Fastingul a fost practicat din timpuri imemoriale in scopuri religioase, spirituale, fizice si psihologice. Din punct de vedere istoric, fastingul a fost o practica straveche si universala. Romanii, babilonienii, cinicii, stoicii, pitagoricii si filozofii neoplatonisti au inaltat metoda postului. Adeptii zoroastrianismului il practica.
Postul sau fastingul este o metoda din timpuri stravechi pentru a indeparta boala din corp
Evreii tin un post anual in Ziua Ispasirii in comemorarea coborarii lui Moise de pe Muntele Sinai, dupa ce au petrecut 40 de zile post pentru a putea primi revelatia divina. Isus a tinut post timp de 40 de zile in desert si le-a poruncit urmasilor sa posteasca, astfel crestinii postesc, unii dintre ei destul de aspru, toata perioada dinaintea sarbatorilor de Pasti.
Pe scurt, practica postului a fost comuna intr-o forma sau alta in multe societati umane. De asemenea, forma postului difera in toate credintele. Se pleaca de la ideea ca infranarea de la mancare, bautura ajuta omul in lupta sa cu gandurile pacatoase. Astfel, postul religios are mai mult o insemnatate spirituala, decat una care tine de sanatatea fizica. Totusi, se stie ca cei mai multi calugari postitori din toate credintele lumii traiesc mai mult si sunt mai sanatosi.
Poate ca cea mai importanta marturie cu privire la acutitatea puterilor mentale in timpul postului vine de la Dr. Herbert Shelton, care a supravegheat postul a peste 40.000 de oameni pe o perioada de 50 de ani. Mesajul sau este ca cu cat corpul este mai liber de materiale toxice care curg prin sange si sistemul limfatic, cu atat capacitatea de a gandi este mai clara.
Aceste fapte se datoreaza unor cauze fiziologice. Cantitati mari de sange si energii ale sistemului nervos trebuie trimise catre organele digestive pentru a digera o masa. Daca aceste energii nu sunt necesare acolo, ele pot fi folosite de creier pentru o gandire mai buna. Aceasta crestere a acuitatii mentale nu se intampla de obicei decat dupa primele cateva zile ale unui post, deoarece corpul este ocupat cu curatarea excesului de toxine si substante, si astfel primele zile pot fi o perioada de depresie, cu dureri de cap.
Acest lucru face ca prima etapa a postului sa fie dificila, dar dupa ce organismul a terminat sarcina cu toxinele, creierul este alimentat de un flux sanguin mai curat, iar puterile mentale si claritatea gandirii sunt extraordinar de crescute, iar celelalte simturi devin, de asemenea, mai acute.
Mintea cuiva devine mai clara si capacitatea cuiva de a gandi si de a rezolva probleme complexe este imbunatatita. Omul devine pur si simplu mai alert si mintea pare sa se deschida in campuri noi. Simturile mentale si fizice sunt sporite si adesea poate exista un sentiment de euforie, mai ales in timpul posturilor mai lungi. Unii, pentru prima data, vor experimenta stabilitate emotionala. Motivele pentru aceasta sunt multiple – eliminarea dependentei emotionale de alimente, excluderea alimentelor stimulante precum cofeina, zaharurile procesate, drogurile recreative, tutunul si acizii grasi trans, toate acestea putand avea un efect devastator asupra emotiilor delicate.
In timpul unui post, apare o metamorfoza. Corpul sufera o daramare si reconstructie a materialelor deteriorate. Din acest motiv, postul este cunoscut pentru capacitatea sa de a intineri corpul si de a-i oferi un ton mai tineresc. De ce postul are un efect atat de puternic in vindecarea corpului? Postul dizolva celulele bolnave intr-un mod sistematic, lasand in urma tesuturile sanatoase.
Pe langa detoxifierea fizica, apare si stabilitatea emotionala si echilibrul psihic
Rezultatul este o curatare aprofundata a vaselor, membranelor si componentelor celulare. Exista o redistribuire remarcabila a nutrientilor in corpul care experimenteaza fastingul. Se agata de minerale si vitamine pretioase in timp ce catabolizeaza tesuturile vechi, toxinele si materialele inferioare.
Fiecare celula a corpului este o entitate vie completa, cu propriul sau metabolism. Are nevoie de un aport constant de oxigen si o hrana suficienta. Datorita deficientelor nutritionale, metabolismului lent, stilului de viata sedentar, supraalimentarii si, prin urmare, digestia si asimilarea slaba a alimentelor, lipsa aerului proaspat si exercitiul suficient si odihna, celulele sunt private si incep sa degenereze. Procesul normal de inlocuire si reconstructie a celulelor incetineste si corpul incepe sa imbatraneasca, rezistenta sa la boli se diminueaza si se imbolnaveste.
Animalele postesc in mod natural cand sunt bolnave sau ranite. De altfel, cand oamenii sunt bolnavi, pofta de mancare scade. Daca iesim din drum si permitem naturii sa-si urmeze cursul, vom descoperi ca ne putem vindeca de orice bolnav. De fapt, de la inceputul timpului consemnat, de vreme ce inainte de a exista cuvantul „doctor”, preotii au oferit sanctuare unde oamenii puteau merge sa posteasca. Medicii moderni recunosc ca nu au remedii, ci doar medicamente care mascheaza simptomele, provocand in acelasi timp aparitia altor simptome.
Fastingul este legat de multe beneficii atat pentru cei sanatosi, cat si pentru cei bolnavi. Cateva astfel de beneficii sunt observate frecvent in timpul unui post supravegheat:
- Curatarea mintii si imbunatatirea perceptiei
- Pierdere rapida, dar sigura in greutate
- Nivel crescut de energie
- Revitalizarea organelor
- Armonizarea biochimiei celulare
- Intinerirea pielii
- Usurinta miscarii
- Respiratie mai completa, mai libera si mai profunda
- Intinerirea sistemului digestiv pentru a deveni mai eficient; intarirea actiunii peristaltice a intestinelor
- Cresterea increderii in capacitatea de a detine controlul asupra vietii si a poftei de mancare si asupra faptului ca organismul se autoregleaza si se autovindeca
- Realizarea faptului ca organismul este capabil sa stabileasca echilibrul atunci cand i se ofera posibilitatea sa faca acest lucru
- Normalizarea ciclului metabolic si oxigenarea celulelor
- Detoxifiere: de indata ce organismul isi da seama ca tine post, va incepe sa elimine acele lucruri care cauzeaza boli, cum ar fi, de exemplu, celulele moarte, placile celulare, mucusul si tumorile.
Dieta calugarilor de la Muntele Athos – Modul de a trai care prelungeste speranta de viata cu 10 ani
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: