrare este tinctura.
Efect garantat in afectiunile respiratorii
Cele mai bune efecte ale mugurilor de plop s-au constatat, de-a lungul timpului, in afectiunile respiratorii, constituind un real ajutor pentru bolnavii de bronsita, astm bronsic, laringita, dureri de gat si gripa.
Mugurii de plop negru sunt recomandati in caz de cistita si infectii renale
Tinctura de muguri de plop elimina infectia, reduce senzatia de arsura sau usturime la urinare si favorizeaza cicatrizarea tesuturilor lezate si inflamate. Pentru un efect si mai puternic, se poate combina cu tinctura de ienupar si se administreaza diluata in apa.
Un bun adjuvant in toxiinfectii alimentare
Tinctura de muguri de plop are efect antiinfectios puternic, reduce febra si intareste imunitatea. Se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura pe o felie de paine uscata, de 5-6 ori pe zi. Tratamentul trebuie urmat timp de 2 saptamani.
Efecte remarcabile in caz de reumatism si spondiloza
Mugurii de plop actioneaza ca un sedativ puternic si antiinflamator, datorita continutului de salicina. Se administreaza cate 50 picaturi de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, intr-o cura de 2-3 luni.
Trateaza afectiunile digestive
Tratamentele cu muguri de plop sunt eficiente in ulcerul gastric, diaree, colite de fermentatie si de putrefactie, helmintiaza (infestare cu Giardia) si anorexie (lipsa poftei de mancare). Se administreaza cate 50-100 picaturi de tinctura, cu care se imbiba bucatele de paine. De asemenea, la fel de eficienta este si cura de 3 saptamani cu pulbere din muguri uscati, cate 3–4 lingurite pe zi, pe stomacul gol.
Iata mai jos cum se prepara tinctura din muguri de plop:
Mugurii proaspat culesi, se lasa la uscat, in casa, timp de o saptamana, dupa care se macina cu rasnita de cafea pana se obtine o pulbere fina. Intr-un borcan se adauga 15 linguri de pulbere, peste care se adauga 200 ml de alcool alimentar de 90 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat pentru 2 saptamani, agitandu-se zilnic, de mai multe ori pe zi. La final, produsul se filtreaza, iar tinctura obtinuta se va adauga in sticlute mici, inchise la culoare.
Se administreaza de 4 ori pe zi, cate 50 de picaturi puse pe putina paine uscata sau in miere. Tinctura din muguri de plop este recomandata pentru intarirea imunitatii, combaterea durerilor de gat si eliminarea infectiilor de pe traiectul digestiv. De asemenea, se poate aplica si extren, pentru tratarea arsurilor si cicatrizarea estetica a ranilor.
Ce poti face cu mugurii de brad. 5 retete la care ii putem folosi
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: