11.7 C
București
duminică, februarie 25, 2024

Siropul de artar. Ce beneficii aduce sanatatii noastre

Siropul de artar este originar din Canada, iar provincia Quebec este de departe cel mai mare producator, responsabil pentru 70% din productia mondiala.

Cum se obtine siropul de artar

Siropul de obtine din seva anumitor soiuri de artar, in principal Acer saccharum si Acer nigrum, iar sezonul siropului incepe la mijlocul lunii ianuarie si se incheie la jumatatea lunii aprilie.

La inceputul primaverii, se face o taietura in scoarta artarului, iar seva incepe sa curga. Aceasta seva se aseamana cu apa si este bogata in zaharuri. Dupa ce se strange, aceasta se fierbe pentru a evapora apa, si astfel se obtine sirop de artar. Din 40 litri de seva se obtine prin fierbere doar 1 litru de sirop de artar.

In general, siropurile de artar au un gust bogat de caramel, cu note de vanilie lemnoasa. De asemenea, trebuie sa mai stiti ca siropul pur este de trei ori mai dulce in comparatie cu zaharul obisnuit.

Ce contine siropul de artar

Siropul de artar este un indulcitor natural, iar studiile au demonstrat superioritatea lui fata de zahar din punct de vedere al substantelor nutritive pe care acesta le contine. Acesta este clasificat in mai multe categorii: A, B, C si D. (A – are culoarea cea mai deschisa si este mai slab aromat, iar D – este cel mai inchis la culoare si cu o aroma puternica de artar).

Siropul pur contine in jur de 52 de calorii la o lingura, in timp ce zaharul alb contine in jur de 49 de calorii. Acesta contine aproximativ 24 de antioxidanti, in special polifenoli (de exemplu, quebecol), flavonoide, acizi organici, aminoacizi, dar si vitamine (B2, B1, B3 si B5) si minerale (mangan, dar și calciu, zinc, potasiu, magneziu, fier).

Datorita faptului ca are un continut bogat in minerale si proprietati nutritive, acesta poate fi considerata varianta complet vegetala a mierii naturale. Cu toate acestea, siropul de artar are un aport mare de zahar si trebuie folosit cu moderatie.

Sirop de artar – Beneficii

-Contine quebecol, o substanta antioxidanta care, impreuna cu alte minerale ale acestuia (in special mangan si zinc), asigura intarirea sistemului imunitar.

-Este un bun aliat in incetinerea procesului de crestere a celulelor canceroase. Un studiu realizat la Universitatea Quebec a demonstrat ca siropul de artar poate fi mai eficient impotriva cancerului cerebral, cancer de prostata si cel pulmonar, decat anumite legume (broccoli, fructe de padure, morcovi si rosii). Substantele din seva de artar pot reduce inflamatiile din organism, principalii factori de risc in aparitia cancerului.

-Reduce riscul cresterii colesterolului si ajuta la evitarea bolilor cardiovasculare.

-Anumite studii afirma faptul ca acest siropul ar putea potenta actiunea antibioticelor impotriva unei infectii, grabind astfel vindecarea. Totusi, trebuie sa se faca mai multe studii in acest sens.

-Siropul de artar pentru sanatatea inimii. Zincul pe care il furnizeaza acest siropul, pe langa actiunea sa antioxidanta, are si alte functii care pot reduce progresia aterosclerozei.

-Siropul de artar este o sursa buna de mangan, ajutand astfel la repararea musculara si a celulelor afectate, mentinand in acelasi timp si oasele sanatoase.

-Este benefic in afectiunile digestive. Acest sirop diminueaza balonarea si gazele intestinale, ce pot fi si rezultatul zaharului.

-Poate ajuta la sanatatea sistemului reproducator.

-Este bogat in polifenoli, niste antioxidanti care reusesc sa reduca inflamatia din corp. Astfel, acest sirop de artar poate preveni anumite afectiuni precum bolile neurodegenerative, artrita sau boala inflamatorie intestinala.

-Compusii acestui sirop ajuta la protejarea creierului prin reducerea stresului oxidativ, responsabil pentru imbatranirea rapida a organismului.

Atentie! Pentru ca siropul de artar este un indulcitor cu un indice glicemic mediu, utilizarea lui la persoanele cu diabet nu este recomandata, cu exceptia cazului in care medicul recomanda asta.

Vezi si: Artarul, un arbore cu efecte terapeutice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole