Menta calului (Mentha longifolia) este cunoscuta ca menta salbatica sau izma proasta, nativa din Europa, cu frunze gri-verzui si ascutite-zimtate si cu flori de roz-violet ce apar intre lunile iulie si septembrie. O intalnim adesea la marginea raurilor, a baltilor si chiar pe pietrisuri. Planta are un miros puternic, dar nu este la fel de aromata ca menta de cultura.
Planta se colecteaza in iunie-septembrie si contine: uleiuri esențiale, carvone, flavonoide, limonen, linalool, mycrene, piperitonoxid si sabinen.
In bucataria indiana si asiatica, planta este adesea folosita in industria de cofetarie, ca inlocuitor al uleiului de menta.
In scop terapeutic, planta este utilizata in afectiuni gastrointestinale (enterocolite) si dureri de cap.
Izma calului are efect de racire si este analgezica.
Principalele sale aplicatii:
piscaturi de insecte
nevralgii
dureri de cap
disconfort gastrointestinal
Iata cum se prepara ceaiul:
–2 lingurite planta uscata la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 10 minute. Acest ceaiul ajută la afectiunile gastrointestinale, dureri de cap și celelalte afectiuni enumerate mai sus.
In cazul intepaturilor de insecte, se aplica frunze zdrobite de menta calului direct pe piele.