16 C
București
joi, mai 2, 2024

Mielărea, un arbust cu fructe benefice pentru afectiunile femeiesti

Mielărea (Vitex agnus-castus), cunoscuta si ca scai de tufa mare sau lemnul lui Avram, este un arbust ce poate ajunge la inaltimea de 3-5 m, cu frunze lungi si subtiri, florile mici si purpurii, cu un miros placut, care sunt urmate toamna de ciorchini cu fructe cu un gust de salvie si piper. In Romania este cultivata ca planta decorativa, dar pe timpuri se folosea adesea in tratamentul bolilor femeiesti si pentru a scadea libidoul barbatilor.

In scop terapeutic, se folosesc fructele, care se recolteaza in septembrie si octombrie, apoi se pun la usucat. Acestea au in compozitia lor ulei esential, labdani (diterpenici), iridoide, flavonoide, alcaloizi, steroizi si acizi grasi. Toate aceste substante chimice par sa afecteze multi hormoni implicati in ciclul reproductiv feminin.

Vezi si: Zârna Australiană – o planta toxica cu actiune hormonala

MielăreaEfecte terapeutice

-Are capacitatea de a regla disfunctia glandei pituitare, care secreta parte dintre hormonii implicati in controlarea ciclului menstrual, in stimularea ovulatiei si in productia de sperma;

-Fructele au efecte afrodiziace pentru femei si anafrodiziace pentru barbati;

-Regleaza ciclul menstrual, reface echilibrul hormonal;

-Ajuta organismul sa se refaca dupa utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive si favorizeaza lactatia.

-Studiile efectuate cu preparate homeopate asupra unor femei cu istoric de infertilitate (caracterizate prin menstre absente sau sarace) au avut ca rezultate la majoritatea participantelor atat reglarea ciclului menstrual, cat si sarcina.

MielăreaIndicatii terapeutice

  • Afectiuni ale glandei pituitare (tensiune premenstruala, amenoree, dureri mamare sau infertilitate): Se administreaza capsule (250 ml de extract uscat) – 2 capsule dimineata si 2 capsule seara, cu cate un pahar cu apa. Totodata, se poate apela si la tinctura, cate 30 de picaturi in putina apa rece in fiecare dimineata, timp de 6 luni (este posibil ca efectele sa apara abia dupa 12 saptamani).
  • Menopauza, tulburari ale menopauzei. Vitex Agnus Castus contine compusi care trimit glandei pituitare un semnal pentru a creste productia de hormon luteinizant si a scadea cantitatea de hormoni produsi pentru a stimula cresterea foliculilor. Acest lucru face ca productia de progesteron sa creasca, fiind benefic pentru femeile aflate in premenopauza, perimenopauza si menopauza, deoarece in aceste etape nivelurile de progesteron scad, facand estrogenul – anterior la egalitate cu progesteronul – hormonul cel mai dominant. Acest dezechilibru este responsabil pentru sentimentele de anxietate, stres si panica asociate menopauzei, pe langa durerile de cap tensionate, palpitatiile si problemele digestive. Se administreaza cate o pipeta de extract lichid diluat la 100 ml apa fierbinte sau 2 capsule – de 3 ori pe zi.
  • Crampe menstruale: se administreaza cate o pipeta de extract lichid diluat la 100 ml apa fierbinte sau 2 capsule – de 3 ori pe zi.
  • Sindrom premenstrual. Cercetatorii cred ca vitex scade nivelul de hormon prolactina, ajutand astfel la reechilibrarea altor hormoni, inclusiv estrogenul si progesteronul – reducand astfel simptomele sindromului premenstrual. De exemplu, intr-un studiu, femeile cu sindrom premenstrual au luat Vitex agnus-castus in timpul a trei cicluri menstruale consecutive. In total, 93% dintre cele care au luat vitex au raportat o scadere a simptomelor sindromului premenstrual, inclusiv: depresie, anxietate, pofte, dureri de sani. Se administreaza cate o pipeta de extract lichid diluat la 100 ml apa fierbinte sau 2 capsule – de 3 ori pe zi.
  • Menstre neregulate: Se administreaza capsule (250 ml de extract uscat) – 2 capsule dimineata si 2 capsule seara, cu cate un pahar cu apa. Totodata, se poate apela si la tinctura, cate 30 de picaturi in putina apa rece in fiecare dimineata, timp de 6 luni (este posibil ca efectele sa apara abia dupa 12 saptamani).
  • Dureri si infertilitati cauzate de ovulatie slaba sau absenta: Se administreaza capsule (250 ml de extract uscat). Vitex poate imbunatati fertilitatea feminina datorită posibilului sau efect asupra nivelului de prolactina – 2 capsule dimineata si 2 capsule seara, cu cate un pahar cu apa. Totodata, se poate apela si la tinctura, cate 30 de picaturi in putina apa rece in fiecare dimineata, timp de 6 luni (este posibil ca efectele sa apara abia dupa 12 saptamani).
  • Dureri mamare: Se administreaza capsule (250 ml de extract uscat) – 2 capsule dimineata si 2 capsule seara, cu cate un pahar cu apa. Totodata, se poate apela si la tinctura, cate 30 de picaturi in putina apa rece in fiecare dimineata, timp de 6 luni (este posibil ca efectele sa apara abia dupa 12 saptamani).
  • Acnee juvenila: se administreaza cate o pipeta de extract lichid diluat la 100 ml apa fierbinte sau 2 capsule – de 3 ori pe zi.

Atentie!!! Preparatele (extracte lichide si solide) se fac numai de catre specialisti, deoarece pentru a fi eficiente trebuie sa contina un procent minim de 0,2% compusi activi.

Precautii si contraindicatii:

Mielărea nu se utilizeaza concomitent cu medicamentele antipsihotice care blocheaza activitatea neurotransmitatorului dopamina sau cu medicamente (pentru afectiuni precum boala Parkinson)
care cresc nivelul dopaminei. Totodata, consumul excesiv al preparatelor din mielarea poate afecta sistemul nervos, provocand senzatii de intepaturi pe toata pielea.

Vezi si: Alimente care contin hormoni. Ne afecteaza fara sa stim

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole