11.7 C
București
vineri, martie 22, 2024

Ceaiul de merisor, ceasca ta de sanatate. Reteta si indicatii terapeutice

Merisorul creste prin padurile umbroase si umede din regiunea alpina si reprezinta una dintre cele mai mari surse de antioxidanti care lupta impotriva bolilor. Merisorul are capacitatea de a intari sistemul imunitar, de a reduce riscul bolilor de inima, de a imbunatati sanatatea digestiva si multe altele.

In scopuri terapeutice se utilizeaza frunzele si fructele. Acestea au un continut bogat de vitamine (provitamina A, vitaminele C, E), grupul de vitamine B, acidul citric, malic, benzoic, tanini, flavonoide si saruri minerale. Datorita acestora, merisoarele au proprietati diuretice, bactericide, antiinflamatoare, antiinfectioase si este un bun dezinfectant urinar.

Ceaiul de merisor – Retete

Ceaiul de merisor se prepara din 1-2 lingurite de fructe la o cana de apa fierbinte, care se lasa la infuzat 5-10 minute. Se beau cate 2-3 cani pe zi, intre mese.

In ceea ce priveste modalitatile de administrare, se pot folosi si maceratul la rece sau decoctul

Macerarea la rece se prepara din 2 linguri planta maruntita si 500 de ml de apa. Amestecul se mentine la temperatura camerei timp de 6-8, se strecoara si se beau cate 3 cani pe zi, cu 30 de minute inainte de fiecare masa.

Decoctul se prepara din 1-2 lingurite de fructe sau frunze, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Amestecul se pune la fiert la foc mic, timp de 10 minute, dupa oporirea focului, se lasa la infuzat timp de alte 10 minute. La final, se strecoara si se consuma cate 1 lingura la fiecare 4 ore.

Ceai de merisor – Indicatii terapeutice

Ceaiul de merisor se poate folosi atat intern, cat si extern. Intern, este foarte util in caz de:

  • infectie urinara (cistite, uretrite, pielonefrite)
  • reumatism
  • guta
  • artrita
  • osteoporoza
  • artroza la varsta inaintata
  • diaree sau constipatie
  • colita
  • cistita
  • infectii respiratorii (tuse, bronsita, traheobronsita)
  • merisorul este foarte eficient si in tratamentul impotriva Helicobacter Pylori, bacterie responsabila in proportie de 40% de cazurile de gastrita si de ulcer

Folosit extern, ajuta la:

  • combaterea infectiilor de la nivelul cavitatii bucale (infectii ale gingiilor, de ex.)

Contraindicatii si precautii:

Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa consume cu moderatie infuzia de  merisor. De asemenea, si persoanele alergice la aspirina, cei care au probleme de coagulare a sangelui si copiii ar trebui sa evite consumul merisorului sau sa ceara sfatul unui specialist.

Vezi si:

Tinctura de merisor. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Merisorul, doctorul din munti. Un bun medicament natural antiinfectios si antiinflamator

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole